Even voorstellen: Sandra Stokmans

Even voorstellen: Sandra Stokmans

Laat ik mij even voorstellen. Ik ben Sandra Stokmans van Sandra Stokmans Fotografie. Ik woon in Tienhoven, Utrecht, ben samen met Michiel met wie ik twee heerlijke kinderen heb.

Sandra Stokmans Fotografie, Sandra Stokmans, familiefotografie, familiereportage

Eind vorig jaar heeft Laura mij gevraagd of ik wilde gaan bloggen voor haar website Geld Verdienen met je Foto’s, en dat leek mij hartstikke leuk. Het heeft nog even
geduurd voordat ik dus echt wat op papier gezet had. De tijd raast aan mij voorbij zoals dat waarschijnlijk ook bij een ander doet. Af en toe zit ik met stukjes tekst in mijn hoofd, maar door de drukte van alledag ben ik die dan ook weer kwijt. En vandaag dacht ik als ik nu geen start maak dan gaat het er voorlopig ook niet van komen, en dat zou jammer zijn, toch?!

Baan opgezegd

Foto-cirkel-Stokmans_transparante-achtergrond_500pixels-300x300Ik denk dat het nu inmiddels twee jaar geleden is dat ik het programma van Laura gekocht heb. In de tussentijd heb ik mijn baan opgezegd als projectmanager in de IT organisatie van de Politie. Het laatste jaar dat ik daar werkte kenmerkte zich met allerlei klachten aan mijn handen en armen waar voor ik in het gips heb gezeten om de hand maar rust te geven. Toen ik uit het gips kwam met de ene hand (met als plan om de andere hand snel te laten volgen) bleek dat ik posttraumatische dystrofie had ontwikkeld in die hand. Dat heeft een revalidatie traject opgeleverd van een jaar lang 3-4 keer per week naar het handencentrum in Zuilen/Utrecht. Dus je kunt wel stellen dat mijn fotografie activiteiten in die periode op een heel laag pitje gestaan hebben.

FotoJam

Het vuurtje werd weer opgewakkerd rond de zomervakantie van vorig jaar toen ik net een paar dagen terug van vakantie, besloot mee te doen aan FotoJam. FotoJam had Laura samen met een aantal ondernemers georganiseerd. Wat ik hier zo leuk aan vond was om zonder enige druk door de stad te lopen, en mij alleen bezig te houden met hoe breng ik de opdrachten in beeld. En hoe integreer ik daar de stad, in mijn geval Utrecht, in. Onderstaande foto heeft toen de derde plek gehaald in de categorie “Maak een foto waarmee jij uitbeeldt wat deze stad uniek maakt”. En dat vond ik super leuk!! Lees meer over mijn ervaring met FotoJam…

Foto genomen tijdens FotoJam 2015 , Utrecht, stadsgezicht, foto door Sandra Stokmans

Soort fotograaf

Ik heb er best lang over gedaan om na te gaan wat ik als fotograaf wilde. De eerste opzetten van mijn website hadden veel foto’s, want stel je voor dat die er niet op zou staan of die… en iemand zou mij niet inhuren omdat hij/zij niet alles heeft gezien. Ik ben er nu wel achter dat je niet alles hoeft te laten zien op je website. Het gaat om mijn stijl, mijn fotografisch perspectief, en dat zal je terugzien in mijn werk. Welk type fotografie ik ook doe (in meer of mindere mate). Ook heb ik behoorlijk gesneden in mijn foto’s op mijn website en gebruik ik Flickr met zijn album structuur om de rest van mijn portfolio of series te laten zien.

Het bedrijfsleven spreekt mij zeer aan omdat ik bijna 20 jaar in het bedrijfsleven heb gewerkt. Ik weet waar “ze” het over hebben als ik bijvoorbeeld een bedrijfsevenement of -meeting fotografeer. Ik voel mij ‘thuis’ heb ik gemerkt. Ik vind het leuk om mee te denken als dat gevraagd wordt, niet alleen uitvoerend bezig te zijn met het nemen van foto’s.

Sandra Stokmans Fotografie, Bedrijfsfotografie, Evenement fotografie

Omdat mijn achtergrond de ICT is, vind ik het ook heel leuk om websites te bouwen. En als dat het dan samen gaat met het verzorgen van de ondersteunde foto’s, sfeerfoto’s, is dat natuurlijk helemaal te gek!

Doordat ik mijn jeugd heb doorgebracht in verschillende landen heb ik zeer veel interesse in hoe mensen hun stad, hun omgeving beleven. Letterlijk. Om voor artikelen, magazines beelden hiervan te verzorgen is een droom van mij. Alleen juist in deze wereld heb ik weinig contacten dus ik hoop dan dat mijn foto’s, zeker van mijn reizen, voor zich gaan spreken.

Sandra Stokmans Fotografie, Reisfotografie, editorial fotografie

En ik hou ervan om kinderen te portretteren, in hun (natuurlijke) omgeving. De oprechtheid, spontaniteit, openheid van kinderen vind ik leuk. Ik zit vaak aan tafel met mijn kinderen en dan denk ik: “van dit moment zullen nooit foto’s gemaakt worden“. Dat wij met z’n vieren aan tafel zitten te eten of spelletjes aan het spelen zijn. Gewoon zoals wij zijn en zoals wij altijd doen. Juist die herinneringen die later zo dierbaar zijn. Ik wil graag families tastbare visuele herinneringen geven van dagelijks dierbare momenten.

Sandra Stokmans Fotografie, Familie fotografie, Familie reportage

Met mijn fotografie wil ik dus twee kanten op: de zakelijke en de particuliere kant. En beiden het liefst zoveel mogelijk fotograferend in een documentary verhalend perspectief.

En verder…

Einde vorig jaar begonnen steeds meer verzoeken tot opdrachten binnen te komen. En dit bracht en brengt nog steeds allerlei andere vragen met zich mee zoals hoe ga ik mijn prijs bepalen (elke opdracht zeker zakelijk gezien is toch anders, het is maatwerk),  ga ik producten aanbieden, en zo ja welke dan en met welke leveranciers ga ik in zee… meer hierover in een volgend blog :) .

Je kunt ook nog even een kijkje gaan nemen op mijn Facebook pagina. Als je het leuk vindt wat je ziet, like je dan mijn pagina? Dat zou ik heel tof vinden!

 

Over de schrijver
Laura heeft van 2008 tot 2016 fulltime als zelfstandig gevestigd fotograaf gewerkt. Haar kracht ligt vooral op het gebied van portret-, en redactionele fotografie. Naast zelf fotograferen vindt Laura het super om (startende) fotografen te helpen met tips en informatie over fotografie in het algemeen en ondernemen, marketing, je website, social media en alle andere belangrijke zaken rondom je fotografie onderneming. In de afgelopen jaren heeft Laura diverse online fotografie cursussen ontwikkelt en online cursussen over geld verdienen als fotograaf.
Anita van Orsouw
Door

Anita van Orsouw

op 21 Apr 2016

Hé Sandra, hoe leuk je hier al weer terug te zien!!

Sandra
Door

Sandra

op 05 Jul 2016

Ja leuk, Anita! Wist niet dat je ook het programma van Laura volgt?

Reactie plaatsen