Het gebruik van lijnen en de regel van derden

De regel van derden

Vind je het lastig om de plaats van je onderwerp te bepalen, hanteer dan 'de regel van derden’. Die helpt je een goede vlakverdeling te maken.

Verdeel de afbeelding in negen gelijke vlakken, met twee horizontale en twee verticale lijnen. Als het onderwerp op een van de vier snijpunten valt, dan breng je balans in de foto, wat de foto op voorhand al een stuk sterker maakt.

De regel van derden wordt veel gebruikt als er een horizon in het spel is. Laat je die samenvallen met de onderste horizontale lijn, dan creëer je evenwicht.

>> Tip

Sommige camera’s bieden je de mogelijkheid om een raster te tonen. Handig, want die lijnen helpen je de regel van derden toe te passen. Gebruik die optie ook vooral als je moeite hebt met het inrichten van het te fotograferen onderwerp.

De regel van derden is overigens geen wet van meden en perzen. Het is een handig hulpmiddel, met name voor beginnende fotografen. Zodra je wat meer gevoel hebt met het vastleggen van onderwerpen, zul je ontdekken dat je heel bijzondere foto’s maakt door te spelen en soms ook af te wijken van de lijnen.

[caption id="attachment_872" align="aligncenter" width="350"]De derden regel in compositie De regel van derden[/caption]

 

Nog meer lijnen

Een paar voorbeelden van hoe je lijnen kunt gebruiken om spanning te geven aan je foto:
  • Diagonale lijnen
    Diagonale lijnen contrasteren sterk met horizontale en verticale lijnen. Omdat je meestal van linksonder naar rechtsboven kijkt, helpen diagonale lijnen je om het oog van de voorgrond naar de achtergrond te leiden.

Diagonale lijnen in foto compositie
  •  Convergerende lijnen
    Convergerende lijnen brengen diepte in de foto. Dat maakt deze lijnen zo krachtig. Ze leiden het oog van de voorgrond naar de achtergrond en zorgen voor een verdwijnpunt. Dit is het punt waarop de 2 lijnen samenkomen. Denk aan een weglopend treinspoor.

Convergerende lijnen rails
  • Driehoeken
    De driehoek is een heel sterke vorm, omdat die impact geeft aan een foto. Een foto met drie hoofden van mensen die samen een driehoekachtige vorm maken, is veel overtuigender dan drie hoofden op gelijke hoogte.

Fotografen

 
Remco Steijvers
Door

Remco Steijvers

op 11 Mar 2012

Hey Laura! Erg nuttig artikel. Heb je enkele voorbeelden qua fotomateriaal bij de opsomming onder de verschillende types lijnen?

Laura
Door

Laura

op 23 Dec 2014

Hey Remco! Een late reactie (ik had je bericht over het hoofd gezien), maar bij deze de voorbeelden!

Reactie plaatsen