Werken als fotograaf: 12 Tips voor meer zelfvertrouwen

Werken als fotograaf: 12 Tips voor meer zelfvertrouwen

Het leven van een zelfstandig ondernemer gaat niet altijd over rozen. Er is veel concurrentie en je weet soms niet zo goed wat je eigen waarde is en wat jij te bieden hebt. We hebben allemaal wel eens last van die onzekerheid, vooral in het begin. Maar angst en onzekerheid zijn hele slechte raadgevers en staan vaak in de weg van passie en dromen. Om te kunnen werken als fotograaf heb je zelfvertrouwen nodig. En daarom speciaal voor jou vandaag: 12 tips voor meer zelfvertrouwen

1. Stop met jezelf te vergelijken

We trappen er allemaal in. Heel vaak denken we dat een ander het toch wel beter en mooier en professioneler (of persoonlijker) aanpakt dan wij dat doen. Of met veel mooiere foto’s thuiskomt. Het grappige is dat de ander dat misschien ook wel zo over jou denkt. Ga op zoek naar jouw unique selling point als fotograaf en ondernemer en put daar je kracht uit.

2. Stop met klagen

Door veel te klagen haal je jezelf naar beneden en doe je net alsof alle omstandigheden en gebeurtenissen erop uit zijn om jouw dag te verpesten. Daarnaast houdt klagen je weg van je focus en dat is nu net wat je niet wil hebben. Toch?

3. Accepteer complimenten

Complimenten geven is vaak super leuk, maar owee als je er één ontvangt. Vaak zijn we geneigd om te antwoorden met “Bedankt, maar het stelt niets voor.” of een andere manier om het compliment als het ware te ontwijken. Wanneer je een compliment afwijst, zeg je eigenlijk tegen jezelf dat je het niet waard bent. Bedank degene voor het compliment en steek hem verdorie in die mooie broekzak van je. Als fotograaf krijg je heel veel complimenten en geloof me je klanten willen graag dat je die positief ontvangt!

4. Voed jezelf met ontwikkeling en positiviteit

Volg cursussen of blogs die gaan over de juiste mindset en het creëren van een positieve werkhouding of lifestyle. En probeer niet naar het nieuws te kijken meteen in de ochtend of ’s avonds voor je gaat slapen. Je wordt er vaker wantrouwig en pessimistisch van. En je was nu juist zo lekker bezig met je richten op (zelf)vertrouwen.

5. Je bent het gemiddelde van je omgeving

Herken je dit? Bij de ene persoon stap je de deur uit vol positiviteit en optimisme en de ander verlaat je met een zwaar en gedemotiveerd gevoel. Kijk kritisch naar je omgeving en ga vooral om met de mensen die je energie geven. Om even terug te komen op puntje 2. Klagen is verschrikkelijk aanstekelijk. Maar gelukkig is lachen dat ook. Zoek de mensen die de lach aan hun kont hebben hangen, bij wijs van spreken.

6. Geef jezelf complimenten

Soms worden dit ook wel mantra’s genoemd. Schrijf op een kaartje “Ik ben een kanjer.” of “Ik ben een topfotograaf.” of dat waar jij je prettig bij voelt, plak het kaartje op de spiegel en zeg het ’s morgens als je opstaat nog even tegen jezelf. Misschien best raar, maar uiteindelijk ga je het geloven en dat is maar goed ook. Krijg je namelijk zelfvertrouwen van.

Werken als fotograaf: tips voor meer zelfvertrouwen

7. Maak een lijst van je successen

Tuurlijk ben je wel eens gevallen, maar je bent ook vaak genoeg opgestaan. Schrijf eens op een lijstje welke successen en overwinningen je allemaal behaald hebt. Dit hoeft niet eens op zakelijk gebied te zijn en het mogen zelfs de kleinste dingen zijn. Bijvoorbeeld die ene keer dat je een speech gaf op een bruiloft terwijl je spreken in het openbaar eigenlijk doodeng vindt. Bij het teruglezen van deze dingen krijg je alweer een positief gevoel omdat je je focust op de fijne dingen.

8. Maak een lijst van je positieve eigenschappen

We blijven maar lijstjes maken, merk je het? Het is ook gewoon leuk om jezelf middels een blaadje eraan te herinneren dat je er best mag zijn. Dus pak nu eens al je positieve eigenschappen bij elkaar. Daag jezelf uit om er 10 te bedenken. En als je het zelf even niet meer weet, bel dan je vrienden op om het hen te vragen. Vaak bezit je meer mooie eigenschappen dan je denkt. En het is beter om je daarop te richten dan op wat je allemaal niet kunt.

9. Geef het door

Je hebt inmiddels een stevige portie zelfvertrouwen opgebouwd. Dat is natuurlijk leuk voor jou, maar wist je dat je je eigen zelfvertrouwen ook kunt vergroten door die van anderen een boost te geven? Je hebt nu geleerd om complimenten te ontvangen, maar deel ze ook eens uit aan een ander. Misschien vind je het wat onwennig in het begin. Maar het doen zorgt ervoor dat je heel veel terugkrijgt. Je houdt er in elk geval een goed gevoel aan over.

10. Doe alleen dat wat je leuk vindt

Dit klinkt misschien wat kort door de bocht en ik hoor je al denken “ja, maar sommige dingen moeten”. Maar we leven in een periode waarin 1 op de 8 werknemers werkstress ervaart wat soms kan leiden tot een burn-out. Dat wil je niet. Dus doe het werk waar jij energie van krijgt en waar jij je betrokken bij voelt. Als jij alleen bruidsfotografie wil doen in plaats van journalistiek, doen!

11. Wees eerlijk

En dan bedoel ik vooral tegen jezelf. Check bij jezelf hoe vaak jij ‘ja’ zegt tegen het verrichten van een gunst voor iemand anders. Check bij jezelf hoe vaak je ‘ja’ zegt tegen een avondje op de bank als je die echt even nodig hebt. Leef je eigen leven en laat andermans leven niet een maatstaf zijn voor het jouwe. Eigenlijk is het heel simpel. Als je jouw hart durft te volgen zal je zelfvertrouwen groeien en zal je steeds gelukkiger worden. Dit is een proces, maar naarmate je hier beter in wordt kom je erachter dat er eigenlijk maar weinig is waar je echt bang voor hoeft te zijn en dat het vooral je eigen zelf beperkende gedachten zijn geweest die ervoor hebben gezorgd dat je onzeker was.

Vertrouw jezelf

12. Onderneem dingen

Oké, dus je bent een beetje onzeker. Maar iedereen is dat wel eens (of vaak) in zekere mate. Door dingen te ondernemen, uit je comfortzone te stappen en je dromen aan te kijken in plaats van uit te stellen, ga je uiteindelijk het leven leiden waar je altijd naar gesnakt hebt.

Dit zijn natuurlijk een heleboel tips. Geef jezelf de ruimte om elke dag te spelen met één tip. Oh en mag ik je een compliment geven? Dat je dit artikel leest bewijst alleen maar meer dat je het beste uit jezelf wilt halen. Dat is al iets waard.

Wil je meer lezen over mindset en zelfvertrouwen? Lees dan dit artikel.

Laat hieronder in de reactie achter welke tip jou het meest aanspreekt. We zijn erg benieuwd!

Over de schrijver
Laura heeft van 2008 tot 2016 fulltime als zelfstandig gevestigd fotograaf gewerkt. Haar kracht ligt vooral op het gebied van portret-, en redactionele fotografie. Naast zelf fotograferen vindt Laura het super om (startende) fotografen te helpen met tips en informatie over fotografie in het algemeen en ondernemen, marketing, je website, social media en alle andere belangrijke zaken rondom je fotografie onderneming. In de afgelopen jaren heeft Laura diverse online fotografie cursussen ontwikkelt en online cursussen over geld verdienen als fotograaf.
Sarina
Door

Sarina

op 03 Mar 2015

Goede tips, dank je wel! Zal hem in mijn Evernote plakken voor als ik het niet meer zie zitten...Nog een tip die voor mij goed werkt: slaap genoeg! Gisteren had ik een negatieve dag omdat ik slecht geslapen had; vandaag stond ik juist energiek en positief op na een heerlijke nacht van bijna 8 uur :)

Laura
Door

Laura

op 03 Mar 2015

Dat is ook een hele goede tip Sarina, ik merk het ook als ik een paar nachten te weinig slaap en word dan veel gevoeliger en niet in positieve zin zegmaar ;)Goed ook dat je werkt met Evernote, er komt ook een artikel over slim werken aan en daar noem ik Evernote ook in ;)Dank voor je reactie! :)

Suzan
Door

Suzan

op 03 Mar 2015

Deze positieve Vibe steek ik in mijn zak, bedankt. Super helder op een rij. Sarina, jouw tip is inderdaad ook mijn sleutel; voldoende slaap.

Laura
Door

Laura

op 03 Mar 2015

Jij ook bedankt Suzan! :)

Hanne van Baarle
Door

Hanne van Baarle

op 05 Mar 2015

Beste Laura,Leuk om deze dingen te lezen! Heel herkenbaar. Lijkt mij leuk om eens bij te praten op de studio. Of eerder kennismaken, want daar moet het nog van komen. Misschien tijd voor een 'gezamenlijke' borrel op de studio?Heel veel succes en tot horens of schrijvens. Wat zien die woorden er ineens raar uit zo.....Hanne. ( das je bijna buurman op de studio ).

Laura
Door

Laura

op 07 Mar 2015

Hey Hanne, wat leuk om jou hier te zien! Een gezamenlijke borrel of inderdaad even samen persoonlijk kennismaken is een goed idee! :)

Sonja Goed
Door

Sonja Goed

op 10 Mar 2015

Toptips! Wat ik zelf graag doe voor ik de deur uit ga voor een shoot is.... niks... Even dan, een half uurtje of zo, even een kop thee en tv kijken, een spelletje doen op de pc oid. Het gaat er om dat je alles klaar hebt, je spullen gepakt enz. Dan even helemaal loslaten, ontspannen, rust. Als je al gehaast aankomt op een locatie dan blijf je dat merken tijdens de shoot. Dus zorgen dat je een goede planning maakt, daar komt het eigenlijk op neer..

Laura
Door

Laura

op 15 Mar 2015

Hey Sonja,Ja dat is eigenlijk een hele goede tip die je daar geeft! Jezelf even opladen, zodat je daarna alles kan geven! Dat scheelt een hoop stress en stress werkt zeker niet goed voor je zelfvertrouwen.Dank voor je bijdrage :)

Roland Haegeman
Door

Roland Haegeman

op 17 Mar 2015

Dag Laura, ik kijk steeds uit naar uw mailtjes, die hebben mij al véél bijgeleerd waarvoor mijn oprechte dank.

Laura
Door

Laura

op 21 Mar 2015

Heel leuk om te horen Roland! En graag gedaan :)

Renate Oskam
Door

Renate Oskam

op 28 Apr 2015

Goede tips die net op een goed moment kwamen. Had even een dipje en twijfelde of het allemaal ooit wel zal gaan lukken. Maar ik ga er weer helemaal voor!

Laura
Door

Laura

op 02 May 2015

Heel goed om te horen Renate! Laat het weten als je vragen hebt oke? Succes!!

Diane
Door

Diane

op 24 Jul 2015

Dat was weer een leuk mailtje en een met waarheden zoals een koe! Trouwens je info is altijd intressant!

Laura
Door

Laura

op 05 Aug 2015

Hahaha ;) Thnx Diane!

Michael
Door

Michael

op 27 Aug 2015

easiest to write, easier to say it, harder to put into the real life, problems of normal days, bills, money, etc, that's pushed to wrong way of thinking, how to stay on a line to not make a wrong decision - temp work like a warehouse cleaner?

Wim
Door

Wim

op 14 Feb 2016

Vooral dingen doen die je leuk vind die gaan je ook altijd goed af. En aan de andere kant staat daar wel je comfort zone tegenover............

Laura
Door

Laura

op 05 Apr 2016

Zeker Wim, en die moet je gewoon regelmatig eens verlaten ;)

Edith
Door

Edith

op 04 Nov 2016

Bedankt voor de goede tips, tip 7 ga ik eerst maar eens proberen. Dan kan ik steeds weer nadenken over al die positieve momenten. 🙂

Janneke
Door

Janneke

op 21 Feb 2017

Thanks voor de tips!

Ignah
Door

Ignah

op 01 Jun 2021

Bedankt voor de tips! Ik zal zeker mijn voordeel mee doen. Tip die mij het meest aanspreek: nr 1 Stop met jezelf te vergelijken.

Reactie plaatsen