Instagram tips voor fotografen

Instagram tips voor fotografen

In een vorig artikel las je hoe je alles uit je Facebook kon halen. Deze keer gaan we aan de slag met Instagram. De meesten van jullie zullen het sociale er wel eens van gehoord hebben. Instagram is een app die je op je smartphone download en vanaf daar upload je je foto’s. Via je pc is het alleen mogelijk om te reageren. En dus niet om foto’s te plaatsen. Leuk natuurlijk als je voor het eerst zo’n app hebt, maar wat kun je er nu eigenlijk allemaal mee?

10 Tips om aan de slag te gaan met Instagram:

1. Bedenk een naam die werkt.

Dit spreekt uiteraard voor zich. Instagram is gewoon te downloaden voor zowel Android als iOS-gebruikers. Bedenk bij het creëren van je account welke naam je wilt gebruiken. Wil je het vooral zakelijk gebruiken, kies dan de naam van je bedrijf. Werk jij graag persoonlijk dan kies je voor je eigen naam. Maar dat is natuurlijk helemaal aan jou. Zolang je maar makkelijk te vinden bent. Bedenk ook dat social media vooral persoonlijk is bedoeld en dat je eigen naam daarom vaak het beste werkt.

2. Vermeld Instagram op je website.

Wanneer je gebruik maakt van WordPress kun je bij de ‘widgets’ voor Instagram kiezen in je zijbalk. Zo zijn je klanten en kennissen op de hoogte van jouw account. En ze zien de laatste foto die jij gemaakt hebt. Daarnaast kun je ook je andere sociale media inzetten om je Instagram-account te promoten. Laat je Facebookvrienden en Twitterfollowers weten dat je actief bent. Zo vergroot je in elk geval je netwerk met de mensen die jij al volgen via andere kanalen.

3. Het hoeft niet vierkant.

Het lijkt erop dat bij Instagram je foto’s per se vierkant moeten zijn maar dit hoeft niet. Soms heb je een prachtige foto met je camera gemaakt waarbij het veel te zonde is om er een stuk van te moeten afsnijden. Met het gebruik verschillende apps kun je ervoor zorgen dat je foto alsnog staand of liggend op je account verschijnt. Eén van deze apps is InstaSize. Deze is gratis te downloaden op je smartphone en gekoppeld aan je Instagram-account.

4. Gebruik hashtags.

Ze zijn er niet voor niets. Door op een slimme manier gebruik te maken van hashtags ben je beter vindbaar voor anderen. En dat is natuurlijk goed voor je likes en volgers. Verschillende niches gebruiken verschillende hashtags. Zo gebruiken foodbloggers vooral de hashtags #eatclean #healthylifestyle. Zo zijn ze makkelijker te vinden voor andere voedselliefhebbers. Voor fotografen kun je misschien je camera of bewerkingsprogramma vermelden als hashtags, of het soort shoot die je hebt gedaan. Denk aan #canon550d #vscocam. Zoek voor de grap maar eens op deze hashtags op Instagram. Speel er een beetje mee.

5. Kies de juiste filter.

Instagram heeft een rijk aantal keuze aan filters die je kunt gebruiken. Dit kan zorgen voor een extra mooi effect. Houd je het liever naturel dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen de filters niet te gebruiken. Naast de filters kun je ook focussen op een bepaald deel van de foto om een fraai effect te creëren. Een beetje huis-tuin-en-keuken photoshop in je app dus.

6. Gebruik ook andere apps.

Natuurlijk kun je enkel gebruikmaken van de filters op Instagram. Maar er zijn nog zoveel meer applicaties die jouw fotografie op een mooie manier kunnen ondersteunen. We noemden net al InstaSize. Een andere populaire app is VSCOcam. Hiermee heb je nog meer keuze in filters en manieren om je foto een fantastisch effect te geven.

7. Post regelmatig iets.

Instagram tips voor fotografen
Net zoals je andere social media is het belangrijk dat je regelmatig iets van jezelf laat zien. Maar zorg er ook voor dat het niet een overkill wordt. Als je een heerlijke shoot achter de rug hebt met een model, kies dan bijvoorbeeld twee foto’s die je wilt laten zien op een dag. In plaats van dat je vijf keer hetzelfde model plaatst. Elke dag plaatsen hoeft ook niet. Maar een aantal keer in de week is natuurlijk wel zo leuk.

8. Haak in op de actualiteit.

Hierbij kun je denken aan de feestdagen. Een kerstfoto in de aanloop van kerst plaatsen zorgt ervoor dat je op hetzelfde level van de klant zit. Een regenachtige foto als het buiten regent. Of misschien een kop van een lekkere warme chocolademelk als het buiten wat fris is. Door in te haken op wat er speelt, krijg je een fijne communicatie met je volgers.

9. Vraag om reactie.

Dit geldt natuurlijk voor alle sociale media en ook voor je blog of website. Verleid je volgers te reageren middels een vraag of opmerking bij je foto. Zo creëer je een band én wordt je foto ook veel bekeken door mensen die je nog niet volgen.

10. Recycle de foto’s die je al hebt.

Als je net voor het eerst een account hebt, hoef je niet alleen maar nieuwe foto’s te plaatsen. Kijk eens in je archief. Zit daar nog wat leuks tussen? Dan kun je het gebruiken. De ene week maak je meer foto’s dan de ander. En dan werkt het recyclen van foto’s natuurlijk heel prettig.

Zo zie je maar. Je hoeft geen social media expert te zijn om aan de slag te kunnen met Instagram. Je account is binnen no time gemaakt. En volgens mij kun jij met deze Instagram tips al behoorlijk aan de slag.

Wat is jouw favoriete tip voor Instagram? Laat hieronder je reactie achter!

Over de schrijver
Laura heeft van 2008 tot 2016 fulltime als zelfstandig gevestigd fotograaf gewerkt. Haar kracht ligt vooral op het gebied van portret-, en redactionele fotografie. Naast zelf fotograferen vindt Laura het super om (startende) fotografen te helpen met tips en informatie over fotografie in het algemeen en ondernemen, marketing, je website, social media en alle andere belangrijke zaken rondom je fotografie onderneming. In de afgelopen jaren heeft Laura diverse online fotografie cursussen ontwikkelt en online cursussen over geld verdienen als fotograaf.
Reactie plaatsen