Wat zijn “Royalty Free” foto’s en kun je daar geld mee verdienen?

Wat zijn “Royalty Free” foto’s en kun je daar geld mee verdienen?

Sinds we allemaal gebruik kunnen maken van breedband internet, glasvezel en 4G is het internet steeds visueler geworden. Naast tekst en video is fotomateriaal een steeds belangrijkere rol gaan spelen op websites. Je kunt zelf foto’s maken, je kunt ook een beeldbank gebruiken om mooie foto’s te zoeken. Je zult soms schrikken van de tarieven die moet betalen voor een losse foto, wanneer je kiest voor “gratis” foto’s via de Google Image Search kun je in de problemen komen. Er is een grote markt voor “Royalty Free” foto’s, kun je daar een graantje van meepikken?

Public Domain en Royalty Free

royalty freeDeze twee termen worden nog weleens door elkaar gehaald, toch hebben ze niet dezelfde betekenis.

  • Public Domain: Dit zijn afbeeldingen die gratis te gebruiken zijn, soms moet je wel de informatie van de originele fotograaf erbij vermelden. Je hebt dus gratis publicatierechten maar geen auteursrechten. Vaak mag je deze foto’s niet doorverkopen, hoewel er ook PD foto’s zijn die je wel mag verkopen. Ook zijn er verschillen mogelijk tussen commercieel gebruik en niet commercieel gebruik.
  • Royalty Free: In de Nederlandse taal spreken we meestal van “Rechtenvrij” al klopt dat niet helemaal. Je kunt deze foto’s onder licentie nemen, vrij van “royalties” dus, maar niet vrij van rechten. De fotograaf blijft altijd de auteursrechtelijke eigenaar van het fotomateriaal en bepaalt voor welke toepassingen de beelden gebruikt mogen worden, hoe vaak en voor welke periode.

Prijsverschillen

Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen gebruik voor print, video of web gebruik wat normaal gesproken neerkomt op de resolutie van de afbeeldingen. Soms mag je de foto slechts voor één project of website gebruiken, soms mag je als koper de foto onbeperkt gebruiken. Let altijd op de voorwaarden die de aanbieder stelt.

Geld verdienen met fotografie

Als jij mooie foto’s kunt maken en een stukje van die dure spiegelreflex camera wilt terugverdienen kun je proberen jouw mooiste foto’s online aan te bieden. Dit kan via je eigen website, maar verwacht geen hoge inkomsten. Zeker niet op de korte termijn. De doelgroep bestaat vooral uit webdesigners, DTP ontwerpers en Blog sites die ondersteunend materiaal zoeken. Je maakt meer kans door jouw foto’s aan te bieden via Royalty Free website als Getty, Shutterstock en iStockPhoto. Er zijn nog meer van dit soort diensten, hoewel ze vaak andere merknamen zijn van dezelfde grote dienstverleners. Houd er rekening mee dat deze sites dagelijks honderden zoniet duizenden aanmeldingen krijgen van fotografen zoals jij, dus de selectie is streng. Hier zijn enkele tips om te scoren met Royalty Free fotografie:

  • Maak gebruik van een goede camera en schiet foto’s met een hoge resolutie.
  • Nabewerking is vaak niet gewenst evenals filters, zorg dat de foto direct goed is.
  • Standaard onderwerpen als een bloem of een ondergaande zon zijn zo algemeen dat ze vaak niet meer geaccepteerd worden.
  • Als je mensen in beeld brengt zorg dan voor een contract waarin portretrecht geregeld is.
  • Nieuwswaardige beelden van goede kwaliteit kunnen scoren, maar wel voor korte duur. Bij nieuwsgaring in de openbare ruimte speelt portretrecht niet altijd een rol, onderzoek de regels.
  • Wees creatief maar ook weer niet té creatief, klanten zoeken naar duidelijkheid in de beelden.

Als je niet geaccepteerd wordt door de fotosites kun je ook zelf aan de slag, met een eigen WordPress site bijvoorbeeld. Presenteer jezelf, laat jouw portfolio zien en bied fotografie op maat aan. Wees ook niet gierig en deel mooie foto’s op basis van naamsvermelding. Via rechtenvrije sites als Pixabay kun je foto’s delen met de gemeenschap. Dat levert je niet direct geld op, je kunt er wel je C.V. mee opvullen.

Dat je morgen een fulltime fotograaf wordt die veel geld verdient met Royalty Free fotografie is onwaarschijnlijk, maar als je goed bent, jezelf in de kijker kunt spelen en geduld hebt is er zeker geld mee te verdienen. Je kunt jouw kennis en ervaringen ook in een e-book delen, of via een Blog.

Over de schrijver
Laura heeft van 2008 tot 2016 fulltime als zelfstandig gevestigd fotograaf gewerkt. Haar kracht ligt vooral op het gebied van portret-, en redactionele fotografie. Naast zelf fotograferen vindt Laura het super om (startende) fotografen te helpen met tips en informatie over fotografie in het algemeen en ondernemen, marketing, je website, social media en alle andere belangrijke zaken rondom je fotografie onderneming. In de afgelopen jaren heeft Laura diverse online fotografie cursussen ontwikkelt en online cursussen over geld verdienen als fotograaf.
Frans Blok
Door

Frans Blok

op 13 Nov 2017

Iets om rekening mee te houden: stockfotosites als iStock accepteren vaak geen foto's met logo's, nummerborden of zelfs complete gebouwen ("recognizable property") Vooral bij stadsfoto's is dat wel een uitdaging...

Reactie plaatsen