RAW of DNG, welk formaat is beter?

Wat is beter? Pepsi of Coke, PSV of Ajax, McDonald’s of Burger King, Canon of Nikon? De meningen zijn verdeeld over de meest onzinnige zaken, ook digitale fotografen hebben hun eigen voorkeuren en vooroordelen. Een serieuze fotograaf werkt met RAW, omdat dit formaat objectief meer mogelijkheden biedt dan JPG. Maar hoe zit het eigenlijk met DNG? RAW of DNG, welk formaat is beter, of is het oude wijn in nieuwe zakken? We duiken de digitale doka in en beoordelen de kwaliteit van zowel RAW als DNG.

RAW of DNG, wat is het?

Wat is RAW?


Wanneer je de informatie van de camera sensor (vrijwel) zonder enige vorm van bewerking opslaat krijg je een RAW bestand, we noemen dit ook wel een “digitaal negatief”. In tegenstelling tot een universeel formaat als JPG is RAW een formaat dat gekoppeld wordt aan de camera fabrikant en het type sensor dat gebruikt is, niet alle programma’s kunnen hiermee overweg. Bij RAW blijft de maximale hoeveelheid informatie van een foto behouden met een hoge dynamisch bereik en meer kleurinformatie dan bij de meeste andere formaten het geval is.

Wat is DNG?


Eigenlijk is DNG ook een RAW formaat, met het verschil dat dit formaat de data opslaat in een algemeen bestand dat niet langer gekoppeld is aan een specifieke fabrikant of camera. Het is een bestandstype dat door Adobe werd ontwikkeld, meerdere fabrikanten zoals Pentax, Leica en Hasselblad maken standaard gebruik van het DNG bestandstype.

RAW of DNG, de kenmerken

Kenmerken van RAW bestanden


Bij RAW bestanden wordt een JPEG voorvertoning opgeslagen met daarin de informatie van de camera instellingen bij het maken van de opname. Denk hierbij aan de belichting, waar de focus zich bevindt, beeldinstellingen en andere camera specifieke opties. Elke fabrikant levert zijn eigen software of drivers om deze bestanden in te lezen. Niet alle software pakketten zijn in staat om RAW bestanden te laden. Bij een nieuwe camera zal de software een update moeten krijgen, en dat kan tijd kosten. Dit geldt zelfs voor populaire producten als Adobe Lightroom. De RAW bestanden kunnen niet aangepast worden door externe software, de instellingen worden daarom opgeslagen in een los XMP bestand. Dit maakt bestandsbeheer lastiger.

Kenmerken van DNG bestanden


Op het moment dat een RAW bestand naar een DNG bestand wordt omgezet zal het met alle programma’s werken die ondersteuning bieden voor DNG. Er wordt geen JPEG preview opgeslagen waarmee de bestanden kleiner worden. Wijzigingen in het bestand worden direct opgeslagen, daarmee heb je geen apart bestand meer nodig. In tegenstelling tot RAW bestanden wordt er bij DNG files ook checksum informatie opgeslagen waarmee “kapotte” bestanden voorkomen worden. Adobe blijft het formaat doorontwikkelen waarmee er in de loop der tijd nieuwe functionaliteit aan het formaat kan worden toegevoegd.

5 Belangrijke zaken om te weten:

Je kunt RAW bestanden converteren naar DNG bestanden in verschillende software pakketten zoals Adobe Lightroom.
Het is mogelijk de volledige informatie in een RAW bestand op te nemen in het DNG bestand, hiermee zul je wel meer data nodig hebben.
Het duurt langer om eerst een RAW bestand om te zetten naar DNG, met name bij hoge resolutie foto’s zul je dit merken.
De meegeleverde software van camera fabrikanten bieden vaak geen ondersteuning voor het DNG formaat.
Je moet er rekening mee houden dat aanvullende informatie verloren kan gaan, dit betreft instellingen zoals het focuspunt of actieve belichting.

RAW of DNG, welk formaat moet je gebruiken?

Net zoals we het niet altijd eens worden over de smaak van cola, geldt hetzelfde voor RAW en DNG. Het grote voordeel van DNG is de openheid van het bestandsformaat, wanneer je van keuze houdt is converteren naar, of fotograferen in DNG de meest voor de hand liggende optie. Wanneer je meer gebonden bent aan een camera merk en type sensor, en je wilt echt alle specifieke informatie behouden, kun je ook in RAW blijven werken. Beide formaten bieden dezelfde beeldkwaliteit, het grote verschil is de uitwisselbaarheid. Wellicht merk je dat pas veel later, wanneer de fabrikant van jouw favoriete RAW camera ophoudt met ondersteuning, of wanneer jouw favoriete beeldbewerkingssoftware ruzie krijgt met de camera fabrikant. De eindconclusie is dus dat je zelf mag kiezen welk formaat het beste aansluit op jouw manier van werken, nu en in de toekomst.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben, neem dan gerust contact op!
freddy Vercauteren
Door

freddy Vercauteren

op 02 Dec 2020

Ik werk met NIKON (DSLR) Ik sla liefst op in NEF. Zo kan ik nog alles corrigeren. Maar ik heb gemerkt dat bij Capture 1 en Corel Aftershot sommige instellingen niet worden overgenomen, terwijl de meegeleverde ontwikkelaar View NX2 van NIKON dat wel doet. Het gaat om de "picture control" instellingen. Bvb extra scherpte, of contrast, of hue worden NIET herkend voor die RAW ontwikkelaars. Zou het helpen om mijn RAW (NEF) bestanden eerst om te zetten naar DNG?

Wilma van Holten
Door

Wilma van Holten

op 09 Nov 2019

Ik heb een probeer versie van Adobe Photoshop Elements. Ik fotografeer in RAW en wil graag de bewerkte foto's opslaan in RAW. Echter de foto's kunnen alleen opgeslagen worden DNG. Meer keuzes zijn er niet. Hoe zit dit?

Reactie plaatsen