Hoe kun je jezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel
22 november 2014 

Hoe kun je jezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Fotograferen puur en alleen als hobby is verleden tijd, want jij hebt besloten om er je beroep van te maken. Hartstikke leuk natuurlijk maar ook erg spannend. Om echt aan de slag te kunnen als zelfstandig fotograaf, moet je je namelijk inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Wat komt daar eigenlijk bij kijken? Gelukkig is het veel makkelijker dan je denkt.

Met deze 3 stappen kun jij aan de slag:

1. Kies jouw bedrijfsnaam.

Een bedrijfsnaam gaat vaak jaren mee dus kies een naam waar je echt achter staat. Wil je het persoonlijk houden, dan kun je ervoor kiezen om je eigen naam te gebruiken (bijvoorbeeld Laura de Haan Fotografie). Heb je meer met een bepaald onderwerp dan kun je daar natuurlijk een naam op selecteren. Voordat ik aan de slag ging met Laura de Haan Fotografie werkte ik met de naam UrbanPics. Destijds werkte ik veel met jongeren en dit was wel een mooie naam die daarbij paste. Mocht je er echt niet uitkomen, hou dan eens een brainstormsessie met wat vrienden. Wie weet hebben zij nog wel iets aantrekkelijks voor je. Het blijft natuurlijk belangrijk dat jij erachter staat.

2. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel doe je eerst via de website.

Tegenwoordig is het zo dat je je eerst online moet inschrijven via de website van de Kamer van Koophandel. Dat doe je via dit formulier. Hier vul je dus je bedrijfsnaam in, maar je kunt er ook voor kiezen om nog meer namen te gebruiken. In dat geval selecteer je een hoofdnaam die je het meest zal gebruiken en de andere namen vallen daar dan onder. De overige gegevens die je moet invullen spreken voor zich.

Inschrijfformulier kvk

3. Ga op gesprek bij de Kamer van Koophandel

Na je digitale inschrijving volgt een gesprek bij de Kamer van Koophandel.

Hoe kun je jezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel?

Zij willen uiteraard een aantal dingetjes weten zoals wat je verwacht aan omzet te behalen. Dit willen ze weten om te kijken of je kan worden gezien als serieuze ondernemer voor de belasting. Een omzet bepalen is natuurlijk lastig als startend fotograaf. Maak in dit geval een schatting wat je ongeveer denkt binnen te halen aan opdrachten per maand.

In de meeste gevallen zijn deze drie stappen voldoende. Je hebt netjes je gegevens overgedragen aan de Kamer van Koophandel en zij geven jou een eigen BTW-nummer welke je kan gebruiken voor je klanten.

Eigenlijk best simpel toch zo’n inschrijving? En voor het bedrag hoef je het niet te laten. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel kost je eenmalig 50 euro. Dat heb je zo terug verdiend.

Het kan nogal spannend zijn om je als zelfstandig fotograaf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Weet je nog niet zeker of je eraan toe bent om van je hobby je business te maken, lees dan ons artikel ‘Fotografie: Hobby of Business?‘.

Hoe verliep jouw inschrijving bij de Kamer van Koophandel? Laat hieronder je reactie achter!

 

Over de schrijver
Laura heeft van 2008 tot 2016 fulltime als zelfstandig gevestigd fotograaf gewerkt. Haar kracht ligt vooral op het gebied van portret-, en redactionele fotografie. Naast zelf fotograferen vindt Laura het super om (startende) fotografen te helpen met tips en informatie over fotografie in het algemeen en ondernemen, marketing, je website, social media en alle andere belangrijke zaken rondom je fotografie onderneming. In de afgelopen jaren heeft Laura diverse online fotografie cursussen ontwikkelt en online cursussen over geld verdienen als fotograaf.
Reactie plaatsen