Photoshop tutorial: supercoole effecten creëren met de blend modes
arrow_drop_up arrow_drop_down
15 maart 2017 

Photoshop tutorial: supercoole effecten creëren met de blend modes

Ik heb een video gemaakt waarin ik in simpele stappen laten zien hoe je lagen in elkaar kunt laten overlopen met de blend modes (ook wel, overvloeimodi, of blending modus genoemd). Je kunt hier echt hele toffe effecten mee creëren in je foto’s. Ik vind dit één van de leukste technieken om mee te werken in Photoshop!

Zoals je kunt zien is het helemaal niet zo moeilijk om te werken met de blend modes in Photoshop en kun je er ontzettend veel coole effecten mee creëren.

Hoe werkt de blend modes?

OvervloeimodiDe blend modes in Photoshop zorgt ervoor dat pixels in een bepaalde laag, op een bepaalde manier overvloeien in een andere laag. Zoals je na het zien van de video wel begrijpt zijn de mogelijkheden echt oneindig groot.

Er zijn 27 soorten vooringestelde blend modes die je vindt in het lagenpalet, zoals je kunt zien op de afbeelding rechts.

Wil je een uitgebreide uitleg van deze verschillende overvloeimodi? Klik dan hier

Overlays en textures

Om te werken met de blend modes gebruik je meestal overlays en textures. Je zag een aantal voorbeelden in de video.

Wil je hier lekker mee gaan spelen? Je kunt 1600+ toffe overlays aanschaffen voor een paar tientjes via deze link

En een prachtig pakket met textures kun je aanschaffen via deze link

Ik gebruik beide pakketten naast de overlays en textures die ik zelf heb gemaakt en ben er erg blij mee, vandaar dat ik ze je van harte aanbeveel om mee te gaan werken!

Photoshop Pro cursus

In Photoshop Pro behandel ik veel meer van dit soort toffe fotobewerkingstechnieken en gaan we ook dieper in op deze techniek. We zijn onlangs gestart met een grote groep enthousiaste cursisten, maar je kunt nog meedoen en omdat de cursus volledig online te volgen is kun je dit in je eigen tempo doen.

Klik hier voor meer informatie over deze cursus

Ik hoor graag even wat je vond van deze video en of je zelf ook al leuke dingen hebt gedaan met deze techniek!

Laat hiervoor onderstaand je reactie achter en delen is natuurlijk ook tof, zodat anderen hier ook wat van kunnen leren!

Over de schrijver
Laura de Haan werkt sinds 2008 fulltime als zelfstandig gevestigd fotograaf. De afgelopen jaren heeft Laura met honderden ondernemers en sprekers op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, ondernemen en (internet)marketing, gezondheid en spiritualiteit gewerkt. Ze vindt het heerlijk met positieve mensen te werken en bij te dragen aan de positionering en promotie van collega ondernemers. Haar kracht ligt vooral op het gebied van portret-, en redactionele fotografie. Naast zelf fotograferen vindt Laura het super om (startende) fotografen te helpen met tips en informatie over ondernemen, marketing, je website, social media en alle andere belangrijke zaken rondom je fotografie onderneming. Sinds de lancering van de online cursus 'Geld Verdienen Met Je Foto's' in september 2014 heeft Laura al meer dan 500 fotografen verder geholpen en is het helpen van fotografen een grote passie geworden waar Laura dagelijks tijd aan besteedt. Deel, groei en have fun is haar motto!

Door

Huub Draijer

op 16 March 2017

Wow dit is echt gaaf!! Een heel verrassend en prachtig mooi eindresultaat

Door

Laura

op 16 March 2017

Ja leuk hè Huub! Dank voor je leuke reactie!

Door

Ger Sampers

op 16 March 2017

Hoi Laura, ik loop nog een beetje achter....moet nog enkele video's uit de normale cursus bekijken, maar ik ga hier zeker ook naar kijken. Ben afgelopen dinsdag gestart aan de School voor Fotografie te Utrecht !! Ik heb veel zin om e.e.a. te combineren.

Door

Paul Dekkers

op 19 March 2017

Echt meer dan de moeite waard om de modules van Laura te (blijven) volgen. Het voelt nu al aan als groei en na elke module (binnenkort volgt alweer de 6e- van 12 modules) zal Photoshop alsmaar een toegankelijker en begaanbaarder terrein voor je worden. De wisselwerking van de hoofdonderwerpen zijn boeiend en zorgen ervoor naast de nieuwe wegen die worden ingeslagen, dat de inmiddels herkenbare werkgebieden van PS de puzzelstukken steeds meer in elkaar laten vallen. Een absolute aanbeveling waard! Bedankt Laura

Door

Chantal Van Kerckhove

op 21 March 2017

Hoi Laura, dank je wel voor deze glasheldere uitleg! Krijg direct zin om het zelf uit te proberen.

Reactie plaatsen