9 Fotografie trends voor 2018
01 januari 2018 

9 Fotografie trends voor 2018

De wereld van fotografie staat niet stil, in tegenstelling tot de beelden die we vastleggen. De technologische vernieuwingen en fotografie trends volgen elkaar in hoog tempo op. Wat zijn de fotografie trends voor 2018? Je leest het op deze pagina!

1. Smartphone camera’s nemen de overhand

fotografie trendsLaten we voorop stellen dat we niet voorspellen dat DSLR camera’s in 2018 allemaal vervangen worden door iPhones, toch kun je smartphone camera’s niet langer negeren als waardige optie voor fotografie. Steeds meer smartphone camera’s hebben een dubbele lens om het populaire bokeh effect mogelijk te maken en tevens een optische zoom te realiseren. De lichtgevoeligheid wordt steeds beter, smartphones kunnen ook ongecomprimeerd foto’s opslaan. De geavanceerde mogelijkheden met software zijn beter dan ooit, en een smartphone kan heel eenvoudig met apps worden verbeterd en uitgebreid. Hoewel grotere camera’s meer robuust zijn en unieke opties bieden zoals verwisselbare lenzen zijn smartphones zeker geen minderwaardig speelgoed meer.

2. Foto’s worden “echter”

De tijd van Instagram filters loopt op zijn einde, daar zullen veel fotografen blij van worden. Maar let op; Lightroom fanaten die elke foto tot in het kleinste detail bewerken zijn ook “uit”, in 2018 gaan we vooral voor authentieke beelden. Waarschijnlijk komt deze trend voort uit de populariteit van social media, we zijn gewend om steeds meer foto’s te zien van echte mensen in echte situaties. Die authentieke uitstraling sijpelt nu door in de professionele sector en hobbymatige fotografie. We zitten niet meer te wachten op foto’s die te duidelijk geënsceneerd zijn, we zien liever een foto die direct de kern weet te raken. Fotograferen vanuit de emotie in plaats van het mooie plaatje, en het liefst in een combinatie van beide.

3. Video wordt van steeds groter belang

Misschien valt dit het eerste gezicht niet meteen onder een van de fotografie trends, maar …. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, bij video worden er gemiddeld dertig beelden per seconde opgenomen. Foto en video zijn twee compleet verschillende artistieke vormen, ze leven naast elkaar en zullen elkaar in het beste geval complimenteren. Nu fotocamera’s met gemak in Full HD en ook steeds vaker in 4K video opnames kunnen maken wordt het maken van videofilms wel erg aantrekkelijk. Daarnaast kun je uit een 4K videobeeld stilstaande beelden halen die zeker voor gebruik online vaak meer dan voldoende zijn. Met video heb je een nieuw creatief stuk gereedschap in handen, experimenteer eens met de mogelijkheden van bewegend beeld.

4. De toekomst is in 360 graden

Fotograferen is niet de werkelijkheid, het is een fragment uit de werkelijkheid zoals de fotograaf die ervaart. Je neemt één moment die je bevriest in de tijd, je neemt een gekaderd fragment uit dit moment en je regelt de instellingen zodanig in dat je een specifieke stijl aan de foto geeft. Met panorama fotografie wordt beeldend vertellen een interactieve beleving. De fotograaf heeft niet langer de controle over het kader, de toeschouwer kan vrij rondkijken. Voor sportactiviteiten en locaties met veel informatie in alle richtingen is panorama fotografie ideaal. Steeds meer camera fabrikanten ontdekken de mogelijkheden en de markt voor 360 graden camera’s, het aanbod gaat in 2018 explosief toenemen. Houd er wel rekening mee dat de beeldkwaliteit in het amateur segment nog zeker niet optimaal is, het gaat vooral om de “fun” factor waarbij de beeldkwaliteit nog een ondergeschikte rol speelt.

5. Reisfotografie wordt steeds populairder

fotografie trendsMet low-cost vliegmaatschappijen en een groeiende middenstand in vele landen wordt er meer gereisd dan ooit. Foto’s maken van bijzondere locaties was al populair, dit fenomeen wordt in 2018 alleen maar groter. Toeristen worden steeds avontuurlijker en ontdekken bijzondere plekjes in de verste uithoeken van deze aardbol (figuurlijk, de aardbol heeft uiteraard geen hoeken). Met een “travelogue” kun je een compleet reisverhaal vertellen, je kunt deze afdrukken in een mooi fotoboek met persoonlijke verhalen of online publiceren met interactieve elementen en bijpassende muziek of geluidsfragmenten. Laat de wereld zien vanuit jouw ervaring, waar je ook bent.

6. Fotografie beurzen worden kleiner

Voor de liefhebbers van fotografie beurzen hebben we slecht nieuws; de beurzen en evenementen zullen steeds kleiner worden. De belangstelling loopt terug, merken zoeken andere manieren om hun klanten te bereiken. Daarnaast wordt het steeds lastiger om merken en producten van elkaar te onderscheiden. De marges voor verbeteringen en innovaties nemen af, echte revoluties kun je niet meer elk jaar verwachten. Daarnaast kun je als bedrijf een release niet meer uitstellen omdat ze de concurrentie voor moeten blijven. Hoewel het aantal (amateur) fotografen alleen maar zal toenemen in 2018, komen we steeds minder samen tijdens een beurs. Waar bevinden zich al die enthousiastelingen dan?

7. Fotografen vinden elkaar online

Het antwoord is niet moeilijk om te bedenken; fotografen vinden elkaar op internet. Via fotografie sites, blogs en fora. Hier komen mensen van over de hele wereld samen om foto’s, ervaringen en informatie te delen. We horen de oudere fotografen al diep zuchten, blijft er niets bij het oude? Het antwoord is nee, en dat hoeft geen slechte zaak te zijn. Via internet kun je hobbyisten in jouw omgeving ontmoeten waarvan je geen idee had dat ze bestonden. Online is iedereen gelijk, je zult niet beoordeeld worden op jouw kennis, apparatuur of leeftijd wanneer je dat niet wilt. Vrijwel elke vraag die je kunt bedenken is online te vinden, of wordt via fora en social media binnen de kortste keren beantwoord.

8. Zoek het zelf maar uit

Nog iets waar met name de oudere generaties aan moeten wennen; vuistdikke handleidingen zijn verleden tijd. Net zoals je niet meer een telefoonboek of Gouden Gids op papier krijgt, worden camera’s, randapparaten en accessoires in 2018 en later geleverd met minimale instructies. Enerzijds omdat veel apparatuur dusdanig gebruiksvriendelijk is dat je het zelf wel kunt uitvogelen, anderzijds door het almachtige internet. Voor de traditionele producten van de gevestigde merken kun je vaak nog op de officiële website een uitgebreide handleiding digitaal downloaden, nieuwe merken laten het vaak aan de klant over om informatie te verzamelen. Vaak is jouw antwoord slechts een Google zoekopdracht verwijderd, en via een visueel filmpje op YouTube kun je vaak veel meer leren dan in een handleiding met onduidelijke illustraties en slecht vertaalde teksten.

9. Camera’s worden kleiner maar beter

Misschien wel de opmerkelijkste van de nieuwe fotografie trends. De tijd van grote camera’s om je nek is voorbij. Vroeger was het een noodzaak vanwege de technologie, nu lijkt het steeds meer op een trucje om de amateurfotografen te scheiden van de serieuze elite club. Een grotere camera betekent niet per definitie beter, er is zoveel mogelijk op een kleine oppervlakte waardoor camera’s steeds compacter en lichter zijn geworden, met behoud van kwaliteit. Uiteraard zijn er grenzen aan de natuurkundige principes van lichtbreking, toch is de grootste camera beslist niet de beste. Let bij de aanschaf van een nieuwe camera ook niet alleen op het formaat en de technische specificaties, kijk naar de kwaliteit van de foto’s en kies voor de camera die past bij jouw stijl van fotograferen.

Dit zijn de fotografie trends voor 2018, ga jij investeren in nieuwe camera apparatuur of software? Daag jezelf uit en stel doelen voor elk jaar om jouw kennis te verbeteren, en jouw grenzen te verleggen.

Over de schrijver
Laura heeft van 2008 tot 2016 fulltime als zelfstandig gevestigd fotograaf gewerkt. Haar kracht ligt vooral op het gebied van portret-, en redactionele fotografie. Naast zelf fotograferen vindt Laura het super om (startende) fotografen te helpen met tips en informatie over fotografie in het algemeen en ondernemen, marketing, je website, social media en alle andere belangrijke zaken rondom je fotografie onderneming. In de afgelopen jaren heeft Laura diverse online fotografie cursussen ontwikkelt en online cursussen over geld verdienen als fotograaf.
Jacek
Door

Jacek

op 19 Feb 2018

bedankt!

Laura
Door

Laura

op 26 Feb 2018

Graag gedaan Jacek!

Reactie plaatsen