Camera’s met meerdere lenzen

Je kent de fotografen wel die met een zware koffer vol lenzen rondlopen, en meer bezig zijn met lenzen kiezen dan met fotograferen. Misschien ben je zelf wel die fotograaf. Tussen fotografie met een camera body en losse lezen enerzijds, en smartphones met een piepkleine camera anderzijds ligt een wereld van mogelijkheden voor innovatie in dit visuele medium. We schreven al eerder over de Lytro camera waarmee het mogelijk is met “lightfields” de focus achteraf bij te stellen. Met meer lezen kun je ook dergelijke effecten bereiken, maar is dit slechts een gimmick of wordt dit de toekomst van fotografie?

Light L16 camera

Camera met meerdere lenzen

Laten we beginnen met een camera die net zo opvallend is door het uiterlijk als door de mogelijkheden. Deze camera is heel compact maar je kunt er DSLR kwaliteit foto’s mee maken. Ja, dat hebben we vaker gehoord, maar de L16 heeft toch wel een bijzondere manier bedacht om deze claim waar te maken. Eigenlijk is dit niet één camera, maar een kastje met daarin tien afzonderlijke lenzen en tien afzonderlijke beeldchips. Elke lens heeft afwijkende specificaties, op basis van 28mm, 70mm en 150mm modules met 10 verschillende apertures die samen een opname maken van maar liefst 52MP.

Teamwerk maakt ons sterk

Wij kunnen als mensen vaak meer bereiken door samen te werken, dat is ook het uitgangspunt van deze camera. De 10 lenzen nemen foto’s op die geoptimaliseerd worden voor iedere afzonderlijke lens en beeldchip. Deze tien foto’s worden vervolgens middels software aan elkaar gelast voor één “superfoto”. De ene foto is wat donkerder, de ander weer wat lichter waarmee het dynamisch bereik veel beter wordt. De ene lens is van dichtbij scherp, de ander van veraf waarmee je, net als met de Lytro, achteraf de scherptediepte kunt bijstellen. Je hebt zelfs een optisch zoombereik tot 5X vergroting. En dat alles in een kastje die net iets groter is dan de gemiddelde smartphone. De prijs zal op 1700 dollar uitkomen, en de camera moet begin 2018 op de markt verschijnen voor het grote publiek. Net als de Lytro lijkt dit vooral een niche product, een soort “proof-of-concept”. De twee-lenzen smartphone methode is dan een stuk eenvoudiger, en toch opvallend effectief.

Smartphones met dubbele camera

Smartphone met 2 lenzen

Tien lenzen in één camera is een beetje ambitieus, laten we met twee lenzen beginnen. Steeds meer smartphone fabrikanten plaatsen twee lenzen vlak naast elkaar om foto’s te maken. Elke lens heeft een eigen brandpuntsafstand waardoor je achteraf via software diverse effecten kunt toepassen. De HTC M8 was de eerste smartphone met een dubbele lens, de Huawei P9 zou volgen en de meeste consumenten zullen de iPhone 7+ kennen met een bijzondere portret modus en 2X optische zoom.

Eindelijk bokeh met een smartphone

Een veelgehoorde kritiek op smartphone photos is het ontbreken van een mooie scherpte diepte. De voorgrond en achtergrond zijn vaak beide scherp, daarmee kun je niet mooi een object benadrukken. Door twee lenzen met afwijkende specificaties tegelijkertijd een foto te laten maken, en deze twee beelden met elkaar te combineren kun je een foto maken waarbij de achtergrond wel onscherp is, terwijl de voorgrond in focus blijft. Je kunt zelfs de hoeveelheid vervaging later aanpassen. Dit geeft aan hoe belangrijk software is geworden in digitale fotografie, terwijl vroeger de nadruk meer lag op de optiek van de camera.

1 plus 1 maakt niet altijd 2

Een foto met twee lenzen is niet automatisch beter dan een foto met één lens, net zoals twee camera’s van 500 euro niet een mooier resultaat geven dan één camera van 1000 euro. In de eerste plaats is het een methode om optische zoom toe te voegen aan een dunne smartphone. Dat is niet anders dan een tele en wide lens op een camera body plaatsen. Daarnaast is het de mogelijkheid om de foto achteraf te bewerken op een manier die met één foto niet mogelijk is. De laatste iPhone heeft bijvoorbeeld een soort “doka” waarbij je de voorgrond en achtergrond los van elkaar kunt bijstellen, dit maakt van een smartphone een opvallend krachtig toestel voor portret fotografie. Je kunt zelfs real time de verschillen zien op het scherm. Zo kun je iemand fotograferen met een egale belichting waar je de achtergrond ziet, of je maakt de voorgrond licht en de achtergrond donker, nog voor je de foto maakt. Daarmee maak je de drempel voor creatieve fotografie veel lager.

De toekomst wordt veelzijdiger

Vroeger kon je fotocamera’s vergelijken op kleurechtheid, lichtgevoeligheid en resolutie. Met multi-lens camera’s, 360 graden camera’s en camera’s met lichtvelden kun je niet meer spreken van de “beste” camera, maar van de camera die jou in staat stelt creatief te fotograferen. Net zoals een potlood en een penseel twee middelen zijn om een afbeelding te maken, zien we dat camera’s steeds veelzijdiger worden en unieke mogelijkheden bieden. En computertechnologie speelt hier een belangrijke rol in. Je mag daar sceptisch over zijn, maar de kans is erg klein dat je nog in een donkere kamer staat met bakjes ontwikkelvloeistof. De tijd staat niet stil, fotografen met een open blik kunnen de komende jaren positief tegemoet zien. Misschien wel met meer dan twee ogen!
Reactie plaatsen