5 Tips voor fotografie met natuurlijk licht

Fotograferen met flits is lang niet altijd de mooiste manier om een natuurgetrouwe foto te schieten. Er gaat niets boven de weerkaatsing van natuurlijk licht, met deze vijf tips kun je prachtige foto’s maken zonder bij te flitsen.

natuurlijk licht

Fotografie met natuurlijk licht

1. Profiteer van bewolkt weer


Meer licht is niet altijd beter. Net zoals een harde flitser het beeld vaak niet mooier maakt geldt dat ook voor fel zonlicht. Je kunt geen softbox om de zon hangen, maar bewolking is een natuurlijke manier om prachtig zacht licht te krijgen. Zeker bij portretfotografie in de buitenlucht kun je het beste op pad gaan wanneer het bewolkt is.

2. Vermijd direct zonlicht


Vampiers weten het allang, fotografen staan er niet altijd bij stil; blijf in de schaduw bij het maken van foto’s met natuurlijk licht. De zon is dermate fel dat digitale camera sensoren er niet altijd raad mee weten, daarnaast kan het contrast tussen objecten in het zonlicht en daarbuiten te groot zijn voor het dynamisch bereik van de camera. Voorkom te hoge contrasten in het beeld, natuurlijke schaduw geeft een mooi zacht licht. Verwar schaduw niet met duisternis, schaduw bij fel zonlicht heeft vaak nog steeds een grotere helderheid dan licht tijdens de schemering.

3. Het gouden uurtje


natuurlijk lichtOver schemering gesproken; die gouden gloed van de ondergaande zon is werkelijk prachtig voor natuurfotografie, en je maakt er ook fantastische portretten mee. Tegenover de wolken die we eerder noemde om zacht licht te krijgen, kun je die uitgestrekte schaduwen zetten die de ondergaande zon produceert. Hiermee kun je heel dynamische en sfeervolle composities maken. De instelling van de witbalans kan een foto tijdens dit deel van de dag beïnvloeden, houd daar rekening mee wanneer je een specifieke kleurtemperatuur wilt fotograferen.

4. Fotograferen met het licht in de rug


Voor een foto met een egale belichting zorg je dat licht van achteren komt. Wanneer je binnen foto’s maakt is dat vaak goed te controleren. Je kunt uiteraard ook met tegenlicht fotograferen wanneer je een silhouet compositie wilt maken. Let er bij licht van de zijkant op dat de donkere kant niet te donker wordt zodat elk detail verloren raakt.

5. Gebruik hulpmiddelen


Net zoals je in de studio met een softbox kunt werken, is het ook mogelijk om natuurlijk licht te beïnvloeden. Zo kun je een diffuser aanschaffen waarmee je het licht breekt, een halftransparante stof kan ook heel goed werken. Wanneer je niet genoeg licht hebt kun je ook een wit stuk piepschuim of karton nemen als reflectie bord, een spiegel of ander reflecterend oppervlak is ook geschikt. Dat werkt bijvoorbeeld goed wanneer je een portret wilt fotograferen waarbij het gezicht niet egaal verlicht is. Houd een licht oppervlak als reflectie bij het gezicht om het natuurlijk licht te sturen. Met gordijnen en vitrage kun je binnenshuis ook mooie resultaten bereiken.

Wat zijn jouw favoriete trucs om met natuurlijk licht foto’s te maken?
Reactie plaatsen