iPad Apps voor fotobewerking

Fotografen en serieuze hobbyisten investeren vaak veel geld in krachtige Pc's met speciale grafische kaarten en uitgebreide software, toch kun je met een bescheiden tablet erg goed goed foto’s bewerken, zolang je het juiste tablet kiest en goede fotobewerkingssoftware. Sommige apps voor fotobewerking werken compleet zelfstandig, je kunt ook een combinatie maken van voorbewerking op de iPad en fijn afstemming op de vaste computer. Op deze pagina leggen we uit hoe je een iPad kunt gebruiken voor fotobewerking, en we geven enkele tips voor uitstekende fotobewerkingsprogramma’s met enkele fantastische gratis opties!

De juiste tablet kiezen

apps voor fotobewerkingZoals je al kunt opmaken uit de titel hebben we het over de Apple iPad. Waarom geen Android tablet of Microsoft Surface? De Surface is eigenlijk een Windows PC in een andere verpakking, daar hoeven we je niet veel meer over uit te leggen als je fotobewerking op de PC gewend bent. Android is de grote concurrent van Apple maar de openheid van dit systeem is tevens de beperking. Een budget tablet presteert zoveel anders dan een luxe tablet dat het haast twee verschillende apparaten zijn. De Android versies zijn verschillend, elk merk voegt er weer een eigen schilletje aan toe, dat maakt het er niet eenvoudiger op. Er zijn wel enkele goede apps voor Android tablets, maar we beperken ons even tot de Apple iPad.

Ga je voor Hobby of Pro?

Je kunt kiezen voor een “normale” iPad of een iPad Pro. Hoewel ze beide op het Apple iOS systeem werken heeft de Pro lijn wat meer mogelijkheden, maar wel voor een flink prijskaartje. Toch is een iPad Pro voor fotobewerking de betere keuze; de processor is sneller, het beeldscherm is kwalitatief beter voor een natuurlijke kleurweergave en de Pro heeft ondersteuning voor de Apple Pencil, waarmee je dit tablet omtovert tot uiterst nauwkeurig tekentablet. Je bent ook wat beter voorbereid op de toekomst wanneer er nieuwe mogelijkheden komen. In november 2017 wordt iOS 11 uitgebracht met drag-and-drop functionaliteit en echte multitasking, dit soort features werken het beste op de iPad Pro.

iPad Pro scherm en geheugen

De Pro wordt in verschillende formaten geleverd; 9,7 inch, 10,5 inch en 12,9 inch. Als je thuis werkt is groter doorgaans beter, ben je vaak op pad is een kleinere versie prettiger om mee te nemen. De iPad Pro heeft meer werkgeheugen dan de normale versies, dat maakt handelingen sneller, wat betreft opslagruimte kom je altijd te kort. Eigenlijk moet je altijd gebruik maken van extern geheugen, dat kan via internet via diensten als iCloud, Adobe Creative Cloud en Google Drive, of via een externe harde schijf met ingebouwde Wifi voor draadloze dataoverdracht, zoals de Seagate Wireless Plus serie.

Mogelijkheden en beperkingen met een iPad

Een iPad werkt met een aanraakscherm, niet met een muis. Je kunt wel een pen gebruiken, een “capacitive” stylus of de Apple Pen met de Pro lijn. Dat is even wennen als je van de PC komt maar het werkt eigenlijk best intuïtief. Als je veel met tekst werkt of toetsencombinaties wilt gebruiken kun je er een los toetsenbord aan koppelen. Ingebouwd in de hoes of liever nog apart via Bluetooth. Het scherm is niet drukgevoelig, de Apple Pen wel waarmee je bijvoorbeeld kunt kalligraferen, schetsen en foto’s retoucheren. Apple tablets hebben geen USB aansluiting, vrijwel alles gaat draadloos en vaak online. De accuduur is opvallend lang, zelfs bij intensieve applicaties. De beeldscherm resolutie en pixeldichtheid zal voor de meeste gebruikers meer dan voldoende zijn.

Bestandsformaten

Hoewel JPG nog het meest gebruikt wordt, zijn er volop apps die ondersteuning bieden voor RAW bestanden en PNG bestanden (met transparantie) en soms ook SVG voor DTP toepassingen. Vanaf iOS 11 kun je ook gebruik maken van HEIF ofwel High Efficiency Image Format waarmee je hoge kwaliteit beelden zonder verlies van kwaliteit kunt comprimeren. De kleurdiepte varieert per app en toepassing, evenals het maximaal aantal Megapixels.

Beste iPad apps voor fotobewerking

Zoveel mensen, zoveel wensen. Adobe is zeker niet de enige speler op de markt:
  • Snapseed: Mensen die veel foto’s bewerken kennen wellicht de Nik Collection, een set van filters voor Adobe en Apple software. De filter collectie had ooit de prijs van maar liefst 500 dollar maar is nu gratis dankzij de acquisitie van Google. Op basis van deze kennis heeft Nik de app Snapseed ontwikkeld, een fotobewerkingsapp met een eigenzinnige aanpak maar opvallend goede resultaten, en helemaal gratis te gebruiken.
  • Google Foto’s: Je kent waarschijnlijk Picasa wel, het fotobeheerprogramma van Google. Nu noemen ze het Google Foto’s en er zijn veel krachtige functies aan toegevoegd. De online opslag is uit te breiden tegen extra kosten, met name de manier waarop beelden automatisch ingedeeld worden en je ze kunt doorzoeken is erg handig. Zo kan de app personen herkennen en ook voorwerpen. Google zoeken voor je eigen foto’s dus.
  • Pixelmator: Het goedkope alternatief voor Photoshop op de Mac heeft ook een zeer volwassen app voor de iPad. Het is eigenlijk de fotobewerking app die Apple zelf had kunnen maken maar dat niet heeft gedaan. De app werkt met lagen en is vooral geschikt voor knippen, plakken en collages maken. Daarnaast zijn er een aantal mooie tekentools maar het is in basis geen tekenpakket.
  • Affinity Photo: Serif is al jaren het budget alternatief voor Adobe software, met Affinity Photo kun je foto’s bewerken en tekenen op de iPad met vrijwel alle functies die je gewend bent van een PC programma. Dat maakt de drempel voor deze app ook vrij hoog, het is geen speelgoed app maar een volwaardig programma. Deze app is geschikt voor mensen die ook graag tekenen en schilderen op een tablet. Voor die groep is Procreate ook een echte aanrader.
  • Camera+: Als je de foto app van Apple beperkt vindt is Camera+ wellicht iets voor jou. Deze fotocamera is tevens een krachtige fotobewerking app die vooral dankzij hun bijzondere “Clarity Filter” mobiele fotografie naar een nieuw niveau tilt. Je hebt volledige controle over belichting, je kunt HDR foto’s maken en bestanden online opslaan. Zelfs wanneer je niet vaak foto’s maakt met jouw iPad is Camera+ een app waar je zeker geen spijt van zult krijgen.
  • Adobe: Nee, de standaard Photoshop bestaat niet op de iPad, en dat is misschien maar goed ook. Photoshop heeft zoveel functies dat je verloren zou raken op een iPad die juist het beste werkt met een focus op de kerntaken. Wel heeft Adobe kleinere apps uitgebracht zoals Photoshop Express voor collages, Photoshop Mix om te knippen en plakken en Photoshop Fix om foto’s mee te retoucheren. Alle apps werken via de Adobe Creative Cloud. De apps zijn gratis, voor het gebruik van de Creative Cloud moet je betalen.

Als je jarenlang met PC’s hebt gewerkt zul je ongetwijfeld soms gefrustreerd zijn door de (ogenschijnlijke) beperkingen van fotobewerking op een iPad. Benader tablets met een frisse blik en ga gewoon aan de slag, dan ontdek je de ware kracht van de apps voor fotobewerking op een tablet.
Knutsel
Door

Knutsel

op 22 Dec 2017

Fijn overzichtje, kan ik mooi aan de slag met dit rijtje apps om uit te proberen.

Reactie plaatsen