Download het gratis E-book en ontdek snel de 10 Basisstappen van Fotografie.
Gratis fotografie e-bookDirect downloaden

Page content

Welk fotobewerkingsprogramma kies je?

Zelfs wanneer je prachtige foto’s kunt maken, zul je die vaak nog willen nabewerken in een fotobewerkingsprogramma. Zeker wanneer je in RAW formaat foto’s maakt heb je veel mogelijkheden om het karakter van jouw foto compleet bij te stellen. Er zijn verschillende soorten fotobewerkingssoftware, met ieder hun eigen voordelen en nadelen. Op deze pagina bespreken we een aantal populaire pakketten voor verschillende systeem, en in diverse prijsklassen van helemaal gratis tot prijzen die vooral interessant zijn voor professionals.

Fotobewerkingsprogramma Picasa is nu Google Photos

Google heeft een groot aantal Cloud diensten waaronder Gmail, Drive en een compleet Office pakket. Picasa was lange tijd de plek om jouw foto’s op te slaan en te organiseren. Nu maakt Picasa onderdeel uit van Google Photos, wanneer je ooit met Picasa hebt gewerkt zijn al jouw foto’s automatisch overgezet. Hoewel Google Photos vooral een online fotobeheer programma is, kun je ook foto’s bijstellen en optimaliseren. Naast standaard bewerkingen worden er ook regelmatig krachtige functies toegevoegd zoals het verwijderen van ongewenste objecten in de foto. Vergis je niet, de technologie achter de fotobewerking opties doet vaak niet onder voor de professionele software, alleen zijn de mogelijkheden meer beperkt.

Je kunt Picasa hier downloaden.

Fotobewerkingsprogramma Picasa

Andere gratis fotobewerkingsprogramma’s

Er zijn meerdere gratis programma’s. Drie relatief simpele programma’s (weliswaar iets minder vriendelijk dan Picasa), zijn de volgende:

PhotoFiltre is wat uitgebreider dan deze twee programma’s. Handig voor als je een stap verder gaat met het bewerken van foto’s. Je kunt dit programma hier gratis downloaden.

Het is een kwestie van uitproberen om te bepalen welke het beste bij je past. Feit is uiteraard dat gratis programma’s beperkt zijn in de mogelijkheden en dat het best veel van je tijd vergt als je wilt leren om goed foto’s te kunnen bewerken.

Photoshop Elements

Photoshop Elements kost rond de 90 euro, maar wat is dit een mooi en uitgebreid fotobewerkingsprogramma. En nog behoorlijk gebruikersvriendelijk ook. De meeste professionele fotografen gebruiken Photoshop, maar dat programma kost rond de 1.000 euro en is redelijk gecompliceerd. De uitgeklede versie Photoshop Elements voldoet prima voor de meeste mensen.

photoshop Elements 

photoshop-elements-dvd-cursusPhotoshop Elements cursus

Wil je ook leren hoe je jouw foto’s professioneel kunt bewerken met Photoshop Elements?

Klik hier voor de website over Photoshop Elements van fotobewerking specialist Pepijn Goorden

Wil je meer info over Photoshop Elements?

Klik hier voor de website van Adobe Photoshop

Photoshop Lightroom

fotobewerkingsprogramma lightroomEen ander steeds populairder wordend programma is Photoshop Lightroom. Naast het krachtig en snel bewerken van je foto’s zoek en orden je al je fotos in een handomdraai. Ook kun je favoriete afbeeldingen snel op sociale netwerken delen of presenteren in stijlvolle fotoboeken en webgalerieën.

Klik hier voor meer info over Photoshop Lightroom

Adobe Photoshop 2Adobe Photoshop

Adobe Photoshop is de meest professionele programma wat er bestaat om je foto’s te bewerken. Tegenwoordig kun je Photoshop samen met Lightroom voor 12,09 per maand gebruiken. Klik hier voor Adobe Photoshop

 

 

Photoshop Pro Tutorials

Wil je in stap voor stap tutorials leren hoe ik mijn foto’s bewerk met Photoshop? Klik dan hier

 

 

Serif Affinity

Affinity PhotoMet PhotoPlus was Serif jarenlang het budget alternatief voor Photoshop, X8 is de nieuwste en tevens ook laatste versie. Serif heeft zich volledig toegelegd op de ontwikkeling van Affinity, een serieus fotobewerkingspakket met Affinity Photo en Affinity Designer voor Windows, en Affinity voor iPad. Met deze programma’s kun je vrijwel alles wat je voor fotobewerking nodig hebt, met name de iPad versie blinkt uit in prijs/kwaliteitsverhouding. Serif Affinity wordt ook duidelijk gepositioneerd als “offline” pakket, waarmee het een eigen markt inneemt nu Adobe zich vooral richt op een abonnementsmodel in de Cloud.

Pixelmator

PixelmatorVoor Mac gebruikers is Pixelmator een fotobewerkingspakket met dezelfde kwaliteit en verfijning die je van een Apple pakket mag verwachten, maar dan niet van Apple zelf. Naast standaard fotobewerking zijn het de geavanceerde opties als retoucheren, tekenopties, selectie gereedschappen en move tools die Pixelmator opvallend compleet maken. Naast de Mac versie is ook hier een goed iPad alternatief voor beschikbaar die de meest gebruikte functionaliteit naar de tablet brengt. Uiteraard werkt Pixelmator ook met lagen, het is een must-have voor fotografen met een Mac.

Pixlr

PixlrEr zijn zoveel fotobewerkingsprogramma’s die met elkaar concurreren, Pixlr gaat een geheel eigen weg. Niet alleen met mobiele apps die opvallend goed werken, maar ook met twee programma’s die je gratis in de browser kunt gebruiken. Je hoeft geen programma’s te installeren, je opent gewoon de browser en kiest voor Pixlr Express of de Pixlr Editor. Express is een applicatie om snel foto’s bij te stellen, de Editor heeft meerdere lagen, tekst opties en nog veel meer. Een uitgeklede versie van Photoshop eigenlijk, gewoon in de browser zonder downloads. Je kunt het resultaat vervolgens direct op je eigen computer opslaan, net als bij een standaard programma. Voor mensen die af en toe een foto willen bewerken zonder te investeren in dure pakketten is Pixlr een heel interessante optie.

Welk fotobewerkingsprogramma wordt het? Zoveel mensen, zoveel wensen

Het is haast onmogelijk om alle keuzes in één artikel te plaatsen. Wanneer je niet zo gecharmeerd bent van Adobe producten kun je ook Cyberlink Photodirector overwegen of Corel Paintshop Pro, twee pakketten voor minder dan honderd euro. Phase One Capture One Pro is een soort Lightroom voor ongeveer 300 euro die goed overweg kan met RAW bestanden. The Gimp was altijd een populair en gratis alternatief voor Photoshop, maar de laatste versie (2.8.22) dateert uit 2011. Je kunt dit programma nog steeds gratis downloaden voor Windows, Mac en Linux systemen. Gelukkig hebben betaalde pakketten vaak een gratis proefperiode om de functionaliteit uit te testen, je moet je daarvoor vaak wel eerst registreren.

Heb jij nog een suggestie, of een bepaalde (goede of minder goede) ervaring met een fotobewerkingsprogramma? Laat hieronder dan even je reactie achter!

Comment Section

92 reacties op “Welk fotobewerkingsprogramma kies je?


Door Griffin op 4 april 2012

Hoi Laura,

Mooi artikel! Over de gratis programma’s gesproken, mag ik nog een suggestie doen? Ik gebruik altijd Gimp voor het gebruiken van foto’s. Het is helemaal gratis en is bijna net zo goed als Photoshop; het heeft dezelfde functies, maar 2 en 3 ontbreken vergeleken met Photoshop.


Door Laura op 6 april 2012

Dat is een mooie aanvulling Griffin, Gimp is zeker voor de wat meer gevorderde gebruiker een prachtig programma!


Door Grada op 9 december 2014

Goedenavond Laura,
Ik ben een beginner voor wat betreft het bewerken van foto’s. Ik wil naast het veranderen van de kleuren ed, ook met lagen gaan werken. Is photoshop elements daar ook goed voor?
Ik heb ook het eea over gimp gelezen, maar waar ik bang voor ben is dat je dan allemaal virussen op je pc krijgt als je gratis programma’s download. Is dat ook zo?


Door Pierre op 26 april 2016

Hoy Laura,ik heb deze lessen nooit kunnen downloaden er is iets in de mail verkeerd gegaan.groetjes


Door Nadine op 21 oktober 2012

Beste Laura, op jouw site lees ik dat je Picnik tipt als bewerkingsprogramma. Ook ik was een zeer enthousiast gebruiker van dit programma. Ja, moet helaas was zeggen omdat sinds april 2012 dit programma niet meer bestaat! Heel jammer. Misschien goed om deze tip van je site halen….


Door Laura op 23 oktober 2012

Dank voor je tip Nadine! Ik heb het artikel aangepast en zal me binnenkort verdiepen in meer fotobewerkingsprogramma’s die misschien in het rijtje passen.


Door henny op 1 december 2012

klopt picnick bestaat nog wel alleen het is nu pgegaan als picmonkey,het is het zelfde programma


Door Geert op 3 december 2012

Goed en gratis fotobewerkingsprogramma is Pixlr restreeks op het intenet. Zie: http://pixlr.com/


Door rhoon op 13 december 2012

hoi wel leuk zeg.

je bent werkelijk niets veranderd :~)

toevallig ging ik een programma zoeken om foto’s te bewerken en zit ineens op jou site.

ik ben anders dan jij blijven hangen in het jongerenwerk hahahaha


Door Loes Hulsman op 9 april 2013

Ik gebruik zelf al jaren het programma Ulead Photo Express 3.0. Helaas is die versie al enige jaren oud en de enige versie die in het Nederlands is. Het programma heeft veel mogelijkheden en is goedkoop en gebruiksvriendelijk. Ik geef er ook cursus in. Alleen is het telkens weer afwachten of het nog werkt onder het zoveelste nieuwe besturingssysteem van Windows. Tot nu toe werkt het nog steeds. Maar ik zoek toch wel eens op internet naar een vervanging. Tot nu toe nog niks geschikts gevonden.


Door Moenaert Joost op 6 juni 2014

idd ulaed foto express vind ikzelf ook een heel goed gebruiksvriendelijk programma, het is ook zeker al een 14 jaar dat ik dit gebruik, ik ben echter de installatie cd verloren met een verhuis, en vraag me ook af of dit nog zou werken op windows 8.1.groeten



Door Casanova56 op 15 september 2015

Dit programma kan je ook later gebruiken als je besturingssysteem het niet meer accepteerd.
Klik dan op Configuratie > Probleem oplossing, daarna zie je verschillende besturingssystemen en klik die aan, waar dat programma toen nog wel op werkte.


Door Wilco op 16 juli 2013

Bedankt voor dit artikel! Ik zocht een goedkoop en goed programma die ik betrouwbaar kon downloaden. Picasa is geknipt daarvoor! Nogmaals dank


Door Henk op 6 december 2013

Photomatix is erg goed en Corel AfterShot Pro
Dan heb je alles wat je nodig hebt voor prof foto’s
Groet Henk


Door Henk op 6 december 2013

Corel AfterShot Pro en photomatix pro
Dan heb je alles om prof foto’s te maken.
Ja een goede camera natuurlijk en RAW fotografie
Groet Henk


Door Niels op 13 december 2013

Handige opsomming, bij deze een aanvulling: IrfanView is ook een leuk, compact, makkelijk te gebruiken en gratis fotobewerkingsprogramma; je kunt zelf kiezen om nog plugins te installeren voor extra mogelijkheden. Meer info en downloaden via http://www.irfanview.com


Door Laura op 29 april 2014

Ik heb IrfanView er ondertussen ook tussen gezet Niels!

Thanks 🙂


Door Jacqueline van Overveld op 11 mei 2014

Hallo Laura,
Bedankt voor je mooie en duidelijke e-book. Geweldig dat er nog mensen zijn die iets met iemand willen delen zonder er geld voor te vragen. Mijn dochter is pas begonnen met fotografie met 3 vriendinnen, ik heb hun jouw adres ook doorgestuurd omdat ik denk dat ze veel aan je boek zullen hebben. Nogmaals bedankt en veel succes verder, ga zo door!
Groetjes,
Jacqueline


Door Laura op 3 juni 2014

Wat fijn dat je er zo blij mee bent Jacqueline, veel succes met fotograferen! 🙂


Door René Stout op 12 mei 2014

Hallo Laura,

Dank voor de info en uitleg. Zelf gebruik ik (na Picasa en pogingen om Gimp te begrijpen) nu Lightroom. Dat bevalt me prima.
Aangezien ik ook veel met Google+ werk, kwam ik ook in aanraking met de functie Bewerken daar. Ik ben daar behoorlijk van onder de indruk en ik betrap me erop dat ik dat steeds vaker naast, en zelfs in plaats van, Lightroom gebruik. Zeker voor de foto’s die ik met mijn mobieltje heb genomen. Er komen regelmatig functies bij.

Ik heb het ook bij onze fotoclub geïntroduceerd. De mensen zijn daar redelijk enthousiast over. Google+ is ook een leuk medium om binnen de club foto’s te delen en te bespreken. De tab fotodetails geeft goede informatie over de technische kant van de foto en dat leidt tot leuke gesprekken.

Groet,
René


Door Karel Schaarman op 12 mei 2014

Dag Laura,

Allereerst nog mijn hartelijke dank voor het Ebook!
Nog niet helemaal gelezen, maar wel opgeslagen en het doorgestuurd naar andere fotofielen…

v.w.b. Bewerkingsprogramma’s: Ik gebruik al een paar jaar Photoshop CS6 op mijn Imac.
Daarvoor deed ik veel met Gimp, maar dat heb ik niet meer in gebruik gehad sinds ik voordelig Photoshop kon verkrijgen.
Het komt waarschijnlijk ook wel omdat ik in mijn ‘krantentijd’ ook altijd met Photoshop werkte en er al redelijk “los’ op was…
Voordat ik zelf een een Imac had gebruikte ik een Windows versie met Paintshop wat me ook goed beviel.
Inmiddels ben ik de 80 gepasseerd en doe ik heel veel met de PC, maar een camera heb ik altijd wel bij me als ik het huis verlaat. Ook in huis maak ik nogal eens wat foto’s vooral van het schilderwerk van mijn vrouw.

Groeten van Karel


Door Laura op 3 juni 2014

Graag gedaan!

Wat fijn dat je nog zo lekker bezig bent met fotografie Karel 🙂


Door Edwin Rosenquist op 12 mei 2014

Hoi Laura, Er is er nog 1 die nog niet genoemd en KOSTELOOS is.

Voor mij voorlopig erg goed .. Microsoft office 2010 hulp programma
Microsoft office PICTURE MANAGE..

Ik hoor van je.

Groeten, Edwin


Door Laura op 3 juni 2014

Dank voor je aanvulling Edwin! 🙂


Door Roger op 12 mei 2014

Hey Laura,

bedankt voor het gratis e-book
mooi en duidelijk geschreven
gemakkelijk te lezen
doe zo voort

nu volg ik de cursus Photoshop CS6
in september wil ik de cursus Photoshop lightroom 4.2 volgen


Door Laura op 3 juni 2014

Graag gedaan!

Veel succes met de cursussen, goed bezig! 🙂


Door Edwin Rosenquist op 17 mei 2014

Hoi Laura, Nikon is mij merk. Ik wil sparen voor de NIKON D800 Full frame spiegel reflex camera. Om het 2 de hands te kopen. Alvast geen 21 % BTW.

Kan ik mijn objectieven en flitser SB 800 blijven gebruiken ?
Ik hoor van je.

Mvg Edwin Rosenquist


Door Laura op 3 juni 2014

Ja dat kan Edwin! Mijn merk is ook Nikon 😉


Door Frans Visser op 1 juni 2014

Fotobewerking:
Ik fotografeer in RAW + JPEG. Voor het digitaal ontwikkelen van mijn RAW-foto’s gebruik ik het Canon’s Digital Photo Professional programma. Ik heb ervaring met Adobe’s Photoshop en wat gespeeld met Adobe’s Lightroom. Door de nieuwe policy van Adobe (abonneren op hun producten) ben ik tot overgegaan naar FastStone Image Viewer voor cosmetische aanpassingen (gratis) en naar GIMP (ook gratis) voor rechttrekken van lijnen en zwart/wit maken van foto’s). Ik heb geen behoefte om foto’s echt te manipuleren. Uiteraard volg ik met interesse alle opmerkingen en ervaringen van andere fotografen en probeer daarvan te leren.


Door Laura op 3 juni 2014

Dank voor je toelichting Frans, Gimp is ook een geweldig programma en het beste alternatief voor Photoshop!

Goed dat je ook in raw fotografeert! Kunnen we je foto’s ergens bewonderen?


Door Bert 3S op 6 juli 2015

Dag Frans,
Beetje zelfde wat ik wil. Met mijn 11mm lens wil ik ook graag de lijnen rechtzetten, kan dit met GIMP?
Ik zoek een gebruiksvriendelijk, gratis bewerkingsprogramma die dat kan.
Liefst ook een die RAW BESTANDEN kan saven onder jpg.
Groet, Bert


Door Rob Hartman op 16 juli 2014

Dag Laura,
Eindelijk ben ik ook het gratis bewerkingsprogramma FastStone Image Viewer tegengekomen (Frans Visser, 1 juni 2014). Het heeft veel weg van Picasa, maar ik vind het beter ingedeeld en overzichtelijker en het werkt redelijk intuïtief. Voor diegenen, die een behoorlijk ontwikkeld maar niet echt veeleisend gratis bewerkingsprogramma zoeken een aanrader. Het is in het Nederlands.
Een niet gratis bewerkingsprogramma met vrijwel alles erop en eraan is Cyberlink PhotoDirector 5. Dat stijgt net uit boven Adobe Photoshop Elements. Het bevat voldoende elementen om een veeleisende fotograaf tevreden te stellen.
Bedenk dat de bewerkingsprogramma’s “haasje over spelen”. Nu is de een goed en de ander beter, over een maand is dat andersom.
Een genietende nieuwkomer op jouw website.


Door Laura op 9 augustus 2014

Bedankt voor je bijdrage Rob!


Door Laura op 20 november 2014

Dank voor je aanvulling Rob! Inderdaad het blijft altijd een zoektocht, vooral voor diegenen die openstaan. Uiteindelijk blijft het voor mij nu wel Photoshop, maar met veel programma’s kom je al ver genoeg, omdat je veel ook niet nodig hebt.

Succes!


Door Hans Dolstra op 3 augustus 2014

Hi Laura
Als ik meer moet corrigeren dan wat ik met “Windows Live Photo Galery” kan, gaat de foto bij mij de prullenbak in. Lekker snel en eenvoudig. Alleen voor opdrachten van mijn werk (zie reactie op het ontvangen van je e-boek) maak ik foto’s in RAW format en gebruik ik de standaard Canon software.
Wanneer ik met meerdere foto’s in lagen wil spelen gebruik ik Photoshop CS.
Ik werk op mijn werk op een laptop en thuis staat de laptop ook bijna de hele avond op schoot en dat is natuurlijk geen hardware om foto’s op te bewerken. Als ik mijn foto’s een beetje bewerk met “Windows Live Photo Galery” zien ze er op de TV of geprint meestal prachtig uit. Dan moet ik wel van de kleuren af blijven haha. Beetje blauwzweem kan nog gecorrigeerd worden, maar verder doe ik mijn foto’s er geen plezier mee als ik kleur bewerk op een laptop. Ook niet na kalibreren.
Groetjes Hans


Door Els op 9 september 2014

Dank je wel Laura voor het gratis e- book met heel veel leuke tip, en ik als beginnende hobbyist vind dit een fijne aanwinst, Nu gebruik ik photoscape als bewerkings programma, maar wil natuurlijk veel meer leren, vooral met lagen werken en foto;s samen voegen nu vind ik het nog lastig maar dat gaat vast wel goed komen. Het fotograferen van honden en katten vind ik het leuks en probeer de acties in de foto vast te leggen,maar ook een mooi portret is nog niet zo makkelijk want ze zitten niet stil. Met photoscape kan ik als beginner toch redelijk op weg, nu vind ik photoshop nog te ingewikkeld.

Groetjes Els.


Door Laura op 20 november 2014

Hoi Els, inderdaad voor elke fase een programma, zo ontwikkelen we ons verder!

Veel succes met al je fotografie activiteiten!


Door leon henskens op 5 oktober 2014

met toeval ben ik je site tegengekomen heel mooi kom hier zeker nog een terug
en misschien heb ik je nog eens nodig gr leon


Door Laura op 20 november 2014

Moet je doen Leon! 😉


Door andre kremer op 6 oktober 2014

Leuk en handig overzicht voor mensen die nog geen keuze gemaakt hebben. Wat dat betreft ben je een voorbeeldig iemand van het verspreiden van kennis.
Wat ik nog mis in het overzicht is Paint Shop (pro) van Corel; een veel goedkopere tegenhanger van Photoshop (en Photoshop Elements). Ik gebruik het zelf niet, maar heb in het verleden wel gebruikt. Voor mensen die Photoshop te duur vinden maar wel vrijwel dezelfde functionaliteit zoeken kan dit een alternatief zijn.


Door andre kremer op 6 oktober 2014

Per ongeluk twee keer geplaatst.


Door Laura op 20 november 2014

Hoi Andre, dank voor de aanvulling!


Door andre kremer op 6 oktober 2014

Leuk en handig overzicht voor mensen die nog geen keuze gemaakt hebben. Wat dat betreft ben je een voorbeeldig iemand van het delen van kennis.
Wat ik nog mis in het overzicht is Paint Shop (pro) van Corel; een veel goedkopere tegenhanger van Photoshop (en Photoshop Elements). Ik gebruik het zelf niet, maar heb in het verleden wel gebruikt. Voor mensen die Photoshop te duur vinden maar wel vrijwel dezelfde functionaliteit zoeken kan dit een alternatief zijn.


Door Math Schepers op 1 november 2014

Hallo Laura, en iedereen hier.
Ik doe veel met Gimp en PIcassa, ben er zeer tevreden mee en werkt voor mij prima.
Heb je boek gedownload en moet zeggen dat ik dingen tegen kom die ik in de cursus tijden geleden geleerd heb, en ook dingen die ik vergeten was. Heb het boek op mijn tablet gezet kan ik af en toe naslag doen. Oudere mensen hahahaha vergeten we een iets.
Laura, hartelijk dankt voor deze mooi site en hulp wat u mensen bieden doet.

Groeten Math


Door Laura op 20 november 2014

Hi Math, goed te horen, veel succes verder! 🙂


Door Grada op 9 december 2014

Goedenavond Laura,
Ik ben een beginner voor wat betreft het bewerken van foto’s. Ik wil naast het veranderen van de kleuren ed, ook met lagen gaan werken. Is photoshop elements daar ook goed voor?
Ik heb ook het eea over gimp gelezen, maar waar ik bang voor ben is dat je dan allemaal virussen op je pc krijgt als je gratis programma’s download. Is dat ook zo?



Door Bert 3S op 6 juli 2015

Dag Laura,
Volgens mij zie ik twee keer de zelfde link, ik wil waarschijnlijk GIMP aanschaffen.
Met mijn d5300 en een 11-16 lens wil ik graag de vertekening rechtzetten, volgens bovenstaand schrijven kan dat met GIMP.
Ik gebruik nu het standaard bewerkingsprogramma van nikon, daarin is dit niet mogelijk..

Ps.
Nog bedank voor het E book en de nuttige info.
Ook bovenstaande ervaringen van anderen zijn erg nuttig.

Bert 3S


Door Laura op 7 augustus 2015

Oh wat suf Bert,

Dit is de link die ik wilde delen: http://www.gimp.org/ maar ik zie dat de site eruit ligt op dit moment. Je kunt ook even Googlen op Gimp, om te kijken waar je het kunt downloaden. Kijk dan alleen uit voor malware enzo.


Door dimitris op 5 juli 2015

Hallo Laura, en iedereen hier.
Dank je wel Laura voor het gratis e- book met heel veel leuke tips.Ik gebruik al een paar jaar Photoshop CS6 op mijn computer en ik ben best tevreden mij andere is ACDsee en voor diashow ook de proshow pro verder Laura, hartelijk dankt voor deze mooi site en hulp wat u mensen bieden doet.
Met vriendelijke groeten Dimitris


Door Cok Graafland op 8 juli 2015

Voor eenvoudige fotobewering gebruik ik het gratis programma PhotoImpression van ArcSoft. Het programma heeft beperkingen maar essentiële bewerkingen zijn goed mogelijk. Ben er redelijk tevreden over.


Door Laura op 7 augustus 2015

Bedankt voor jullie reacties en bijdrage aan het artikel mensen! 🙂


Door Casanova56 op 15 september 2015

Bedankt Laura, voor het gratis e-book van jou.
Ik werk zelf met een programma specifiek voor Nikon, maar soms ook met Lightroom 5.7.




Door Laura op 21 september 2015

Dank voor je aanvulling Roland!


Door Kees Goossens op 27 september 2015

Leuk E-book heb je gemaakt. Het meeste was mij wel bekend maar toch helemaal gelezen. Je legt het goed uit. Ik gebruik zelf 2 programma’s. Om foto’s te optimaliseren en te beheren gebruik ik ACDsee Ultimate Pro 8. Subliem programma, heel betaalbaar en voor iedereen snel onder de knie te krijgen. Voor de meeste onbekend maar als je er eenmaal mee werkt, kun je het niet meer missen. Voor het bewerken van foto’s gebruik ik Adobe Photoshop 2015 CC waar ik een abonnement voor heb speciaal voor fotografen. Ik bewonder je enthousiasme en helderheid.


Door Laura op 28 september 2015

Hoi Kees,

Dankje! Dat programma kende ik nog niet, een mooie toevoeging!

Veel succes met alle fotografie en bewerkingsactiviteiten!


Door Jan Diepeveen op 28 september 2015

Dank voor je E-book. Helder en duidelijk.
Ik heb een abonnement op de Adobe Creative Suite voor fotografen. Ik fotografeer alles in RAW, en gebruik Adobe Lightroom 2015CC . Heel enkel soms een composite in Adobe Photoshop 2015CC. HDR doe ik in Photomatix Pro 5.4 en Portretten in PortraitPro Studio 12.


Door Laura op 30 september 2015

Graag gedaan! Je pakt het met fotobewerking professioneel aan Jan! Klinkt goed 🙂


Door Steven Konings op 13 oktober 2015

Dag Laura,
Ik maak gebruik van Adobe Creative Cloud met Photoshop CC voor bewerking en Lightroom voor de workflow. Van beide programma’s heb ik basis kennis, dus kan hier nog wat leren om professioneel te gaan gebruiken.
Groetjes,
Steven



Door Cor-Hein op 20 oktober 2015

Hallo Laura,
Ik ben een beginnend fotograaf. Ik heb een Sony DSC hx400v camera gekocht en er al aardig wat mee gedaan.
Nu ben ik met een foto cursus begonnen. Daar wordt Lightroom aangeraden. Maar ik heb een probleem.
De Sony DSC kent geen RAW opslag. Alles gaat direct in JPEG.
Welk bewerkingsprogramma raad jij me aan?
Groeten
Cor-Hein


Door Laura op 27 oktober 2015

Dag Cor,

Je kunt Lightroom ook gebruiken met Jpegs hoor! En anders is Photoshop Elements ook een aanrader (daarmee kun je ook in lagen werken).

Succes!


Door Harold op 24 november 2015

Probeer Capture One maar eens. Je vind deze makkelijk op Google wanneer je Capture One Express als zoek argument plaatst. Er is een free versie en een betaalde versie. De laatst genoemde is de pro versie en kost voor sony gebruikers maar 50 €. Het programma moet je wel ff doorhebben maar je kunt al heel veel vinden op YouTube.
Succes


Door Laura op 24 november 2015

Dank voor je bijdrage Harold!


Door Geertje op 3 november 2015

Hallo Laura,
Bedankt voor je E-book. was de moeite waard en duidelijk om te lezen. Heb hier wel wat aan.
Ik bewerk mijn foto’s met photoshop en photo scape dat laatste is een makkelijk en toch goed programma.

groetjes Geertje


Door Laura op 3 november 2015

Graag gedaan, fijn dat je er wat aan hebt Geertje!


Door Arida op 16 november 2015

Hallo Laura, Je e,boek heb ik gezien en gedowloud helemaal door gelezen nog niet.
Ik heb een druk leventje waar fotograveren een belangrijke plaats in heeft.
Mijn foto’s bewerk ik in lightroom en PS wat ik nog niet goed beheer maar we hebben een groepje wat wekelijks bij elkaar komt en onze kennis uitwisselen.
Groet Arida Winands


Door Laura op 19 november 2015

Top Arida, met zo’n groepje werkt dat vast heel motiverend! Succes ermee!


Door Henk Klooster op 20 november 2015

Beste Laura, door Pepijn ben ik Photoshop Elements gaan gebruiken. Een heerlijk programma. Als je lui bent laat je het programma alles doen en ande andere kant kun je in de expert mode heerlijk knutselen. Het kost geld maar is het meer dan waard. Ik schiet met RAW en JPEG waarbij je eerst in RAW al kunt verbeteren en daarna rustig in Photoshop door kunt gaan. Meestal via de 7 stappen van Pepijn. Bedankt daarvoor.


Door Laura op 22 november 2015

Klinkt goed Henk! Ik heb vroeger ook veel met Elements gewerkt, inderdaad een prima programma. En Pepijn is een zeer gewaardeerde collega. Veel succes met alle fotografie activiteiten!


Door Dario op 6 februari 2016

Lightroom 🙂 voor mij geen ander programma


Door Martin op 15 februari 2016

Ik gebruik Faststone image viewer voor de standaar bewerkingen en als ik in jpg heb gefotografeerd. Zodra ik in raw heb gefotografeerd dan kies ik voor de mogelijkheden van lightroom hoewel faststone hier ook mee overweg kan.

Faststone image viewer is zeker een aanrader waarbij Faststone photo resizer een prettig werkend programma is om je hele fotoserie te verkleinen en tegelijkertijd van een logo/watermerk te voorzien.

Beide programma’s zijn gratis te downloaden via faststone


Door Laura op 5 april 2016

Dank voor je bijdrage Martin!


Door Thierry op 29 april 2016

Ik gebruik RAW therapee. Een gratis programma waar je de witballans achteraf mee kan aanpassen. Wat vooral voor mijn onderwaterforografie interesant is. Verder heb je er ook sjablonen om over je foto te plaatsen voor de compositie met de regel van derde of de gulden snede. Op die manier kan ik de foto wat bijknippen zodat hij goed zit.


Door Chris op 30 april 2016

Dag Laura,

Ik lees in je bericht over IRVAN VIEW en ik vermoed dat je het over IRFAN VIEW hebt.

Verder leuk artikel en fijne alternatieven voor PHOTOSHOP.

Vriendelijke groeten,
Chris


Door Tjaard op 1 mei 2016

Hallo Laura,
ik gebruik ondertussen Lightroom gaan gebruiken, heerlijk programma om mee te werken,
minder ingewikkeld dan PS. Die gebruik ik wel eens om ze echt te bewerken (te veranderen) Het kost even wat ,maar goed dat kost de hobby toch al ! En je kan nu de Nik plugins ook gratis downloaden.
groetjes Tjaard


Door patrick op 10 mei 2016

Ik werk meer met een Linux os (Ubuntu) ipv met windows.Ik gebruik Gimp als alternatief voor Photoshop, Darktable ipv Lightroom, Digikam voor library (is trouwens verkrijgbaar op windows ook). Dan is er nog veel beschikbaar voor renderen naar film en Hugin om panoramafotos te maken. Inkscape voor vectorgraphics, Blender3D. Een veelvoud aan gratis topsoftware. Leuk boek trouwens ! ☺


Door Wouter op 11 mei 2016

Ik gebruik voornamelijk het programma dat bij mijn Nikon was geleverd. Maar aangezien ik de mogelijkheden van fotobewerking verder wil ontdekken, ben ik van plan om andere software te bekijken. Bedankt voor de nuttige info!


Door Wout Baak op 12 mei 2016

Picasa bestaat niet meer. Google is daarmee gestopt.


Door Jan De Raeymaecker op 19 mei 2016

Ben zelf best te spreken over het programma dat André Kremer aankaartte: Paint Shop Pro. Met name dan de (huidige) X8 Ultimate-versie. Keuzemogelijkheid voor het Nederlands als taal is handig. Eerste download kost €79,99, maar latere upgrades zijn beduidend goedkoper. Zo betaalde ik eind november jl. € 40,49 voor de upgrade naar PSP X8 Ultimate. Inbegrepen in die prijs, naast de eigenlijke upgrade: Corel After Shot 2 (voor RAW-foto’s), Perfect Effects 9.5.0 Basic PSPX8 (aanpasbare filters en voorinstellingen), Athentech PerfectlyClear PSPX8 (plug-in voor intelligente fotocorrecties), Corel CreativeCollection PSPX8 (tientallen kwasten, texturen en royaltyvrije achtergronden), en de Ndl versie van WinZip 19.5 Standard. Gratis proefversie van PSP X8 (dus niet de Ultimate-versie) gedurende 1 maand: http://www.paintshoppro.com/nl/products/paintshop-pro/. Op die webpagina vind je ook een overzicht van de functionaliteiten van PSP X8 versus PSP X8 Ultimate, door op de knop Vergelijking te klikken.


Door H.J.Trip op 23 juni 2017

Hallo
Veel gelezen en geschreven hier over verschillende Foto programma’s.Een programma die hier niet besproken is en thans ook niet meer wil draaien op Win7 is Corel Draw 8NL.Het is een pracht programma waar je heel veel mee kunt en draait heel licht zowel op een desktop als laptop.Oneindige mogelijk heden , beter dan de nieuwste versie. Weet iemand hoe ik toch kan laten draaien.Heb al eens ander software gebruikt maar niets helpt.Gebruik deze nog steeds op een oudere pc waar Windows XP op staat en daar gaat het prima.Maar om telkenmale alles op stik te zetten en weer terug zetten word je ook modeloos van.Alle veranderingen zijn altijd geen verbeteringen.


Door valentijn op 2 juli 2017

beste Laura,
Voor mijn vriendin haar blog ben ik opzoek naar een foto en video bewerkings programma welke ze wilt gaan gebruiken voor op de macbook pro kunt u ons adviseren welke programma’s wij hier het beste voor kunnen gebruiken of bestaat hier een set van adobe voor? Ze heeft al diverse gratis programma’s gebruikt maar wil nu naar een pro programma toe.



Door Dyckmans Ronny op 20 juni 2019

Bedankt voor het leuke E-book
wat betreft het bewerkingsprogramma gebruik ik ON1 Photo RAW 2019.
TOP programma wat mij betreft.


Door Dennis Brinks op 23 juni 2019

Ik gebruik Lightroom & Photoshop. Leer steeds meer. Al is het voornamelijk “wat vind je zelf mooi?”


Door Maurice op 12 januari 2020

Ik gebruik al jaren Photshop, maar nu heb ik een nieuwe iMac waarop Potoshop 6 niet meer werkt. Wat zou een goed alternatief kunnen zijn, ik heb gen zin in een maandelijkse contributie.


Door Paul Switsers op 7 april 2020

Laura, ik werk met photoshop elements 10. Heb daarmee ooit eens een cursus gevolgd. Ik gebruik het niet veel daar ik vind dat een foto gewoon goed moet zijn zonder nabewerking. Wij zijn nog opgegroeid in het analoge tijdperk, vandaar.

Groeten.
Paul


Door Rinze van der Hoop op 2 augustus 2021

Ik gebruik gimp , wat een opensourge programma is. Je kan het vergelijken met Photoshop. Op mijn website heb ik een aantal handeleigen geschreven. Nu moet ik toegeven dat ik Photoshop een beter programma vindt.


Door Fendo op 2 augustus 2021

Pixlr is een heel fijn programma maar kan niet met RAW overweg. Dus voor mij is deze alzo afgevallen. Adobe PS en LR zijn te duur voor hobbymatig. Momenteel gebruik ik Polarr.

Plaats een reactie


*