Extra tips

Met de tips op de pagina’s hiervoor, heb je een belangrijk houvast om betere foto’s te maken.

Zoals echter ook al herhaaldelijk benadrukt: fotograferen is een continu leerproces; een vak waarin je jezelf bekwaamt door te blijven variëren. Jou alle tips aanreiken die je een goed fotograaf maken, is mede daarom ook ondoenlijk.

Hier volgen puntsgewijs een aantal extra tips om een foto nog meer tot de verbeelding te laten spreken.

Vervaag de achtergrond of het kader


Als het kader scherp is, wordt het een onderdeel van de compositie. Soms wil je dat juist niet. Als de achtergrond van de foto vaag is, wordt de aandacht veel beter naar het onderwerp getrokken.


Vage achtergrond in foto


Gebruik een interessante voorgrond
Een landschapsfoto kan weliswaar heel mooi zijn, maar mist vaak ook wel wat power.


Door een object in de voorgrond te plaatsen, creëer je diepte en maak je de foto veel interessanter.


Less is more
Reeds tussen de regels aangehaald in dit hoofdstuk, maar goed om hier nog eens te vermelden: een foto die inzoomt op een detail vertelt vaak een mooier en spannender verhaal dan een foto waarop alles is te zien. Laat bijvoorbeeld dat ene mooie blad op straat zien in plaats van de hele straat.


Wees niet te zuinig
De digitale fotografie heeft ons één heel belangrijk voordeel gebracht: we kunnen naar hartenlust fotograferen, om later – thuis of op kantoor – de mooiste foto of foto’s te selecteren. Doe dat vooral ook. Leg een onderwerp vanuit verschillende standpunten vast. Zoom eens in op details, maar maak ook overzichtsfoto’s en ontdek de verschillen. Schiet er op los. Niet met hagel, maar met kogels. Oftewel: doe dat gericht; doe dat met beleid.


Neem een staande en een liggende foto
Als je er niet helemaal zeker bent van wat mooier is, staand of liggend, neem dan zowel een staande als liggende foto en bepaal  later wat het mooiste is. Het is beter om even iets meer tijd in het maken van de foto te steken, dan achteraf te moeten vaststellen dat het mooier zou zijn geweest als je de foto op een andere manier had genomen.


Met je fotobewerkingsprogramma kun je een foto bijsnijden en veranderen van een liggende naar een staande; of andersom. Bijsnijden gaat standaard ten koste van het aantal pixels en daarmee van de kwaliteit van de oorspronkelijke afbeelding.


      Neem risico
De succesvolste fotografen zijn de mensen die risico durven te nemen en  nieuwe dingen uitproberen. Doe dat vooral ook zelf. En ken geen schroom. Stap gewoon op die persoon af die je wil fotograferen. Je zult zien dat fotograferen nog leuker wordt en dat het nog meer iets van jou persoonlijk wordt.


      Richt je op de ogen
De ogen worden niet voor niets de spiegel van de ziel genoemd. Als je een persoon op de foto wilt vastleggen, richt je dan ook op de ogen. Zorg dat die scherp zijn en jou aankijken of op een mooie manier wegkijken.


Reactie plaatsen