6 Tips voor compositie bij film en fotografie

Je wordt niet automatisch een goede fotograaf door een dure camera in je tas te steken met opzet lenzen, flitsers en andere accessoires. Zelfs wanneer je alle knopjes en instellingen van jouw camera helemaal onder de knie hebt is dat geen garantie voor een mooie foto. Het grootste verschil tussen een objectief goede foto en subjectief goede foto is de compositie. De belichting kan voortreffelijk zijn, je ziet wellicht geen puntje beeldbuis, wanneer de compositie niet in orde is zal het geen aansprekende foto zijn. Regels zijn er niet, richtlijnen wel, met onderstaande 6 tips voor compositie kun jij voortaan betere foto’s schieten. Overigens zijn de meeste tips ook van toepassing op filmers, we houden wel de focus op statische beelden.

6 tips voor compositie

Tip 1: De drie basis opnames


Je kunt een onderwerp op ontelbare manieren in beeld brengen, om het jezelf wat makkelijker te maken kun je starten met deze drie uitsneden; totaal, half totaal en close-up.
  • 6 tips voor compositie close upTotaal: Je ziet een compleet beeld met alle objecten en karakters in samenhang met elkaar.
  • Half totaal: Het wordt nu duidelijk wie of wat de aandacht trekt, toch kun je duidelijk zien in welke omgeving dit voorwerp of deze persoon zich bevindt. Een persoon zal niet meer geheel in beeld zijn, meestal alleen het bovenlijf en hoofd.
  • Close-up: Je ziet een detail van het karakter of voorwerp, de achtergrond is niet of nauwelijks meer zichtbaar.

Er zijn ontzettend veel gradaties tussen deze drie composities, maar met deze drie uitsneden ziet iedereen direct wat je wilt bereiken. Voor videomontage zijn deze drie opnames absoluut onmisbaar in elke productie.

Tip 2: Dieptewerking


6 tips voor compositie dieptewerkingTenzij je 3D foto’s maakt moet je werken met driedimensionale informatie, die vertaald wordt naar een tweedimensionaal beeld. Zo kan een prachtige scène er op de foto compleet bizar uitzien. Denk maar aan een vakantiefoto waarbij een boom op de achtergrond uit het hoofd van een persoon op de voorgrond lijkt te groeien. Dat viel tijdens het maken van de foto niet op. Door objecten op verschillende afstanden van de camera te positioneren kun je diepte creëren op een plat vlak. Let daarbij ook op objecten die in de weg staan, zelfs op grote afstand.

Tip 3: Het doorkijk effect


6 tips voor compositie doorkijkeffectIn de schilderkunst noemen ze het een “repoussoir”, een object op de voorgrond die nadruk legt op de rest van het beeld. Bij landschappen kan dit erg effectief zijn, bijvoorbeeld een boom aan de zijkant van het kader of dunne takjes met bladeren waar je doorheen kijkt. Hiermee leid je de ogen van de toeschouwer, het object op de voorgrond is daarbij vaak donker terwijl de achtergrond lichter is.

Tip 4: De gulden snede


6 tips voor compositie gulden snedeOok deze term komt uit de schilderkunst, waarschijnlijk ken je deze techniek wel. Een beeld wordt dynamischer wanneer het aandachtspunt niet in het midden ligt. Houd wel rekening met de kijkrichting bij portretten, geef meer ruimte in de richting waar het persoon naar kijkt. Overigens kun je ook bewust de “regel” van de gulden snede breken om daarmee de compositie bijvoorbeeld een symmetrie te geven of onderzekerheid wanneer een persoon tegen het kader aankijkt.

Tip 5: Lege ruimte is ook belangrijk


6 tips voor compositie lege ruimteLet niet alleen op het object of de persoon die je in beeld brengt. Door goed gebruik te maken van lege ruimte, of delen van het beeld zonder opvallende details laat je het onderwerp beter naar voren komen. Kleur, helderheid en focus spelen ook belangrijke rollen, maar vergeet niet de compositie van het beeld.

Tip 6: Denk ook aan de verticale as


6 tips voor compositie verticale asVeel fotografen houden rekening met de horizontale as (van links naar rechts) en de z-as (van voren naar achteren) maar letten niet op de verticale as (van boven naar beneden). Ga eens door je knieën of ga op een stoel staan (voorzichtig!) om een compleet andere compositie te maken. Als je alleen foto’s schiet vanuit jouw standaard hoogte als je rechtop staat mis je veel prachtige composities.

Met deze 6 tips voor compositie kun je de compositie van jouw foto’s verbeteren. Vergeet niet het beeld door de zoeker of scherm te bekijken, dat ziet er direct anders uit en zo zie je beter hoe het uiteindelijke beeld wordt.
Hans Scherjon
Door

Hans Scherjon

op 22 Oct 2020

Leuk om te lezen en toe te passen natuurlijk. Maar ik mis in dit verhaal de 4 sterke aandacht punten in het beeld. Ook iets over de "lijn" naar het onderwerp. Sorry.

Reactie plaatsen