Hulpmiddelen bij het fotograferen

Bij het fotograferen kun je de volgende hulpmiddelen gebruiken:

Het statief

Hulpmiddelen bij het fotograferen

Een statief heb je niet altijd nodig, maar is in sommige gevallen wel degelijk onmisbaar. Bijvoorbeeld als je fotografeert bij weinig licht en je voor een langere sluitertijd kiest. Ook bij het maken van een macro- of productfoto is een statief onontbeerlijk. Gebruik je teleobjectieven of zoomobjectieven, dan kan een statief handig zijn, omdat een statief de trillingen en bewegingen reduceert.

Statieven zijn er in veel verschillende soorten en maten en in verschillende prijsklassen. Waar je op moet letten bij de aanschaf, is de stevigheid en stabiliteit. Het statief moet het gewicht van je camera plus eventuele lenzen en accessoires kunnen dragen.

Kleine statieven zijn gemakkelijk te vervoeren en nuttig in gebruik. Nadeel is dat ze alleen geschikt zijn voor compactcamera's. Meestal geldt: hoe duurder het statief, hoe lichter ook het statief (vanwege het gebruik van duurdere materialen). Let op: er bestaan ook goedkope lichte statieven, die niet stevig en stabiel zijn.

Je ziet wel eens een beenstatief of monopoot (1 poot). Die wordt gebruikt bij situaties waarbij je steeds van plek moet wisselen. Nadeel is dat deze statieven minder stabiel zijn.

Grijskaart

Hulpmiddelen bij het fotograferen

Met behulp van een neutrale kaart (18% grijs) of een witte kaart kunnen we de camera helpen de instelling voor witbalans te bepalen. Houd de kaart schuin, zodat het licht van de omgeving er op valt. Richt daarna je camera op de kaart en vul het hele beeld er mee. Druk vervolgens op de witbalans knop (controleer je handleiding) en vanaf dan zal elke foto met de gecorrigeerde waarden worden gecompenseerd.

Reflectiescherm

Een reflectiescherm is een scherm dat  wordt gebruikt om licht te reflecteren. Licht van de hoofdbron (zon, studiolampen of flitsers) wordt via het scherm gereflecteerd om bijvoorbeeld schaduwpartijen van het onderwerp op te lichten. je kunt hiervoor een wit papie, of stuk karton gebruiken, maar er zijn ook professionele reflectieschermen te koop met verschillende kleur oppervlaktes, zoals wit, zilver (wat koeler licht), goud (wat warmer licht) en zwart (om licht weg te nemen).

Belichtingsmeter

Hulpmiddelen bij het fotograferen

Met een belichtingsmeter kun je het licht nauwkeurig meten en daarmee een goed belichte foto maken. Ze zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar, van redelijk simpel tot geavanceerd.

Een belichtingsmeter meet de hoeveelheid licht die weerkaatst van het onderwerp waarop hij wordt gericht. Verschillende kleuren reflecteren het licht heel anders; geel bijvoorbeeld weerkaatst meer licht dan donkerblauw. Hoe lichter van kleur, hoe meer licht wordt gereflecteerd.

Opnamebox

De opnamebox wordt veel gebruikt in de productfotografie. Het doek zorgt voor een zachte belichting en zachte schaduw. Dat voorkomt harde schaduwranden en puntlicht. Je kunt aan elke zijde of de bovenkant van de box een lamp of flitser plaatsen voor mooi gelijkmatig licht.

 
Reactie plaatsen