Compactcamera's

Compactcamera's

Verschillende compactcamera's

Compactcamera’s zijn, zoals de naam het al zegt, klein. Compact. Je kunt ze gemakkelijk in je zak meenemen. Handig voor onderweg, maar dat is dan direct ook het enige grote voordeel ten opzichte van de andere camera’s.

Bij gunstige weeromstandigheden kun je met compacte camera redelijk goede foto’s maken. Bijvoorbeeld bij zonlicht met lichte bewolking. In andere gevallen zullen foto’s vaak onderbelicht of onscherp zijn, of veel ruis bevatten. Ook zijn de compactcamera’s in het algemeen wat langzamer en hebben ze een veel slechtere beeldstabilisatie, waardoor vaak bewegingsonscherpte ontstaat.

Ook binnen het segment compactcamera’s heb je verschillende typen:


  1. Compacte instapmodellen


    Deze werken meestal volautomatisch: scherpstellen en belichten gebeurt automatisch. Het enige wat u hoeft te doen is de compositie bepalen en de ontspanknop indrukken. Ze hebben niet altijd een videofunctie.

  2. Middenklasse camera's


    Deze camera´s komen voor in verschillende groottes, hebben meer instelmogelijkheden dan de instapmodellen en bieden de mogelijkheid tot het maken van hogere resolutie foto’s (megapixels).  Meestal hebben ze een videofunctie.

  3. Digitale zoomcamera’s


    Grote zoomcamera’s zien er vaak uit als kleine spiegelreflexcamera´s: ze hebben een lichtsterk objectief (lens) met een grote brandafstand of groot zoombereik. Ze beschikken over zeer veel instelmogelijkheden en zijn ook handmatig in te stellen. Ook kunnen ze soms in RAW formaat foto´s maken. Meestal hebben ze een flitsvoet of hot shoe waar je onder andere een externe flitser of een externe microfoon kunt bevestigen. De videofunctie is veel beter dan die bij voorgaande types.

Kleine zoomcameras zijn veel compacter en delen alle eigenschappen als bovengenoemde. Het verschil is dat ze een  minder goed objectief hebben en geen hot shoe.

 

High end compactcamera’s

High end compactcamera


Een high end compactcamera heeft meestal  4 tot 7 x zoom en is veel kleiner van formaat dan een digitale zoomcamera, maar wel weer groter en dikker dan een middenklasse compactcamera. Het objectief is meestal lichtsterk, wat mooie beelden bij weinig licht oplevert. Ze beschikken ook over een hot shoe, wat de mogelijkheden van deze kleine camera vergroot .
luciano
Door

luciano

op 03 Jan 2012

bedankt voor de tips tante Laura ik vond ze erg handig!

Reactie plaatsen