Is HEIF beter dan RAW voor iPhone fotografie?

“Serieuze” fotografen kijken vaak neer op smartphone camera’s. Natuurlijk hebben fotocamera’s meer mogelijkheden, betere lenzen en grotere beeldchips dan die kleine smartphones, toch kun je wel degelijk goede foto’s maken met een iPhone of ander toestel. Vorig jaar introduceerde Apple met iOS 10 standaard ondersteuning voor RAW fotografie, waarmee het grootste struikelblok voor goede foto’s werd weggenomen. Vanaf iOS 11 wordt het HEIF formaat de nieuwe standaard voor iPhone camera’s. Waarom kiest Apple voor HEIF en is het beter dan RAW? Lees hier meer over iPhone fotografie.

iPhone fotografie

iPhone fotografie

RAW fotografie op iPhone


Voorheen was het standaard formaat voor smartphone camera’s JPEG. Hoe hoger de compressie, hoe lager de kwaliteit van het beeld, maar door het gebrek aan opslagruimte was dit eigenlijk niet te voorkomen. Omdat de meeste foto’s toch bedoeld waren voor vakantiekiekjes speelde de kwaliteit geen grote rol. Door de hevige strijd tussen merken als Apple en Samsung was de camera een manier om onderscheid te maken. Het aantal Megapixels vloog omhoog, de beeldchips werden groter en de lenzen steeds beter. Maar de JPEG compressie bleef. Tot Apple met iOS 10 je ook in RAW liet fotograferen. Naast het ontbreken van compressie biedt RAW alle informatie van de beeldsensor in de camera. In software zoals Adobe Lightroom en Camera+ voor de iPhone heb je alle mogelijkheden tot je beschikking die je met RAW foto’s op een DSLR camera ook hebt. Maar die opslagruimte blijft een probleem.

HEIF fotografie op iPhone


De afkorting HEIF staat voor High Efficiency Image Format. Dit formaat is gebaseerd op de H.265 video compressie die iPhone al wat langer gebruikte voor hoge resolutie video opnames. HEIF komt niet van Apple, maar van de MPEG groep die ook het AAC geluidsformaat heeft ontwikkeld. HEIF is net zoals MOV een “container” waarin verschillende soorten data opgeslagen kan worden. Het nieuwe formaat kan tweemaal zoveel informatie bevatten als een JPEG bestand met dezelfde bestandsgrootte. Daarnaast heeft dit formaat een kleurbereik van 10 bits in plaats van 8 bits, wat je bij een foto van een zonsondergang zult merken.

HEIF van Apple, WebP van Google

iPhone fotografieEr zijn heel veel mensen die een Android toestel bezitten met het besturingssysteem van Google. Hoewel HEIF niet door Apple gemaakt is, zijn ze voorlopig de enige die het nieuwe formaat zullen ondersteunen. Daarom worden HEIF bestanden tijdens exporteren geconverteerd naar het oude JPG formaat. Het is de vraag of Android de overstap zal maken, omdat zij ook een nieuw formaat hebben ontwikkeld genaamd WebP. De kans is groot dat je hier nooit van gehoord hebt omdat Google dit meer “onder de motorkap” houdt, en smartphones nog steeds met JPG laat fotograferen.

Wat is beter, RAW of HEIF?

Het nieuwe formaat dient ter vervanging van het oude JPG formaat, het vervangt waarschijnlijk ook de noodzaak voor PNG omdat je binnen de HEIF container ook ongecomprimeerde bestanden kunt opslaan. Zo heb je totaal geen verlies van informatie meer. Toch blijft het een bewerkt beeld, RAW biedt je echt alle informatie die de beeldsensor opneemt. Wanneer je graag jouw foto’s achteraf bewerkt zal RAW nog altijd de beste optie zijn, de iPhone fotografie zal er met HEIF wel een stuk op vooruit gaan!

 
Reactie plaatsen