Ervaringen van startende fotografen: Sonja Goed
08 september 2015 

Ervaringen van startende fotografen: Sonja Goed

Vanaf nu kun je op onze blog ook ervaringen van (startende) fotografen gaan lezen. Hoe ervaren ze het om te starten en de eerste opdrachten binnen te halen? Wat komt er allemaal kijken bij het opstarten en ontwikkelen van een fotografie business? Welke eigenschappen en talenten zijn daarin belangrijk?

Lees hier het verhaal van Sonja.

Sonja GoedHe, dat fotograferen is écht leuk! We hebben allemaal dat moment gehad dat we dachten, ik zou daar meer mee willen doen, toch? Toen dat moment voor mij kwam begon ik te bedenken wat ik daarvoor nodig had. Eerst maar eens nog wat meer oefenen dacht ik. Dus een paar workshops geregeld bij een fotograaf uit Haarlem, hij is reisfotograaf en geeft cursussen en workshops.
We gingen aan de slag met de bloemetjes en de bijtjes, uiteraard macro want dat is prachtig om te doen! Maar uiteindelijk was ik daar niet echt meer tevreden mee, ik wilde meer, anders, maar wat dan..

Bezig bijtje.. Flickr Photo Sharing

Ik kwam er niet echt uit..

En… ik had meer nodig. Als ik mijn foto’s wilde verkopen, hoe pak ik dat aan..

Mijn zoektocht

Na een speurtocht op internet kwam ik terecht bij een dame die al wat jaren als zelfstandige fotograaf werkte. Ze vertelde in een interview hoe ze dat gedaan had, hoe ze haar passie had gevonden en haar stappen om daadwerkelijk als  zelfstandig fotograaf te gaan starten.

Hier kun je dat interview bekijken

Ze vertelde hoe geweldig ze het vond, maar ook over de onzekerheden die het met zich meebrengt. Nou ben ik iemand die nogal pietje precies is in sommige dingen en ik hou erg van mijn zekerheden!
Ik hou er ook niet van om te gaan lopen leuren met wat ik had te bieden. Klanten moeten dus naar mij toe komen, hoe, daar moest ik nog achter zien te komen..
Zou ik het eens aan die dame van dat interview vragen..

Ik zocht contact met haar en ze bleek een ontzettend leuk mens te zijn die graag bereid was om met me mee te denken en advies te geven.

Zij bood me de mogelijkheid om mee te doen met een workshop van een dag waarin het hele aspect van “voor jezelf beginnen als fotograaf” werd uitgelegd, inclusief alles op het gebied van ondernemen, marketing enz. Je begrijpt dat ik die kans met beide handen heb aangepakt natuurlijk!

10288800_10202884641689773_8407390492364409153_n

En jaja… dat was Laura!

Start!

Na deze inspirerende dag wist ik het zeker, ik ga het doen!! Ik ga voor mezelf beginnen, ik wil een eigen studio, macro doen, natuur, mensen, op straat foto’s maken en abstract vond ik eigenlijk ook wel erg leuk..

Macrofotografie

Je begrijpt wel, chaos alom!

Hoe kun je ontdekken wat je nou echt wilt..?

Dat was mijn vraag op dat moment, ik had echt geen idee! Zoveel leuke dingen te doen, maar MOET  je die dan ook allemaal gaan doen..

Pffff, lastig hoor!

Een extra uitdaging

Nou heb ik een extra uitdaging door een slechte gezondheid en bewegingsbeperkingen dus wat is voor mij haalbaar en vol te houden.

Marcofotografie vond (en vind) ik vreselijk leuk om te doen maar languit in een weiland gaan liggen kan ik niet. Ik dacht daarbij aan stockfoto’s verkopen maar ik kreeg het idee dat dat niet echt zou gaan zorgen voor een vast en voldoende inkomen per maand. Dat viel dus af als eventueel hoofddoel.

Maar wat dan wel..

Ik heb mijn camera gepakt en ben de straat op gegaan. Gebouwen fotograferen, de straat, en wat daar gebeurde.

Maar, ik werd er niet echt vrolijk van..

De mensen daarintegen die ook op die foto’s te zien waren vond ik wel interessant! Niet iedereen neemt het je in dank af als je ineens met een cameralens in hun richting wijst en ik wil juist werken met mensen die graag gefotografeerd worden, dus als ik daar meer mee zou willen dan kon dat niet op die manier, een beetje stiekem dus.

Brugwachter

Nog een mogelijkheid die ik dus kon afvinken van mijn lijstje.

Er was echter nog iets dat me bezig hield.

Ondernemerschap

Als ik echt aan de slag wil als fotograaf, hoe zit het dan met het ondernemerschap, wat komt daar, en dan in mijn situatie, allemaal bij kijken. Welke zekerheden heb ik nu en wat kan ik verwachten als zzp’er.. Door mijn (gebrek aan) gezondheid heb ik een IOAW-uitkering, kan ik het riskeren om die op te geven?

Je weet tenslotte nooit of, en hoeveel opdrachten je zult krijgen?! Dus contact opgenomen met de gemeente en vertelt over mijn ideeën en gevraagd of dat mogelijk was.

Mijn contactpersoon zei, we praten verder als je opdrachten gaat krijgen. Prima.. Door de cursus van Laura is daar al veel in opgehelderd.

Wat is belangrijk, bijvoorbeeld in rekening houden met de belasting, je website, de KvK, wanneer ben je ondernemer, de administratie, hoe kom je aan opdrachten enz enz.
Laura vertelde in de cursus hoe zij dat zelf heeft gedaan, zo inspirerend! En tegelijk ook een hoop om te leren, voor een leek! Maar ik zag en zie het als een uitdaging!

Steeds dichter bij mijn doel

Ondertussen ging ik door met foto’s maken, van zo ongeveer alles in huis, als oefenmateriaal, want scherpe foto’s, dat was nog wel eens lastig. Na 5 operaties zijn mijn handen niet meer zo soepel en mijn camera goed ondersteunen is soms best lastig, dus moest ik daar ook iets op verzinnen.

Het internet staat vol met ideeën en oplossingen dus met wat aanpassingen kom ik een heel eind. Stiekem vind ik dat zoeken, bedenken en plannen maken eigenlijk erg leuk! En het brengt me steeds een stukje verder bij mijn doel..

Fotoshoots voor dames en heren van 50

Op mijn website kun je zien waar ik op uit ben gekomen, daarover in een volgende blog meer!

http://www.sogofotografie.nl/

Over de schrijver
Laura heeft van 2008 tot 2016 fulltime als zelfstandig gevestigd fotograaf gewerkt. Haar kracht ligt vooral op het gebied van portret-, en redactionele fotografie. Naast zelf fotograferen vindt Laura het super om (startende) fotografen te helpen met tips en informatie over fotografie in het algemeen en ondernemen, marketing, je website, social media en alle andere belangrijke zaken rondom je fotografie onderneming. In de afgelopen jaren heeft Laura diverse online fotografie cursussen ontwikkelt en online cursussen over geld verdienen als fotograaf.
Reactie plaatsen