Facebook tips voor fotografen

Facebook tips voor fotografen

Je bent als fotograaf waarschijnlijk hartstikke actief op social media. Misschien heb je al een Facebookpagina aangemaakt voor je fotografie, je zit op Twitter en misschien ook al op Instagram. Helemaal online en geregeld toch? Maar het blijft natuurlijk niet bij het aanmaken van een account. Hoe kun je nu het optimale uit je sociale media halen? Deze keer richten we ons op Facebook met een aantal Facebook tips.

Waarschijnlijk heb je op dit moment al een persoonlijke Facebookpagina waar je de gebruikelijke interactie met je vrienden, familie, collega’s, kennissen en wie al niet meer hebt. En wellicht deel je daar ook al een aantal van je fotografische pareltjes. Maar mocht je het net iets professioneler voor jezelf willen maken, dan raad ik je aan op een Facebookpagina te maken zoals je die van bedrijven kent. Met onderstaande Facebook tips kun je snel aan de slag!

1. Deel verhalen

Facebook is een fantastische manier om persoonlijk contact met je fans of klanten te onderhouden. Deel verhalen over bepaalde werkervaringen en upload een paar mooie foto’s van die dag. Zo krijgen mensen mee van wat jij allemaal doet en weten ze je te vinden wanneer ze jou nodig hebben. Doe dit een aantal keer per week. Probeer voor jezelf een fijne balans te vinden waarin je niet te veel maar ook niet te weinig plaatst.

2. Deel je expertise

Iedere fotograaf heeft weer een eigen expertise. Waarom niet jouw ervaring delen met je volgers? Natuurlijk geef je dan gratis informatie weg, maar mochten ze behoefte aan meer hebben dan weten ze je natuurlijk ook te vinden. Het geven van informatie is daarnaast natuurlijk een warme uitnodiging om eens een workshop bij je te volgen. Of op de koffie met je te gaan. En als men foto’s nodig heeft zullen ze waarschijnlijk aan jou denken. En wie weet heeft de ander ook wel waardevolle informatie voor jou vanuit zijn of haar expertise.

3. Verzamel volgers

Zelf ben ik geen voorstander van het vragen om likes. Het komt heel onpersoonlijk over en daarnaast is het veel leuker als mensen je pagina liken vanuit oprechte interesse. Begin eerst met het regelmatig uploaden van statussen en foto’s. Nodig sowieso al je Facebookvrienden uit om je pagina te liken. En wees ook actief in het benoemen van je pagina op evenementen. Natuurlijk niet als je je net hebt voorgesteld, maar na een fijn gesprek. Sterker nog, zet de naam van je pagina op je visitekaartje.

4. Stimuleer dat anderen over je praten

Facebook voor fotografenFacebooktips voor fotografenFacebook tips

Wat anderen over jou zeggen heeft natuurlijk veel meer kracht en waarde dan wanneer jij over jezelf zegt dat je zo geweldig bent. Hoe creëer je dit het beste? Door altijd iets meer te doen wat van je wordt verwacht, een leuk mens zijn om mee te werken en natuurlijk door geweldige foto’s te maken!

5. Gebruik de Facebook likebox

De Facebook likebox op je website
Verwijs via je eigen website mensen door naar je Facebookpagina. Dit kun je doen door een likeknop te zetten op je pagina. Geef het knopje een duidelijke plek op je pagina zodat mensen bij interesse het ding meteen een tik kunnen geven. Hiermee creëer je social proof, want een bezoeker ziet direct dat je veel likes hebt als hij of zij op je website komt!

6. Koppel je social media accounts en je website aan elkaar

Dit bespaart je een hele hoop tijd. Je kunt een blog schrijven en ervoor zorgen dat deze direct geplaatst wordt op je Facebookaccount. Dit is een optie waar je je zelf prettig bij moet voelen. Ik kan me zo ook voorstellen dat je het liever apart doet zodat je nog een leuke introductietekst bij je Facebookpast kunt typen.

7. Doe wat goed voelt

Deze tips zijn natuurlijk gewoon een richtlijn. Maar in mijn ervaring werkt het toch het beste om dicht bij jezelf te blijven en te doen wat goed voelt. Om dingen te uploaden wanneer jij dat wilt, zonder dat daar een heel plan achter zit. Als je dicht bij jezelf blijft komen de juiste volgers toch wel op je af.

Succes! Enne, wat is jouw ultieme Facebooktip? Laat hieronder jouw reactie achter!

Over de schrijver
Laura heeft van 2008 tot 2016 fulltime als zelfstandig gevestigd fotograaf gewerkt. Haar kracht ligt vooral op het gebied van portret-, en redactionele fotografie. Naast zelf fotograferen vindt Laura het super om (startende) fotografen te helpen met tips en informatie over fotografie in het algemeen en ondernemen, marketing, je website, social media en alle andere belangrijke zaken rondom je fotografie onderneming. In de afgelopen jaren heeft Laura diverse online fotografie cursussen ontwikkelt en online cursussen over geld verdienen als fotograaf.
Reactie plaatsen