Mindset: sta open voor alles en versnel je carriere als fotograaf!
08 december 2014 

Mindset: sta open voor alles en versnel je carriere als fotograaf!

Fotografen kunnen nog wel eens perfectionistische eigenschappen hebben. En dat is opzich niet raar. Je hebt passie voor datgene wat je doet en je wilt er het beste uithalen. Maar laat perfectionisme je alsjeblieft niet belemmeren. Eén van de gouden tips die ik je kan geven is: werk aan je mindset en sta open voor alles. Met openstaan bedoel ik overigens niet dat je alles maar moet doen, maar wel dat je niet bij voorbaat met een oordeel klaar staat of denkt dat het niet mogelijk is.

Je herkent het misschien wel. Je hebt een bepaald idee in je hoofd en eenmaal in de uitvoering kom je erachter dat het toch helemaal niet werkt. Herhaal deze situatie een aantal keer en je zult merken dat je steeds gedemotiveerder raakt. Best zonde eigenlijk toch? In plaats van er met de pakken bij neer te zitten kun je ook kijken naar wat je op dat moment uit de situatie kunt halen. Daar hebben we een heel mooi woordje voor: serendipiteit.

Een uur voor het perfecte shot

Serendipiteit is de gave om iets veel mooiers te vinden dan waar je eigenlijk naar op zoek was. De Amerikaanse fotograaf Jordan Matter is er één die dit begrip heel goed snapt. Hij is al jaren succesvol fotograaf in de Verenigde Staten en bracht eerder dit jaar het boek Dancers Among Us die door de New York Times werd bekroond als bestseller. Het boek staat vol met prachtige portretten van dansers in een allerdaagse situatie op de meest creatieve wijze.

De volgende anekdote ga je vast geweldig vinden. Jordan was op het strand toen hij balletdansers zou gaan fotograferen. Hij had maar een uur om het perfecte shot te krijgen. Wanneer ze aankomen op het strand begint het hevig te regenen en te stormen waardoor het perfecte shot onmogelijk lijkt. Op dat moment is iedereen stevig aan het balen. Jordan stelt de dansers gerust en zegt: “Maak je geen zorgen. Het perfecte shot is hier ergens in de buurt.” Op dat moment ziet hij een dolfijn uit het water springen. Wat er op dat moment gebeurt zorgt ervoor dat ze alsnog een prachtig resultaat behalen.

Eigenlijk is het veel leuker als je het Jordan zelf hoort vertellen. Bekijk onderstaande video en laat je inspireren!

LEARN TO BE LUCKY from Jordan Matter on Vimeo.

Ontwikkel je mindset

Als jij je mindset gaat ontwikkelen en daardoor leert open te staan en dingen vooral positief gaat bekijken zul je veel meer gaan bereiken en onverwachte zaken op je pad aantrekken! In dit artikel lees je veel meer over je mindset en waarom het zo belangrijk is om regelmatig uit je comfortzone te komen.

Heb jij wel eens een situatie gehad die mission impossible leek maar waar je uiteindelijk toch iets moois uit haalde? Deel het met ons en laat hieronder een reactie achter!

 

Over de schrijver
Laura heeft van 2008 tot 2016 fulltime als zelfstandig gevestigd fotograaf gewerkt. Haar kracht ligt vooral op het gebied van portret-, en redactionele fotografie. Naast zelf fotograferen vindt Laura het super om (startende) fotografen te helpen met tips en informatie over fotografie in het algemeen en ondernemen, marketing, je website, social media en alle andere belangrijke zaken rondom je fotografie onderneming. In de afgelopen jaren heeft Laura diverse online fotografie cursussen ontwikkelt en online cursussen over geld verdienen als fotograaf.
Je fotografie carriere begint buiten je comfortzone
Door

Je fotografie carriere begint buiten je comfortzone

op 27 Feb 2015

[…] Matter kwam voor een verrassing te staan en pakte deze uitdaging op een fantastische manier aan. In dit artikel kun je lezen wat er […]

Je fotografie carriere begint buiten je comfortzone
Door

Je fotografie carriere begint buiten je comfortzone

op 27 Feb 2015

[…] Matter kwam voor een verrassing te staan en pakte deze uitdaging op een fantastische manier aan. In dit artikel kun je lezen wat er […]

Reactie plaatsen