Netwerken als fotograaf: hoe doe je dat?

Netwerken als fotograaf: hoe doe je dat?

Eén van de tips die je als startend fotograaf het meest krijgt is dat je moeten gaan netwerken. Je netwerk is alles. Een breed begrip maar het komt er op naar dat je jezelf en je fotografie toont aan de buitenwereld en tegelijkertijd relaties onderhoudt met mensen die waardevol voor je kunnen zijn. En nog belangrijker: Hoe ben jij waardevol voor een ander? In dit artikel geven we je een paar tips over hoe je aan de slag kunt gaan met netwerken.

1. Denk ook aan de ander

Als je gaat netwerken als fotograaf is het misschien logisch om te denken”Wat heb ik aan deze persoon of niet bedrijf en kan ik hier misschien wel een opdracht uithalen?” maar deze gedachte kan nogal averechts werken. Het is veel waardevoller om te kijken wat jij voor een ander kunt betekenen. Wees oprecht geïnteresseerd in de ander en luister. Een mens heeft niet voor niets twee oren en één mond. Gebruik ze in de juiste verhouding. En kijk ook naar welke unieke kwaliteiten jij bezit die van waarde zijn voor een bepaald persoon of bedrijf.

2. Verbind mensen aan elkaar

Netwerken

Als je een keer via social media voorbij ziet komen dat iemand in je netwerk ergens op zoek naar is, schroom dan niet om deze te koppelen aan iemand die je kent en de persoon daarbij kan helpen. Grote kans dat ze jou dan ook vaker zullen helpen met het vinden van de juiste persoon.

3. Zoek gerichte netwerkactiviteiten of evenementen in je vakgebied

Er zijn talloze evenementen gericht op netwerken. Elke branche heeft wel zo’n evenement. Ga op zoek naar het onderwerp waar jij op dat moment geïnteresseerd in bent. Of dat nu ondernemen, fotografie of personal coaching is. Zo vind je mensen waarmee je kunt praten over dezelfde interesse en passie. Tegelijkertijd geeft dat ook enorm veel energie en heb je zo weer een paar fijne mensen ontmoet die je kunt toevoegen aan je kennissenkring. Ben je niet zo van de evenementen of een beetje onzeker? Je bent waarschijnlijk niet de enige. Dus trek je stoute schoenen aan en geef het gewoon een kans. Het kan altijd meevallen.

4. Onthoud namen

Netwerken als fotograaf

De een is er beter in dan de ander: het onthouden van namen. Het is natuurlijk fijn dat wanneer je op een netwerkenborrel bent iedereen een naamkaartje draagt, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Verzin een ezelsbruggetje of herhaal een aantal keer iemands naam tijdens het gesprek. Vergeet je een keer een naam, schroom dan niet om er nog een keer naar te vragen. Het getuigt van oprechte interesse en tegelijkertijd vind jij het ook fijn als iemand interesse in jou toont.

5. Onderhoud je netwerk

Netwerken als fotograaf
Zorg dat je een systeem vindt voor het onderhouden van je netwerk. Volg bijvoorbeeld bepaalde mensen die je hebt ontmoet op Twitter of Facebook. Voeg iemand toe op LinkedIn. Verzamel gekregen visitekaartjes op een vaste plek. Als je met iemand een gesprek hebt gehad over bepaalde onderwerpen, mail dan bijvoorbeeld nog even een interessant artikel na. Houd je netwerk in de gaten en zorg ook dat je zelf af en toe wat plaatst zodat een ander kan zien waar je mee bezig bent en je er eventueel bij kan helpen.

6. Kom afspraken na

Dit is natuurlijk een open deur. Iedereen houdt van mensen die hun afspraken nakomen en iedereen heeft de intentie dat ook echt te doen. Maar het gebeurt lang niet altijd en dat kan voor onnodige irritaties zorgen. Dus zorg dat je de afspraken die je maakt ook echt na kunt komen. En zorg voor eerlijkheid wanneer dit niet het geval is. Uiteindelijk gaat netwerken om het delen van een bepaalde passie. Als je je eigen passie en visie najaagt, vind je vanzelf de mensen die dat met je delen. En dan wordt het alleen maar leuker. Dus veel plezier!

Wat is jouw beste netwerktip? Laat hieronder je reactie achter?

Over de schrijver
Laura heeft van 2008 tot 2016 fulltime als zelfstandig gevestigd fotograaf gewerkt. Haar kracht ligt vooral op het gebied van portret-, en redactionele fotografie. Naast zelf fotograferen vindt Laura het super om (startende) fotografen te helpen met tips en informatie over fotografie in het algemeen en ondernemen, marketing, je website, social media en alle andere belangrijke zaken rondom je fotografie onderneming. In de afgelopen jaren heeft Laura diverse online fotografie cursussen ontwikkelt en online cursussen over geld verdienen als fotograaf.
Alexander van der Dussen
Door

Alexander van der Dussen

op 20 Mar 2018

Netwerken is niet voor iedereen even makkelijk. Zelf kan ik absoluut geen namen namen onthouden en ben ik enorm onzeker om zomaar op iemand aan te spreken. Gelukkig moet ik voor mijn regulier werk ook op beurzen staan als exposant en dan moet je wild vreemde mensen wel aanspreken. En soms ook in een andere taal dan nederlands. Wat ik mee wil geven is hou vol en blijf proberen. Iedere keer zal je vertrouwen toenemen en wordt het steeds makkelijker om een met een vreemde te praten. Een tweede tip die ik wil geven is bedenk vooraf een paar vragen die je zou kunnen stellen. Het beste zijn open vragen die niet met een ja of nee beantwoord kan worden.

Laura
Door

Laura

op 21 Mar 2018

Hi Alexander, dank voor je reactie met tips. Zeker een goede tip van die open vragen, dat werkt altijd goed als je mensen aanspreekt inderdaad. En ook goed van je dat je jezelf uitdaagt onder andere met de beurzen. Succes! -Pay (Support Fotografie Uitdaging)

Reactie plaatsen