In dit artikel vind je 20 fotografie trends voor 2020. Daarbij beperken we ons niet alleen tot de hardware, maar we nemen ook software en technieken onder de loep.
1. Meer verzadiging dankzij HDR
HDR staat voor High Dynamic Range, een methode om een breder spectrum aan kleuren en helderheid vast te leggen en weer te geven. HDR+ is niet beter dan HDR, maar staat voor het ‘opwaarderen’ van standaard beelden voor een rijker beeld. Steeds meer camera’s en beeldschermen bieden ondersteuning voor HDR, dit heeft geleid tot meer aandacht voor sterk verzadigde beelden. 2020 gaat er kleurrijk uitzien!
2. Meer foto’s in portret modus
Het is vrij duidelijk waar de trend naar fotografie in portret modus vandaan komt. Smartphones hebben een scherm dat hoger is dan breed, en een telefoon op z’n kant draaien is blijkbaar ‘not done’. De aanhoudende populariteit van Instagram, en uiteraard ook ander social media feeds als Facebook, hebben composities in de hoogte nieuw leven ingeblazen. Dus verwacht veel foto’s van kerken, basketballers en giraffes dit jaar…
3. Meer natuurlijke fotografie
Dit is een bestaande fotografie trend die verder doorzet in 2020, met name in bruidsreportages. Laat mensen zichzelf zijn voor de camera en schiet beelden die niet alleen het uiterlijk maar vooral ook de persoonlijkheid vastleggen. Heeft de bruidegom echt geen zin om de bruid op te tillen? Let goed op de natuurlijke interacties en speel daar op in. Zo zullen klanten (of vrienden) zichzelf herkennen in de beelden die je schiet.
4. Al het goede komt van boven
Voorheen had je voor een mooie foto van bovenaf een helikopter nodig, of een uitzonderlijk sterke vogel met een DSLR camera. Tegenwoordig kun je met drones adembenemend mooie beelden schieten. DJI steekt (vliegt) nog steeds boven de concurrentie uit, toch zijn er diverse waardige alternatieven op de markt verkrijgbaar. Maar voor enkele tientjes kun je geen hoge kwaliteit drone verwachten, leuk speelgoed is het wel.
5. Oudere modellen
Boomers versus Millennials; de oudere generatie schopt tegen de jongere generatie en andersom. Niets nieuws natuurlijk, we zien wel meer aandacht voor oudere modellen in al hun grijze glorie. Dit is een trend bij fotosites die royalty free stock afbeeldingen verkopen. Er zijn steeds meer senioren online, die graag leeftijdsgenoten zien bij de content die ze lezen. Het is daarbij ironisch dat juist jongeren open staan voor meer diversiteit in model fotografie.
6. Meer diversiteit
Nu we het toch over dit onderwerp hebben, zullen we daar nog wat dieper op ingaan. We leven in een multiculturele maatschappij, fotografen maken hier gebruik van door deze diversiteit vast te leggen. Daarbij worden zowel contrasten opgezocht als nuances vastgelegd. Denk aan meer genderneutrale onderwerpen en modellen, waarbij de fotograaf meer ruimte geeft aan de toeschouwer om een eigen interpretatie te vormen.
7. Groen is goud
Deze trend voor 2020 is ook politiek getint, zij het wat minder dan bij fotografie van personen. Door duurzaamheid en milieubewustzijn is er veel aandacht voor beelden van de natuur. Met name de pracht van bossen, rivieren en watervallen worden zeer gewaardeerd. Dit heeft ook voor een deel te maken met de verstedelijking, waarbij stedelingen behoefte hebben aan natuurschoon die ze in het dagelijkse leven niet vaak tegenkomen. Dit is ook te zien aan de trend naar hiking, trekking en het ‘nomaden’ gevoel.
8. Adobe goes mobile
Met de introductie van iPadOS liet Apple eindelijk de potentie zien van tablets als productief systeem. Na Photoshop zal ook Illustrator in 2020 volgen als iPad applicatie. Nog niet alle features worden één-op-één vertaald naar de iPad, maar het gemak van een draagbaar systeem in combinatie met de Adobe Creative Cloud is toch wel erg aantrekkelijk voor fotografen. Voor de duidelijkheid; Photoshop op iPad kan werken met bestanden van 1GB tot 500 lagen. Daar kun je dus wel even mee vooruit!
9. HLG als nieuw HDR formaat
De BBC heeft HLG ontwikkeld als formaat om live HDR uitzendingen mogelijk te maken. Dit rechtenvrije formaat wordt in 2020 ook gebruikt op de Panasonic Lumix S1, S1R en S1H, en maakt HDR fotografie eenvoudiger dan ooit. Het formaat is ook bruikbaar op SDR schermen, dit zijn de standaard definitie schermen zonder ondersteuning voor echte HDR. Een voordeel van HGL is het direct zichtbare resultaat zonder noodzaak voor bewerking achteraf. Het klinkt misschien niet zo revolutionair, toch kan het een grote impact hebben op HDR fotografie.
10. Video stills
Foto- en videocamera’s zijn in de laatste jaren zo dicht naar elkaar toegegroeid, dat ze nauwelijks meer van elkaar te onderscheiden zijn. Met een 4K camera en een video codec met weinig compressie kun je heel goede stills uit een videobeeld halen. Je kunt niet altijd het perfecte moment live pakken, met video heb je pakweg 30 foto’s per seconde om uit te kiezen.
11. Het gemak van reframing
Heb je een mooie foto gemaakt waar nét iets buiten beeld valt? Met een 360 graden camera zal je dit niet meer gebeuren. Naast adembenemende 360 panorama beelden kun je deze foto’s ook croppen om er zo een standaard foto uit te halen. De hoge resolutie 360 camera’s zijn erg duur, de consumenten exemplaren gaan doorgaans niet verder dan 5,3MP wat vooral voor video geschikt is. Insta360 heeft onlangs de One R op de markt gebracht, een modulair systeem met een optionele 1” sensor camera én Leica lens, waarmee het naast een action-cam ook een interessant fototoestel wordt.
12. Rookbommen
Steeds meer fotografen en videofilmers ontdekken de meerwaarde van gekleurde rookbommen die voor een korte tijd een prachtig gekleurde rook verspreiden. Het geeft een ruimtelijk effect, ze worden vaak gebruikt tijdens feestelijke gelegenheden. Let op de samenstelling en gebruik deze rookbommen alleen buitenshuis. Ze zijn in principe niet schadelijk maar overmatig gebruik is niet aan te bevelen.
13. Korte video maakt een comeback
Eerst was er Vine, die net als Twitter een limiet zou leggen op content. Maximaal zes seconden had de gebruiker om een verhaal te vertellen. In 2017 ging Vine ten onder, TikTok zou het gat opvullen voor een nieuwe generatie. Begin 2020 verscheen opeens Byte ten tonele, een video app met … filmpjes van zes seconden of minder. Of deze nieuwe app een deuk kan maken in de populariteit van TikTok valt te betwijfelen, toch wisten ze in het eerste weekend na introductie al 780.000 mensen te overtuigen om de app te downloaden.
14. 3D fotografie wordt eenvoudiger
Hoewel 3D foto’s nooit echt zijn aangeslagen bij het grote publiek, zijn er meer mogelijkheden dan ooit. Facebook ondersteunt standaard 3D fotografie in de tijdlijn, LucidPix kan via een app automatisch 3D foto’s van standaard afbeeldingen maken. Het betreft een applicatie met kunstmatige intelligentie die beelden analyseert en zo kan bepalen wat de diepte zou moeten zijn. Een beta versie van de app wordt nu door een testgroep van 250.000 gebruikers gebruikt, de publieke versie zal in de loop van 2020 verschijnen voor zowel Apple iOS als Google Android toestellen.
15. DSLR nadert het einde
Is het einde van de spiegelreflex camera in zicht? We willen de fans niet ongerust maken, maar na het zien van de Sony α7R IV Full-frame Mirrorless camera met een 61MP resolutie op 10 fps lijkt DSLR toe aan een welverdiend pensioen. Ook de Fujifilm X-T200 lijkt een goede kandidaat te zijn om die grote DSLR te vervangen. Compacte camera’s zijn veel beter geworden dan voorheen, en fabrikanten doen ook beter hun best om de maximale potentie uit mirrorless camera’s te halen.
16. Instant komt (een beetje) terug
Polaroid en Fuji zijn er al een tijdje mee bezig, met de Leica Sofort is er weer een extra optie voor instant camera’s. Hoewel de digitale fotografie markt hierdoor niet op zijn grondvesten zal schudden, zijn er toch steeds meer consumenten en hobbyisten die een instant camera op pad meenemen. Direct het resultaat van een foto zien op papier is toch een bijzondere ervaring, de beperkingen die instant camera’s opleggen bieden een interessante uitdaging voor fotografen. Het is ook een heel sociaal concept, zo kun je een foto van iemand op reis maken en die foto direct cadeau geven als aandenken.
17. Slecht nieuws voor trypofobie patiënten
Trypofobie is de angst voor objecten met kleine gaten, zoals die in een honingraat zichtbaar zijn. De aankondiging van de laatste iPhone met drie camera’s heeft al meerdere mensen angst aangejaagd, misschien speelt de prijs ook een rol… Steeds meer camera fabrikanten plaatsen verschillende lenzen op de smartphone zoals een groothoeklens, zoomlens en een lens voor close-ups, om zo de beste beelden in iedere situatie vast te leggen. Als gevolg hiervan is het design van deze apparaten behoorlijk bizar geworden.
18. De crowd bepaalt
Canon is niet bepaald een start-up, toch hebben ze via Indiegogo een crowdfunding campagne in het leven geroepen voor de IVY REC. Het betreft een vrij goedkope waterdichte camera met een clip die je eenvoudig aan je broek hangt. Of aan een boom, hondenriem, wat jij wilt. Crowdfunding wordt steeds populairder bij grote merken, niet zozeer omdat ze het geld nodig hebben maar om de markt beter te leren kennen. En gewoon als goedkope marketing, want met een doelstelling van slechts honderd ‘Perks’ (investeerders) hebben ze niet echt veel geld binnengesleept.
19. Mag het iets meer zijn?
De Fujifilm GFX100 heeft een 102 Megapixel camera in een medium formaat gelanceerd, met stabilisatie over vijf assen in een behuizing die stof- en waterdicht is. Dat maakt de GFX100 een high-end camera die kan concurreren met Phase One en Hasselblad. Ultra-resolution is een kleine niche in de fotografie markt waar de meeste fotografie hobbyisten alleen maar van kunnen dromen. De body kost los 11.000 euro, inclusief BTW dat wel…
20. Laptop fotobewerking
Met steeds snellere processoren en grafische kaarten stappen meer en meer fotografen over naar een laptop in plaats van een desktop PC. Eruit met die ronkende energieslurper, en erin met een dunne laptop die je ook mee kunt nemen op reis. De Apple MacBook Pro heeft met 2880×1800 pixels niet de hoogste resolutie, maar de kleurechtheid is erg goed. Met een Intel Core i9-9980HK processor draait Adobe Photoshop als een zonnetje. Voor Windows gebruikers geldt dat ook voor Lenovo ThinkPad X1 Carbon, die uitgerust is met een 4K resolutie Dolby Vision gecertificeerd scherm.
Hebben we een fotografie trend voor 2020 gemist? Laat het ons weten!