Waar plaats je het onderwerp in de foto?

Kom dichterbij

Poseer je als fotograaf zo dicht mogelijk op je onderwerp. Ja, maar die achtergrond dan, zul je zeggen. Klopt, die verlies je een stukje. Maar dat wil niet zeggen dat je daarmee ook de sfeer verliest.

Als je een persoon of onderwerp vast wilt leggen, focus je dus op dat onderwerp. Dan maak je het jezelf een stuk gemakkelijker. Het is ook nog eens prettiger voor de toekomstige bezoekers van je website. Die zien in één oogopslag wat jij via de foto wilt communiceren.

>> Tip

Als je een macrofunctie op je camera hebt, experimenteer daar dan vooral eens mee. Met name in de natuurfotografie, is macrofotografie eerder regel dan uitzondering. Met een speciale macrolens kun je ook heel dichtbij het onderwerp komen en een detail haarscherp in beeld brengen. Met een tele- of zoomlens kun je details goed isoleren. Kijk naar textuur, kleur, vormen, en patronen om tot bijzondere beelden te komen.

Macro fotografie

 

Veel mensen denken dus dat foto’s het mooist zijn als het onderwerp ‘netjes’ in het midden van de foto is geplaatst. Maar heel eerlijk: het maakt de foto een tikkeltje saai. Het is statisch. De beweging ontbreekt.

Plaats het onderwerp daarom aan de zijkant van het fotokader. Dan geef je de foto wat ‘spanning’ en dynamiek mee. Rijdt een auto naar rechts, zorg dan dat de auto links op de foto komt te staan. Dan zie je waar de auto naar toe rijdt.

Compositie in fotografie

Datzelfde geldt voor mensen. Laat je hen naar links kijken, zorg dan dat daar de meeste ‘open ruimte’ ligt. Laat ons zien waar zij naar toe kijken. Dat geeft beweging aan een foto. Bovendien is het een heel eenvoudige manier om toch ook de achtergrond vast te leggen, als sfeer waarbinnen de actie zich afspeelt. Maar let wel: het gaat om de persoon. Die is het belangrijkste op de foto. De achtergrond is ‘slechts’ sfeergevend. Tenzij je bijvoorbeeld een portret maakt waarbij het werk van de ondernemer ook goed in beeld moet worden gebracht.

Lees verder over de regel van derden, een handig hulpmiddel om je onderwerp goed in het beeldkader te plaatsen.

 

[caption id="attachment_506" align="aligncenter" width="632"]Je object in het beeldkader plaatsen In welke richting kijkt je model?[/caption]

Hans Dolstra
Door

Hans Dolstra

op 05 Aug 2014

Hi Laura Vorige mail gereageerd op het ontvangen e-learning boek. Ik schreef toen dat ik het stukje over plaats (compositie) van bewegende onderwerpen in je boek miste. Nu je site verder verkennend vind ik het hier alsnog. Zo sprokkel je op jouw site waardevolle tips bij elkaar. Gr Hans

Laura
Door

Laura

op 09 Aug 2014

Fijn Hans, heel veel succes ermee!

Reactie plaatsen