Foto's die je vindt op Google

macro fotografie

Als je foto’s van het internet plukt, kun je nog weleens voor een vervelende verrassing komen te staan. Het internationale fotostockbureau Getty Images maakt de afgelopen tijd intensief jacht op onbetaalde foto’s op websites. Dit kan uitlopen tot torenhoge naheffingen voor diegenen die het beeldmateriaal onrechtmatig gebruiken.

Wat zijn de regels en hoe kun je geld besparen?

Het auteursrecht zorgt er voor dat je niet zomaar foto’s van het internet kunt halen voor eigen gebruik. Als je een foto op je eigen website zet, kan dat voor problemen zorgen; zeker nu beeldbanken actief op zoek gaan naar misbruik.

Wel zijn er manieren om de rechthebbende te vinden, zodat je toestemming kunt vragen. Een handige tool hiervoor is TinEye. Met deze tool kun je zoeken op welke websites een foto is gepubliceerd. Zo

vind je in veel gevallen dan ook de rechthebbende. Meestal moet je wel een vergoeding betalen voor het gebruik van de foto. Bekijk sowieso altijd op de website waar je de foto vanaf haalt wat de algemene voorwaarden zeggen over de auteursrechten.

Kun je de rechthebbende niet vinden? Vermeld dan in de disclaimer op je website dat je hebt geprobeerd de rechthebbende te achterhalen. Dan kan je dat ook aantonen in een juridisch conflict.

 
Reactie plaatsen