De nummer 1 tip voor fotografen om klanten aan te trekken

De nummer 1 tip voor fotografen om klanten aan te trekken

We doen het allemaal als fotograaf, met name in het begin, we willen alles doen en alles laten zien. Wat bedoel ik daarmee? We hebben een diepgewortelde en meestal onbewuste angst om te verliezen. Maar hierdoor trekken we niet de klanten aan die we zouden willen hebben.

In onderstaande video leg ik uit wat ik hiermee bedoel en kun je zien wat je kunt doen als fotograaf om klanten aan te trekken.

Ik deed het dus ook, want ik was helemaal in de ban van fotografie toen ik startte en wilde echt alles doen, alles aannemen. Maar op een gegeven moment had ik wel 7 verschillende portfolio’s op mijn website staan en dat werkt niet. De meeste mensen die op je website komen zullen (onbewust) het idee hebben dat je dan wel een breed inzetbaar fotograaf bent, maar ook dat je dan overal wel een beetje goed in zal zijn.

Waar zou je zelf voor kiezen?

Ga jezelf maar na. Als jij gaat trouwen voor wie kies je dan? Voor de fotograaf die van alles een beetje laat zien, of voor de fotograaf die een prachtige website heeft die geheel gaat over trouwfotografie? Duidelijk toch?

200  trouwfotografie   Bruidsfotografie   Hanneke Meier   Eersel

Website van trouwfotografie.hannekemeier.nl

Naast specialiseren kun je nog veel meer doen om klanten aan te trekken. De volgende tips zullen jou hier zeker bij helpen:

Tip 1 Positioneer jezelf als expert door te bloggen voor jouw doelgroep.

Tip 2 Laat zien wat jij doet op social media, maar laat alleen het beste zien en vertel vooral verhalen, er is een enorm aanbod van informatie en het wordt steeds lastiger om de aandacht te kunnen pakken. Persoonlijke verhalen en foto’s en film trekken veel sneller de aandacht, dus doe daar je voordeel mee!

Tip 3 Verzamel testimonials. Jij kunt zelf wel vertellen hoe goed je bent, maar dat heeft weinig kracht. Testimonials van anderen zullen voor veel vertrouwen zorgen bij potentiële klanten.

Testimonial Laura de Haan Fotografie

Tip 4 Ga cursussen en workshops geven in jouw richting. Door anderen te leren word je een autoriteit in jouw markt en door anderen dingen te leren zal je zelf ook beter worden in wat je doet.

Tip 5 Maak je eigen boek of e-book. Het zal je een enorme publiciteit geven (mits het een goed boek is ;)) en men zal je sneller als autoriteit gaan zien.

Durf te kiezen

Ga jezelf dus specialiseren als fotograaf, kies een bepaalde richting, het zal je veel goeds brengen en meer omzet opleveren! En dit betekent natuurlijk niet dat je niets anders meer mag doen. Natuurlijk kun je af en toe een bruiloft doen omdat je dat heel leuk vindt. Laat het alleen niet zien in je marketing uitingen. En als je het zo leuk vindt dat je het eigenlijk vaker zou willen doen dan heb je misschien de verkeerde richting gekozen 😉

Succes!! Laat het weten als je vragen hebt en ik hoor het ook graag van je als jij nog meer tips hebt om de juiste klanten aan te trekken!

Over de schrijver
Laura heeft van 2008 tot 2016 fulltime als zelfstandig gevestigd fotograaf gewerkt. Haar kracht ligt vooral op het gebied van portret-, en redactionele fotografie. Naast zelf fotograferen vindt Laura het super om (startende) fotografen te helpen met tips en informatie over fotografie in het algemeen en ondernemen, marketing, je website, social media en alle andere belangrijke zaken rondom je fotografie onderneming. In de afgelopen jaren heeft Laura diverse online fotografie cursussen ontwikkelt en online cursussen over geld verdienen als fotograaf.
Sonja Goed
Door

Sonja Goed

op 25 Mar 2015

Het lijkt wel een beschrijving van mezelf, pakweg een half jaar geleden! Welke richting wil ik uit, wat heb ik er voor nodig, welke klanten wil ik bereiken, vragen die ik me ging stellen naar aanleiding van de cursus van Laura. De angst om te verliezen herken ik ook. Je wilt zo graag... Kom maar op met die klanten! Zelf doe ik nu regelmatig een stap terug, kijken waar ik mee bezig ben, ga ik nog wel voor de juiste doelgroep.. Het is een proces, niet iets wat je even kant en klaar in elkaar schroeft. Mooi he, fotografie... :D

Laura
Door

Laura

op 20 Apr 2015

Mooi he Sonja ;)Lekker bezig zijn en jezelf ontwikkelen is het mooiste wat er is en fotografie geeft zoveel wat dat betreft!Veel succes, je bent lekker bezig ;)

Marc De Prins
Door

Marc De Prins

op 17 Aug 2016

Hallo Laura Hartelijk dank voor de nuttige tips die je naar mij doorstuurt. Graag stuur ik mijn pagina van facebook naar je toe zodat je eens naar mijn foto's kan kijken en een feedback kan geven. Ik ben de laatste jaren gepassioneerd door fotografie en volg ook avondschool fotografie. Er is nog veel werk aan de winkel maar heb zeker nog enkele dromen in het vooruitzicht die ik wens te vervullen. Groetjes Marc

Wood Trend
Door

Wood Trend

op 07 Apr 2017

Goed artikel en het filmpje was heel duidelijk. Als je nieuwe artikel hebt, zou je dat naar mij willen doorsturen? Of kan ik je ergens volgen of zo?

Reactie plaatsen