Fotografie trends voor 2019
05 december 2018 

Fotografie trends voor 2019

Trends komen en gaan, dat geldt ook voor fotografie. Terwijl de technologie verandert en steeds geavanceerder wordt, zijn er klassieke artistieke uitingen die juist weer terugkeren. De combinatie van technologie en creativiteit maakt fotografie een bijzonder medium. Dit zijn de fotografie trends voor 2019!

1. DSLR camera’s steeds minder populair

Een serieuze fotograaf heeft vaak moeite om te begrijpen waarom het grote publiek zo enthousiast is over smartphone camera’s, met hun kleine lenzen. beperkt zoombereik en gebrek aan accessoires. De mirrorless camera’s blijven populair voor het middensegment, maar ‘echte’ DSLR camera’s worden steeds minder verkocht. Ze blijven bestaan voor een specifieke doelgroep, maar verwacht geen grote ontwikkelingen in 2019.

2. Ruimtelijke fotografie

Over smartphones gesproken, er wordt hard gewerkt aan camera sensoren die foto’s met diepte kunnen vastleggen. Lytro is failliet, maar fotograferen met diepte op basis van lichtweerkaatsing is in opmars. Volgens geruchten gaat Apple gebruik maken van Sony technologie om hun huidige 3D gezichtsherkenning verder te verbeteren, en toe te passen op normale foto’s.

3D gezichtsherkenning

3. Analoge camera’s keren terug

Hoewel digitale fotografie veel voordelen biedt, zijn er een aantal kenmerken van analoge camera’s en film die je digitaal niet kunt reproduceren. Er zijn veel fotografen, zowel hobby als professional, die weer teruggrijpen naar analoge methoden om hun foto’s een eigen karakter te geven.

Analoge fotografie

4. Video zet door

Vroeger waren fotografen en videoproducenten twee afzonderlijke disciplines, door de integratie van HD video in hoogwaardige fotocamera’s is die grens steeds vager geworden. Steeds meer fotografen ontdekken de mogelijkheden van bewegend beeld, bijvoorbeeld in hun online portfolio. Naast lange video’s, wordt er vooral op websites veel gebruik gemaakt van korte clips om de aandacht te trekken.

5. Meer verticale fotografie

Instagram had in het begin alleen een vierkant kader. Een vreemde restrictie, toch werd de pionier in digitale camera filters voor social media erg populair. De verkoop van smartphones met grote schermen en de verticaal scrollende social media feeds hebben een verticale manier van denken tot stand gebracht. Fotografen werken ook steeds vaker met verticale composities, die er perfect uitzien op de hoge resolutie schermen van smartphones.

6. Uit de studio

Natuurfotografen zullen steeds meer moeite hebben om een rustig plekje in het bos te vinden, want ook modellen staan tegenwoordig in de modder. Foto’s moeten natuurlijk zijn, geschoten op echte locaties en met het aanwezige omgevingslicht. Dit geldt niet alleen voor modelfotografie, maar ook voor producten. Een potentiële koper wil het product in een echte situatie zien.

Fotograferen op locatie

 

De voornaamste trend voor 2019 is ‘authentiek’. We gaan van digitaal naar analoog, vanuit de studio naar buiten en modellen staan niet meer in de bekende poses maar doen ‘hun eigen ding’.

Heb je nog een aanvulling op deze trends? Ik lees het graag hieronder in een reactie!

Over de schrijver
Laura heeft van 2008 tot 2016 fulltime als zelfstandig gevestigd fotograaf gewerkt. Haar kracht ligt vooral op het gebied van portret-, en redactionele fotografie. Naast zelf fotograferen vindt Laura het super om (startende) fotografen te helpen met tips en informatie over fotografie in het algemeen en ondernemen, marketing, je website, social media en alle andere belangrijke zaken rondom je fotografie onderneming. In de afgelopen jaren heeft Laura diverse online fotografie cursussen ontwikkelt en online cursussen over geld verdienen als fotograaf.
Reactie plaatsen