Gratis licenties voor afbeeldingen

Op het internet kun je ook afbeeldingen vinden die je wel degelijk gratis kunt gebruiken. Dit staat bekend als Copyleft. Een bekende vorm om foto’s en andere creatieve werken vrijer aan te bieden is de Creative Commons-licentie (CC). Deze licenties bestaan uit de code CC, aangevuld met een of meerdere codes. Dit zijn de Creative Commons codes:

 

NaamsvermeldingAttribution of Naamsvermelding (BY) houdt in dat het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde dat de naam van de oorspronkelijke auteur wordt vermeld.

 

Niet-commercieelNon-commercial of Niet-commercieel (NC) betekent dat het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan voor niet-commerciële doeleinden.

 


Geen Afgeleide werkenNo Derivative Works of Geen afgeleide werken (ND): het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk is toegestaan, maar niet het veranderen van het werk.

 

Gelijk delenShare Alike of Gelijk delen (SA): het distribueren van afgeleide werken is alleen toegestaan onder een identieke licentie, zie ook copyleft.

 
Anna
Door

Anna

op 30 May 2016

Hallo Laura, Dit is echt handig om te weten, mij zelf ben ik nog niet echt mee bezig maar in loop van tijd heb ik wel eens gehoord van kennissen dat ik best mooie foto's heb gemaakt en ik vroeg me af of er mogelijkheden zijn om een copyright hierop aan te vragen?...ik heb nog geen eigen pagina maar als ik mijn foto's op fb zet, dan kan "jan en alle man"deze dus altijd af halen en alsnog gebruiken voor andere doel einde.Hoe werkt dit precies om dit te voorkomen en kost het me wel geld? Alvast bedankt voor de gegeven informatie en tips! Met vriendelijke groet, Anna

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 29 Apr 2012

Hallo Laura, dank voor nieuwsbrief en de link naar je kennisbank. Kun je iets zeggen over de prikbordfoto's die veel gebruikt worden op facebook? Ik bedoel met name de soort posterachtige afbeeldingen met veelal Engelse spreuken erop. Ik neem aan dat daar ook auteursrechten opzitten? Hoe kom ik erachter of ik die mag gebruiken? Ik lees het wel! Warme groet, Marjolein Dubbers

Reactie plaatsen