Photoshop tutorial: supercoole effecten creëren met de blend modes
15 maart 2017 

Photoshop tutorial: supercoole effecten creëren met de blend modes

Ik heb een video gemaakt waarin ik in simpele stappen laten zien hoe je lagen in elkaar kunt laten overlopen met de blend modes (ook wel, overvloeimodi, of blending modus genoemd). Je kunt hier echt hele toffe effecten mee creëren in je foto’s. Ik vind dit één van de leukste technieken om mee te werken in Photoshop!

Zoals je kunt zien is het helemaal niet zo moeilijk om te werken met de blend modes in Photoshop en kun je er ontzettend veel coole effecten mee creëren.

Hoe werkt de blend modes?

OvervloeimodiDe blend modes in Photoshop zorgt ervoor dat pixels in een bepaalde laag, op een bepaalde manier overvloeien in een andere laag. Zoals je na het zien van de video wel begrijpt zijn de mogelijkheden echt oneindig groot.

Er zijn 27 soorten vooringestelde blend modes die je vindt in het lagenpalet, zoals je kunt zien op de afbeelding rechts.

Wil je een uitgebreide uitleg van deze verschillende overvloeimodi? Klik dan hier

Overlays en textures

Om te werken met de blend modes gebruik je meestal overlays en textures. Je zag een aantal voorbeelden in de video.

Wil je hier lekker mee gaan spelen? Je kunt 1600+ toffe overlays aanschaffen voor een paar tientjes via deze link

En een prachtig pakket met textures kun je aanschaffen via deze link

Ik gebruik beide pakketten naast de overlays en textures die ik zelf heb gemaakt en ben er erg blij mee, vandaar dat ik ze je van harte aanbeveel om mee te gaan werken!

Photoshop Pro cursus

In Photoshop Pro behandel ik veel meer van dit soort toffe fotobewerkingstechnieken en gaan we ook dieper in op deze techniek. We zijn onlangs gestart met een grote groep enthousiaste cursisten, maar je kunt nog meedoen en omdat de cursus volledig online te volgen is kun je dit in je eigen tempo doen.

Klik hier voor meer informatie over deze cursus

Ik hoor graag even wat je vond van deze video en of je zelf ook al leuke dingen hebt gedaan met deze techniek!

Laat hiervoor onderstaand je reactie achter en delen is natuurlijk ook tof, zodat anderen hier ook wat van kunnen leren!

Over de schrijver
Laura heeft van 2008 tot 2016 fulltime als zelfstandig gevestigd fotograaf gewerkt. Haar kracht ligt vooral op het gebied van portret-, en redactionele fotografie. Naast zelf fotograferen vindt Laura het super om (startende) fotografen te helpen met tips en informatie over fotografie in het algemeen en ondernemen, marketing, je website, social media en alle andere belangrijke zaken rondom je fotografie onderneming. In de afgelopen jaren heeft Laura diverse online fotografie cursussen ontwikkelt en online cursussen over geld verdienen als fotograaf.
Huub Draijer
Door

Huub Draijer

op 16 Mar 2017

Wow dit is echt gaaf!! Een heel verrassend en prachtig mooi eindresultaat

Laura
Door

Laura

op 16 Mar 2017

Ja leuk hè Huub! Dank voor je leuke reactie!

Ger Sampers
Door

Ger Sampers

op 16 Mar 2017

Hoi Laura, ik loop nog een beetje achter....moet nog enkele video's uit de normale cursus bekijken, maar ik ga hier zeker ook naar kijken. Ben afgelopen dinsdag gestart aan de School voor Fotografie te Utrecht !! Ik heb veel zin om e.e.a. te combineren.

Paul Dekkers
Door

Paul Dekkers

op 19 Mar 2017

Echt meer dan de moeite waard om de modules van Laura te (blijven) volgen. Het voelt nu al aan als groei en na elke module (binnenkort volgt alweer de 6e- van 12 modules) zal Photoshop alsmaar een toegankelijker en begaanbaarder terrein voor je worden. De wisselwerking van de hoofdonderwerpen zijn boeiend en zorgen ervoor naast de nieuwe wegen die worden ingeslagen, dat de inmiddels herkenbare werkgebieden van PS de puzzelstukken steeds meer in elkaar laten vallen. Een absolute aanbeveling waard! Bedankt Laura

Chantal Van Kerckhove
Door

Chantal Van Kerckhove

op 21 Mar 2017

Hoi Laura, dank je wel voor deze glasheldere uitleg! Krijg direct zin om het zelf uit te proberen.

Reactie plaatsen