Je fotografie carriere begint buiten je comfortzone
01 januari 2015 

Je fotografie carriere begint buiten je comfortzone

Je wil als (startend) fotograaf niets liever dan een glansrijke fotografie carriere. Je passie is groot en je zou het liefst fulltime aan de slag zijn en vele mooie opdrachten binnenhalen en fantastische fotoprojecten uitvoeren. Maar waarom gaat dat dan vaak niet zoals we zouden willen?

Je comfortzone: de angst om te verliezen is meestal groter

Het ligt in de menselijke natuur om eerder te denken in termen van verlies dan in termen van winst. Dus we zijn banger om iets te verliezen dan dat we verlangen naar het bereiken van iets. We willen natuurlijk wel winnen en succes hebben, maar durven daarvoor meestal niet al te ver uit onze comfortzone te komen. Dit heeft te maken met allerlei zelfbeperkende overtuigingen die vaak niet erg realistisch zijn. Hierdoor leiden de meeste mensen een leven onder hun kunnen en vooral ook veel minder leuk dan zou kunnen!

Het leven begint buiten je comfortzone

Dit is natuurlijk ontzettend jammer en bovendien onnodig! Men zegt ook wel dat het leven begint buiten je comfortzone en dat is waar. En je kunt jezelf daarin trainen door steeds een klein stapje te nemen. En dan zul je merken dat het geweldig leuk is steeds weer wat te leren en te bereiken. En vooral veel minder eng dan wat je van tevoren dacht! Hierdoor groeit je mindset in positieve zin!

Ik moest wel uit mijn comfortzone komen

Toen ik startte als fotograaf heb ik enorm veel stappen buiten mijn comfortzone moeten maken. Vaak eng, moeilijk en stressvol, maar bovenal heeft het me ontzettend veel gebracht en heb ik me snel kunnen ontwikkelen als fotograaf en zeker ook als mens. Nu is het een tweede natuur geworden om regelmatig een klein stukje of groot stuk buiten mijn comfortzone te komen. Ik weet nu namelijk uit ervaring dat dit de enige manier is om verder te komen en heb geleerd hier van te genieten in plaats van me zorgen te maken over nieuwe uitdagingen.

Als ik niet uit mijn comfortzone had durven komen had ik niet:

  • Al mijn geld in apparatuur gestoken (angst om blut te zijn)
  • Nooit die allereerste supermoeilijke opdracht aangenomen (angst om te falen)
  • Samenwerking met een goede fotograaf gezocht (angst om afgewezen te worden)
  • Mijn baan opgezegd (angst om geen inkomen meer te hebben)
  • Weer al mijn geld in apparatuur gestoken

etc. etc.

Outside the box

In het verlengde van dit ligt het ‘outside the box’ denken. Probeer regelmatig tijd te nemen om rustig na te denken of met anderen te brainstormen. Hierdoor zal je creatiever worden en op ideeën komen waar je anders niet snel op zou zijn gekomen. Ik neem bijvoorbeeld 2 tot 4 keer per maand een half uur tot een uur de tijd om na te denken over zaken als ‘Vind ik het nog leuk wat ik doe?’ Kunnen dingen beter of anders? Wat zijn de doelen voor de komende tijd?’ etc.

Daarnaast zit ik in 2 mastermindgroepen. Dit zijn groepen van mensen die elkaar verder helpen door te brainstormen en ervaringen met elkaar te delen. De ene groep bestaat uit 8 internet ondernemers en de andere groep uit 6 fotografie ondernemers. Je bent het gemiddelde van de 5 personen waar je het meest mee omgaat, omring jezelf dus met positieve, succesvolle mensen!

Volg je gevoel

Veel mensen hebben de neiging erg in hun hoofd te blijven zitten en dit heeft tot gevolg dat je gedachten in kringetjes rond blijven draaien en nergens uitkomen. Wat je moet leren om verder te komen is je gevoel te gaan volgen. Je gevoel, ook wel intuïtie genoemd is de beste raadgever, alleen hebben veel mensen verleerd op hun gevoel te vertrouwen. Je onbewustzijn weet veel meer dan je bewustzijn (je gedachten) en als je heel eerlijk bent weet je meestal heel goed wat je echt wil, maar durf je er simpelweg niet naar te luisteren door al je beperkende overtuigingen.

Volg je gevoel

Je kunt jezelf simpelweg regelmatig vragen: ‘Wat wil ik nou echt?’ Oefen jezelf erin je gevoelens te observeren die opkomen als je deze vraag aan jezelf stelt. Hierdoor zal je uiteindelijk een betere balans bereiken tussen gevoel en verstand en zul je jouw hart vaker durven volgen. Natuurlijk is je verstand hierin ook belangrijk. Maar bij de meeste mensen is verstand veel meer aanwezig, omdat we dit van kinds af aan geleerd hebben.

Succesvolle mensen doen 1 ding anders

De Amerikaanse fotograaf Jordan Matter kwam voor een verrassing te staan en pakte deze uitdaging op een fantastische manier aan. In dit artikel kun je lezen wat er gebeurde.

Tot slot wil ik afsluiten met een bekende uitspraak van Michael Jordan, hij legt hiermee uit dat succesvolle mensen niet anders zij dan jou, maar dat succesvolle mensen zijn doorgegaan waar anderen hebben opgegeven.

Michael Jordan

 

Heb jij wel eens een situatie gehad waarbij je flink uit je comfortzone moest komen, of heb je nog vragen? Deel het met ons en laat hieronder een reactie achter!

 

Over de schrijver
Laura heeft van 2008 tot 2016 fulltime als zelfstandig gevestigd fotograaf gewerkt. Haar kracht ligt vooral op het gebied van portret-, en redactionele fotografie. Naast zelf fotograferen vindt Laura het super om (startende) fotografen te helpen met tips en informatie over fotografie in het algemeen en ondernemen, marketing, je website, social media en alle andere belangrijke zaken rondom je fotografie onderneming. In de afgelopen jaren heeft Laura diverse online fotografie cursussen ontwikkelt en online cursussen over geld verdienen als fotograaf.
Mindset: sta open voor alles en versnel je carriere als fotograaf!
Door

Mindset: sta open voor alles en versnel je carriere als fotograaf!

op 27 Feb 2015

[…] positief gaat bekijken zul je veel meer gaan bereiken en onverwachte zaken op je pad aantrekken! In dit artikel lees je veel meer over je mindset en waarom het zo belangrijk is om regelmatig uit je comfortzone […]

paul bronwasser
Door

paul bronwasser

op 11 Mar 2015

beste Laura, dank je wel voor je belangstelling en nazorg bij het bestellen van het leerboek. ik heb in het verleden jaren als fotograaf gewerkt, maar belangstelling voor fotografie behouden, ook al doe ik er niet zo veel meer mee en is de noodzaak om er geld mee te verdienen niet zo groot. je brengt je artikelen mooi en vooral het stukje 'buiten de box denken' spreekt me aan; het is voor de creativiteit en eigenzinnigheid in het vak heel belangrijk en dat heb ik in de opleiding tot fotograaf, waarin het veelal ging om fototechniek, parate kennis en voldoen aan gestelde diploma-eisen, erg gemist. fijn dat jij daar zoveel aandacht aan besteed!

Laura
Door

Laura

op 15 Mar 2015

Hi Paul, Wat leuk om dat te lezen! Ik hoor vaak van cursisten dat men dat stukje heeft gemist in de opleiding. Omdat ik zelf veel heb moeten uitzoeken (ben geheel autodidact ;)) heb ik ook veel dingen uitgeprobeerd kwa marketing en enkele studies en trainingen gevolgd. Talent en enthousiasme daar begint het mee, of je het ook tot een succes weet te volbrengen heeft zeker ook met ondernemersskills te maken! Bedankt voor je reactie!

Joukje Broersma
Door

Joukje Broersma

op 27 Apr 2015

Hallo Laura, Een heel mooi stukje; Heel herkenbaar, want het past precies bij mij; fotografie is al jaren mijn grote hobby, vooral landschappen, natuur, maar ik doe ook wel portretten, bedrijfsfotografie en product fotografie. Ik heb jaren in de zorg gewerkt en moet nu een carriere switch doen. Via het reintegratie buro , beroepskeuzetesten gedaan etc. maar toch blijft mijn eerste keuze de fotografie. En ook mede door een aantal fotografie opdrachten heb ik besloten om mij in eerste instantie geheel te richten op de fotografie. Als opdracht van mijn consultant van het reintegratie buro moet ik nu gaan onderzoeken of werken als fotograaf haalbaar is. Voor mezelf heb ik nu ook iets van; ik heb nu de kans om de haalbaarheid te gaan onderzoeken. Ik ben nu aan het netwerken, facebook met foto's en een like,deel ,win aktie., foto's gemaakt van voetbalwedstrijd neefje en zijn team. Ik vind jou Geld verdienen met je foto's , heel erg nuttig en leerzaam.

Laura
Door

Laura

op 03 May 2015

Hoi Froukje, Heel fijn om te horen! En super dat je jezelf helemaal op fotografie wil gaan richten! De beste tip die ik voor je heb is zoveel mogelijk aan de slag te gaan (wat je ook doet) en niet teveel te gaan onderzoeken/analyseren etc. Daar denkt het reïntegratiebureau misschien anders over hahaha, maar dat is echt mijn ervaring. Wel duidelijke doelen stellen, regelmatig even evalueren maar vooral actie actie actie en bijstellen wat beter kan. Daarnaast is het enorm belangrijk je te gaan specialiseren en je te positioneren als een expert. Laat op je website niet alles zien, dat werkt niet als je echt iets wil bereiken. In het begin is het natuurlijk niet erg van alles te doen en te proberen, omdat je juist nog uit moet zoeken wat je het leukste vindt en waar jouw talenten liggen, maar ga je zo snel mogelijk richten op een duidelijke doelgroep/specialisme binnen de fotografie. Heel veel succes!

Annemarie Vriends
Door

Annemarie Vriends

op 31 Aug 2015

Hoi Laura, Dankjewel voor je interesse of ik het e-book 'Het NLMP Stappenplan voor Fotografen' al heb gelezen. Nee, nog niet. Ik ben je blog aan het lezen over het uitstappen uit je/mijn comfortzone, dat heb ik gedaan door productfotografie te gaan doen tevens modelfotografie (showen v.h. product). Poeh, poeh, ik ben uit mijn comfortzone gestapt maar wat moet ik toch (nog) veel leren, de moed om door te gaan blijft maar er zijn van die momenten... :( De tekst van Michael Jordan is wat betreft erg stimulerend en toepasselijk op mijn fotografieskills. Groetjes, Annemarie

Laura
Door

Laura

op 09 Sep 2015

Wat goed Annemarie! Daar noem je ook wel 2 soorten fotografie die behoorlijk uitdagend kunnen zijn ;) Heel veel succes en ik hoor het graag als je vragen hebt!

Glenda Vos
Door

Glenda Vos

op 17 May 2016

Hallo Laura, ik heb je e-book met veel interesse gelezen. Ik ben echt een beginneling, maar ondanks dat heb ik tot mijn eigen tevredenheid een paar mooie foto's gemaakt. Ik moet nu mezelf ertoe dwingen om nog wat meer tijd erin te steken, maar dat gaat vast wel lukken. Groetjes, Glenda

Fashioninspiratie
Door

Fashioninspiratie

op 27 Jan 2017

Bedankt Laura voor je tips! Ik ben een beginnend fotografe en heb dus behoorlijk veel aan dit soort blogs ;) Moet nog veel leren maar met wat inlezen gaat het goed!

Reactie plaatsen