Ondernemen als fotograaf is een uitdaging

Ondernemen als fotograaf is een uitdaging

Als fotograaf rond komen van je eigen foto’s is voor veel fotografen een hele kunst. Er zijn veel mensen die zich fotograaf noemen, maar waar moet je nu echt op letten als je wil ondernemen als fotograaf en dus een echte beroepsfotograaf wil worden. In dit blogartikel van beroepsfotograaf Wilmar Dik gaan we hier op in.

Ondernemen als amateurfotograaf

Bezig zijn met je hobby en hier en daar een paar euro verdienen is als amateurfotograaf een prima bezigheid. Proberen wat foto’s te verkopen als stockfoto’s of een keer fotograferen tijdens een feestje; het kan allemaal zonder dat je in de gaten hoeft te houden wat je nou eigenlijk verdient. Verdienen is als hobby fotograaf niet het belangrijkste want je bent immers met je hobby bezig.

Amateurfotograaf met potentie en de drang om beroepsfotograaf te worden

Als je wel bezig bent met geld verdienen en je hebt je wel eens afgevraagd wat je met je hobby fotografie per uur of per klus nou eigenlijk verdient dan schuilt er wellicht een ondernemer in je. Geld verdienen is namelijk een belangrijk focus punt als beroepsfotograaf. Ik zou willen dat de focus daar niet op hoeft te liggen, maar het is niet anders. Een populair beroep als fotograaf wordt overspoelt door concurrenten. Sommige van deze concurrenten werken op een manier die bijzonder ongezond is voor beroepsfotografen. Je foto’s gratis weggeven, gratis een fotografie klus doen, of 6 uur fotograferen (en daarbij 6 uur beeld bewerken) voor 100 euro plus wat drankjes. Dit kun je je als beroepsfotograaf allemaal niet veroorloven. Prima als je iets dergelijks 1 keer per jaar doet, of in de beginfase om iets op te bouwen, zoals een portfolio, maar niet goed als je dit structureel doet.

Beroepsfotograaf worden

Misschien wel het belangrijkste als beginnend beroepsfotograaf is een ondernemersplan. Hoeveel inkomen heb je bijvoorbeeld bruto per maand nodig om van te kunnen leven? En hoeveel facturabele uren moet je daarvoor gemiddeld per week maken? Dit zijn heel belangrijke vragen die je aan jezelf moet stellen. Een rekentool van de Dupho helpt je daarbij (te downloaden via deze pagina: uurtarief voor fotograaf berekenen) Daarnaast moet je goed kijken naar je doelgroep. Hoe vaak kan ik van die groep een opdracht verwachten? Hoe kan ik die groep bereiken? Als je een antwoord hebt op al die vragen zul je er achter komen dat je je gewerkte uren moeten factureren tegen een gezond uurtarief. Je zal dan waarschijnlijk uitkomen op bedragen tussen 50 en 150 euro per uur ex btw. Je foto’s moeten dit waard zijn. Factureer altijd je voorgenomen uurtarief; als je bedacht en berekend hebt dat je 70 euro per uur nodig hebt ga dan niet voor minder werken.

Foto’s van een beroepsfotograaf

In ruil voor het versturen van een factuur moet je zorgen dat je fotografie perfect verzorgd is. Schiet wat je klant wil en zorg dat je weet wat je klant wil. Wat er allemaal komt kijken bij een fotografie opdracht kun je hier lezen: fotografie opdracht. Naast je fotografie moet alles perfect verzorgt zijn. Een goede website, logo en huisstijl, tot aan goede communicatie met (potentiële) klanten. Het is allemaal even belangrijk. 

Ondernemen als fotograaf

Uitbuiten van fotografen

Het is als fotograaf bijzonder makkelijk om je door (grote) partijen te laten uitbuiten. Als hobby fotograaf hoef je daar niet bij stil te staan, maar als beroepsfotograaf moet je elke keer afwegen of je daar op in wil gaan.

Grote foto persbureaus

Grote foto persbureaus betalen structureel te weinig aan fotografen. Ook persfotografie rechtstreeks voor kranten is financieel niet zo interessant. Houd je uurtarief maar eens in de gaten als een krant je 45 euro aanbiedt voor een foto.

Fotostockbureaus

Een ander voorbeeld zijn fotostockbureaus. Je tijd stoppen in stockfotografie is net als vrijwilligers werk, waarbij ze dan nog net je reiskosten betalen. Dat is prima als je vrijwilligers werk wil doen omdat je een hobbyfotograaf bent, maar denk niet dat je een goed salaris aan stockfoto’s overhoud. Dat is met stockfotografie vrijwel alleen het geval als je in loondienst bent van het stockbureau zelf. Meer daarover kun je hier lezen: stockfotografie voor fotografen.

Fotowedstrijden

Nog een voorbeeld zijn fotowedstrijden. Mee doen kost je veel tijd en soms zelfs geld. Winnen is net als een loterij. Het kan wel als je goede foto’s maakt, maar de winkans blijft heel klein. Wellicht is het handiger om als beroepsfotograaf niet mee te doen. Daar kunnen nog veel redenen bijkomen, je geeft bij fotowedstrijden ook vaak nog gebruiksrechten weg als een cadeautje voor de organisatie en sponsoren. Uiteindelijk is er bij fotowedstrijden 1 grote winnaar; de organiserende partij. Die krijgen gigantisch veel gratis fotomateriaal binnen die ze kunnen inzetten voor hun eigen marketing en populariteit. Daarmee kunnen ze weer leuke sponsoren aantrekken en zelf vele malen bekender worden dan een fotograaf die werk instuurt. Nu is de ene fotowedstrijd de andere niet, maar ik doe als fotograaf echt heel zelden mee met een wedstrijdje. Ook omdat ik van mening ben dat foto’s bijzonder lastig te vergelijken zijn.

Lees hier meer over fotowedstrijden

Beroepsfotograaf zijn en blijven

Het zijn en blijven van een beroepsfotograaf is niet altijd even gemakkelijk zoals je kunt lezen. Het vergt veel creativiteit zowel in de fotografie als in het ondernemerschap. Stop je tijd in de juiste dingen. Het is een beroep dat veel mensen wel zouden willen. Juist daarom is het niet altijd makkelijk “je hoofd boven water” te houden.

Wat het wel een stuk makkelijker kan maken is een grote drive en enthousiasme voor de fotografie. Dat voelen en zien mensen en zorgt voor een positieve stroomversnelling! En verdiep je in goede (online) marketing. Dit is ook iets wat veel fotografen nalaten te doen.

Heb je n.a.v. dit artikel vragen of opmerkingen? Laat dan even een reactie achter via onderstaand reactieformuliertje!

Nog enkele foto’s van Wilmar:

Wilmar (1973) is al ruim 10 jaar beroepsfotograaf te Den Haag. Ook is hij de laatste 4 jaar cameraman. Zijn werk kun je op deze websites bekijken:

Portfolio website fotograaf: https://www.wilmardik.nl/overwilmar/

Reisfotografie: https://www.wilmarphotography.com/

Bedrijfsfotografie: https://www.reclamebeeld.nl/

Bedrijfsfilms: https://tasfilms.nl/

Over de schrijver
Laura heeft van 2008 tot 2016 fulltime als zelfstandig gevestigd fotograaf gewerkt. Haar kracht ligt vooral op het gebied van portret-, en redactionele fotografie. Naast zelf fotograferen vindt Laura het super om (startende) fotografen te helpen met tips en informatie over fotografie in het algemeen en ondernemen, marketing, je website, social media en alle andere belangrijke zaken rondom je fotografie onderneming. In de afgelopen jaren heeft Laura diverse online fotografie cursussen ontwikkelt en online cursussen over geld verdienen als fotograaf.
Robert van Hall
Door

Robert van Hall

op 28 Sep 2020

Om te leven van fotografie (in Nederland) is een hele uitdaging! Je kunt denk ik het beste een niche markt zoeken en dan veel tijd investeren in marketing en mooi werk maken. Mijn niche is fine-art kinderportretten en je kunt mijn werk bekijken op https://www.robertvanhall.nl

Reactie plaatsen