Flickr voor fotografen

Flickr voor fotografen

 

Het klinkt misschien een beetje gek als je het zo uitspreekt: Flickr. Het woord is afkomstig van straattaal en het betekent ‘film en video’. Flickr is één van de grootste websites ter wereld op het gebied van fotografie. Het is een ontzettend fijn platform om je foto’s te delen maar ook om als een soort opslag te gebruiken. In dit artikel een paar tips over Flickr voor fotografen en hoe je op de meest optimale manier gebruik kunt maken van Flickr.

1. Maak een Yahoo-account aan

Voor het gebruik kunnen maken van Flickr dien je een Yahoo-account te hebben. Dit is zo gelukkig zo gepiept.

2. Maak gebruik van de opslagruimte

Op Flickr krijg je 1TB gratis aan opslagruimte. Maak hier gretig gebruik van. Want je kunt hiermee eindeloos foto’s plaatsen. Maar…

3. Plaats niet te veel foto’s tegelijk

Je contacten gaan niet kijken naar alle dertig foto’s die je in één keer plaatst. Hou het klein en zet er één tot vijf per keer op.

4. Upload alleen je mooiste foto’s

Wat kan je als fotograaf met Flickr

Dat is natuurlijk logisch. Maar wees kritisch op wat je wel en niet plaatst. Wanneer je alleen je pareltjes plaatst zullen je volgers hun interesse blijven behouden.

5. Geef reacties op andere foto’s

Flickr reacties

Hoe meer reacties je geeft, hoe populairder jouw foto’s worden en jouw fotografie kunnen zien en gaan waarderen. Zorg dat je reacties origineel zijn, dat zal blijven hangen.

6. Voeg zoekwoorden toe aan je foto’s

Dit werkt hetzelfde als bij stockfotowebsites. Voeg zoekwoorden toe aan je foto’s om ervoor te zorgen dat ze sneller worden gevonden door anderen. Doe dit zowel in het Nederlands als in het Engels zodat ook internationale mensen jou kunenn vinden. Nog geen idee wat voor zoekwoorden je het beste kunt gebruiken? Geen zorgen, anderen gingen je voor dus je kunt altijd even bij andere fotografen spieken welke zij gebruiken.

7. Voeg licenties toe aan de foto’s die je publiceert

Flickr zet je licensies automatisch op ‘All rights reserved’. Dat betekent dat de foto niet gebruikt mag worden. Je kunt dit zelf nog veranderen zodat de foto’s vrij gebruikt kunnen worden. Met de licenties kun je er onder andere voor zorgen dat mensen je foto wel op hun eigen website mogen plaatsen maar dat ze je naam moeten vermelden. Op die manier krijg je natuurlijk gratis promotie. Klik hier als je meer wilt weten over de licenties. Daar worden ze nog even iets duidelijker uitgelegd.

8. Bied je foto’s aan als stockfoto’s

Flickr werkt sinds 2008 samen met Getty Images. Dat is een groot stockfotobureau ook wel bekend als iStock. Ze zijn wel streng in het kijken naar welke foto wel of niet geschikt is voor verkoop. Soms heb je als fotograaf het geluk dat je zelf wordt benaderd door Getty Images. Op www.flickr.com/gettyimages zie je aan welke voorwaarden je moet voldoen voor het verkopen van je fotografie. Let wel: Als je toestemt je foto’s via Getty Images te verkopen doe je dit exlusief voor hen en mag je ze niet meer via andere stockfotobureaus verkopen. Dat hoeft natuurlijk niet negatief te zijn want Getty Images biedt je natuurlijk wel de mogelijkheid om zo extra inkomsten te genereren. Maar dit moet je wel goed afwegen, want je kunt de rechten maar één keer weggeven.

Heb jij tips of vragen over Flickr? Laat hieronder je reactie achter!

 

Over de schrijver
Laura heeft van 2008 tot 2016 fulltime als zelfstandig gevestigd fotograaf gewerkt. Haar kracht ligt vooral op het gebied van portret-, en redactionele fotografie. Naast zelf fotograferen vindt Laura het super om (startende) fotografen te helpen met tips en informatie over fotografie in het algemeen en ondernemen, marketing, je website, social media en alle andere belangrijke zaken rondom je fotografie onderneming. In de afgelopen jaren heeft Laura diverse online fotografie cursussen ontwikkelt en online cursussen over geld verdienen als fotograaf.
Gerrit van Essen
Door

Gerrit van Essen

op 28 Jul 2016

Goedemiddag, Op advies heb ik een flickr account aangemaakt om mijn foto's van de Vierdaagse Nijmegen 2016 publiekelijk te maken. De foto's zijn getaged met Vierdaagse Nijmegen 2016 en de status is "public". Als ik echter inf flickr.com of google, dan vind ik de foto's niet terug. Wat doe ik verkeerd? Met digitale groet, Gerrit

Wilma
Door

Wilma

op 05 Jun 2017

Phaemoennl breakdown of the topic, you should write for me too!

Kris
Door

Kris

op 05 Jun 2017

It's imipeatrve that more people make this exact point.

Isabella
Door

Isabella

op 05 Jun 2017

It's a plrsauee to find someone who can identify the issues so clearly

Jean
Door

Jean

op 05 Jun 2017

Yeah that's what I'm talking about ba-cb-niye work!

Maryland
Door

Maryland

op 05 Jun 2017

Wait, I cannot fathom it being so stohagatfrrwird.

Augustina
Door

Augustina

op 05 Jun 2017

I'm not quite sure how to say this; you made it exmlteery easy for me!

tom brusse
Door

tom brusse

op 05 Aug 2018

Amateur Fotograaf Brusse uit Goes 90 jr vraagt of zoekt hulp. .Mijn digitale vraagbaak is overleden.wie wil mij stap voor stap leren foto.s van Flick doo te sturen naar Smartprint om af te laten drukken..Kan geen Engels.Heb mij al geregisteerd bij Flick.

Reactie plaatsen