Flitsers

Ingebouwde flitser

ingebouwde of pop up flitser

Bijna alle camera's hebben een ingebouwde flitser (ook wel pop-up flitser genoemd). Nadeel is dat de foto’s vaak rode ogen laten zien en dat het flitslicht de foto meestal meer kwaad doet dan goed.

Je kunt de ingebouwde flitser eigenlijk beter alleen gebruiken als het echt niet anders kan.

De externe flitser

Externe flitser Nikon

De externe flitser is een onmisbare accessoire als je professioneler wil flitsen. De flitser heeft een veel groter flitsbereik dan de ingebouwde flitser. Omdat deze veel hoger op de camera staat, verkleint hij de kans op rode ogen. Hij gebruikt geen stroom van de camera, waardoor de batterijduur van de camera niet wordt aangetast.

Veel flitsers kunnen worden gekanteld, zodat je ook kunt flitsen via het plafond of een muur. Je krijgt daardoor een veel mooiere belichting. Via een indirecte flits wordt het onderwerp veel natuurlijker belicht dan via een rechtstreekse flits. Je kunt de flits ook overdag als invulflits gebruiken (bijvoorbeeld om de schaduw van de zon in het gezicht te verminderen).

Het is raadzaam om een flitser te kopen van hetzelfde merk als je camera. Dit om compatibiliteit te garanderen.

Bij Nikon - en tegenwoordig ook bij sommige modellen van Canon - kun je de externe flitser (of flitsers) draadloos op afstand besturen. Dat helpt je om nog meer kwaliteit in je foto’s te leggen.

Flitsers zijn in verschillende prijsklassen te verkrijgen en variëren in sterkte (bereik) en instelmogelijkheden.
Djbphoto
Door

Djbphoto

op 28 Jun 2019

Lieve bij flitsen is de flits snelheid meestal max 1/200 _ 1/250. De laad tijd hangt af van soort accu's neem hoogste nimh accu's en voor de zekerheid doosje duracell. Verder bepaald het richtgetal hoeveel m je kan overbruggen . Het beste is een flits die ttl modus heeft en eigen schermpje om dingen in te stellen

Van Crombruggen Lieve
Door

Van Crombruggen Lieve

op 05 Jun 2019

Beste Laura, Ik fotografeer met een Nikon D750 en heb een SB 900 ... Ik heb echter een probleem om de flits goed in te stellen op bv een feestje . Ik probeer meestal te bouncen , maart dit lukt niet altijd als er een bruin plafond is of zo . Ook dacht ik dat de sluitertijd van de camera slneller zou gaan met de flits maar dat is spijtig genoeg niet zo . Mocht je hierover wat meer informatie kunnen geven dan zou ik dat zeer op prijs stellen .Mvg, Lieve

Reactie plaatsen