Verschillende soorten opslagmedia voor foto's

De meest gebruikte opslagmedia zijn de volgende:

1. De harde schijf van je computer

Harddisk

Hoeveel mensen zijn niet hun foto’s kwijtgeraakt doordat hun computer crashte. Prima dus dat je hier tijdelijk je foto’s opslaat, om ze te bewerken wellicht. Maar zorg dat je ze in ieder geval ook op een van de andere manieren die hieronder worden beschreven hebt opgeslagen. Je zult de eerste niet zijn …

2. Externe harde schijf

Een externe harde schijf (of harddisk) is voor veel mensen waarschijnlijk de beste oplossing. Je kunt hier veel data op kwijt, meestal  1 tot 2 TB, en als je de date daarnaast nog op je computer of een tweede harddisk hebt staan loop je weinig risico. Wil je nog meer zekerheid, dan kun je overwegen een derde schijf bij iemand anders te plaatsen.

3. Geheugenkaartjes

Voorbeelden zijn de Smartmedia card, de Compactflash card en de Memory stick. Kaarten die je gebruikt in je camera om foto´s op te bewaren, maar die niet geschikt zijn voor langdurige opslag om de heel eenvoudige reden dat je deze kaarten gebruikt.

4. Cd’s / dvd’s

CD

Een redelijke snelle en veilige manier om data op te slaan is het branden van een cd of dvd. Een dvd kan tot 4,5 GB aan foto’s opslaan, een blueray-speler zelfs 25 GB.

Bewaar de schijfjes op een donkere, koele plaats. Dat verlengt de levensduur. Maar weet dat de cd’s en dvd’s na een jaar of 10 kunnen gaan roesten. Dat kun je voorkomen door voor de duurdere schijfjes te kiezen waarin goud is verwerkt. Memorex bijvoorbeeld heeft een nieuwe lijn beschrijfbare cd- en dvd-media uitgebracht. De Pro Gold Archival-schijfjes zijn voorzien van een reflectieve laag van 24 karaats goud. Die laag moet ervoor zorgen dat de levensduur tot zes keer groter is dan die van bestaande schijfjes. Ze zouden zelfs 300 jaar kunnen meegaan.

Het nadeel van opslaan op schijfjes is dat het lastig kan zijn om er nieuwe data aan toe te voegen en dat je steeds meer schijfjes krijgt om alles te kunnen bewaren. Daardoor verlies je het overzicht.

5. Usb-stick

usb stick

De Usb-stick is een gebruiksvoorwerp, bedoeld om bestanden mee te nemen en uitdrukkelijk niet voor permanente bewaring voor gegevens. Daarvoor hebben de sticks bovendien vaak sowieso te weinig capaciteit.

6. NAS systeem (server)

Een NAS is een kleine computer met veel opslagcapaciteit. Het is een grote harde schijf die op een netwerk is aangesloten. De NAS maakt gebruik van TCP/IP om de dataoverdracht te regelen. Het voordeel van een NAS is dat iedere computer op het netwerk erbij kan.

7. Afdrukken

Het klinkt misschien wat ouderwets , maar misschien is het een goed idee om je beste foto’s af te drukken. Voor je zakelijke fotografie heb je hier natuurlijk niet zo veel aan, omdat je deze digitaal gebruikt, maar voor privé foto’s is dit helemaal niet zo’n gek idee. Nadeel is dat het relatief duur is en dat de kwaliteit na verloop van tijd afneemt. De foto’s verkleuren. Foto’s die zijn afgedrukt met je gewone printer doen dat eerder dan foto’s die zijn afgedrukt bij een professionele fotozaak. Als je foto’s laat afdrukken, kies dan voor de laatste.

8. Online opslag

Online opslag

Je kunt je foto’s online opslaan.  Ze zijn dan veilig tegen brand en inbraak. Nadeel is dat er voor betaald moet worden als de foto’s meer dan enkele gigabytes in beslag nemen. Vaak kun je met een applicatie een automatische back-up maken. Het grootste nadeel is de snelheid van het uploaden van de foto’s  naar de online opslag.

Opslag voor filmpjes is hierdoor meestal ongeschikt. Een ander nadeel is het risico van privacy. Let erop dat de online opslagdienst een versleutelde opslag biedt.

 
Henriette
Door

Henriette

op 31 Jan 2018

De telefoonfotos gaan meteen naar Googlefoto en iCloud. RAWfoto’s van de Spiegelreflexcamera zet ik meteen op een externe harde schijf van 2 TB en een backup in iCloud waar ook de bewerkte foto’s worden opgeslagen. Voordeel is dat ik vanaf elke pc bij mijn foto’s kan. Daarnaast heb ik nog een dropbox waar ik foto’s in zet die ik deel met mijn kinderen.

Ricardo
Door

Ricardo

op 13 Jan 2018

De M-Disc als DVD of Blu-Ray is tot nu toe het meest veilige medium omdat het ook niet door brand kan worden vernietigd de nadelen zijn bepekte opslagcapaciteit van Max 100 Gb en ook de prijs is hoger en niet alle DVD branders kunnen een M-Disc branden wel elke Bku-ray brander.

Arco
Door

Arco

op 03 Nov 2016

Hoi Laura, Ik bewaar mijn foto’s om te beginnen gewoon op de harddisk in mijn PC. Daarnaast draaien er via het gratis programma Syncback automatisch 2 mirrors (geen back-up) naar een netwerkschijf (handig; kan iedereen thuis er bij, incl. de TV) en naar een USB harddisk die permanent aan de PC hangt. Die laatste ruil ik om met een identiek exemplaar elke keer als ik mijn ouders bezoek. Dus ook bij diefstal, brand of ransomware (!) ben ik redelijk gedekt., Maar het omruilen vereist wel discipline; soms vergeet ik het een paar keer, het is zelfs gebeurd dat ik meer dan een half jaar achter liep. Een vriend van mij heeft het beter geregeld d.m.v. een NAS to NAS back-up over internet. Zowel bij hem thuis als bij zijn vriend staat een NAS. Als hij gegevens bij plaatst worden die automatisch geback-upt naar zijn vriend, nieuwe gegevens van zijn vriend worden automatisch gekopieerd naar hem toe. Dat kan bv ‘s nachts, het kan ook meteen na bijplaatsen van nieuwe data. Zij kunnen in principe dus wel elkaars gegevens bekijken, wil je dat niet, dan zou je een NAS waar alleen jij toegang toe hebt bij een ander moeten plaatsen. Maar hun back-up is dus altijd up-to-date… Groet, Arco.

Marcel
Door

Marcel

op 27 Jul 2016

Hallo Laura, Ik sla mijn foto's op diverse plekken op. Mijn laptop beschikt over 2 schijven (250 gb ssd en 1tb harddisk) De gewone hd fungeert als opslag. Mocht er iets misgaan met mijn laptop, besturingssysteem staat op de ssd, dan blijft de 2e had gewoon intact. k beschik ook over een NAS waar alles op staat en iedereen in huis dus gewoon toegang tot heeft, en als allerlaatste, misschien een heel goede tip voor hier: Stack biedt de mogelijkheid tot 1 terabyte gratis opslag in de cloud. Mochten mensen intresse hebben hierbij de link: https://www.transip.nl/stack/ Succes ermee! Groetjes Marcel

ton van poppel
Door

ton van poppel

op 10 Jul 2016

Ik sla mijn foto's altijd op op een losse harde schijf. Daarnaast brand ik ze op CD's in. En ik heb ze meestal nog op de gewone harde schijf staan.

ANDRE SCHOUTEN
Door

ANDRE SCHOUTEN

op 09 Jul 2016

Ik heb mijn complete foto collectie op een pc staan. Deze pc is puur voor mijn fotos en photoshop. Elke maand maak ik een backup op een externe 2tb schijf. Deze breng ik naar mijn ouders en wissel daar met een 2e externe schijf. Ik gebruik ook mijn Nas met totaal 8tb opslag. Elke nacht word er een backup gemaakt op een externe 3tb schijf. Bij brand of inbraak heb ik dan in ieder geval nog de kopie bij mijn ouders liggen. Dan zou er op zijn hoogst een maand foto's in het ergste geval weg zijn. Groetjes André

Ria
Door

Ria

op 02 Jul 2016

Beste Laura, Ik heb je e boek gelezen en ik vind dit boek heel aangenaam om te lezen met veel tips. Ik ga dit boek meer dan 1 keer lezen. Hoe sla ik mijn foto's op: op een 2 externe harde schijven, my cloud en een gewone externe schijf. Verder maak ik op regelmatig tijdstip een fotoboek van onze reizen en terwijl staan er ook familiefoto's erin. Groet Ria

Jan Willem
Door

Jan Willem

op 09 Jun 2016

Hoi Laura. Door schade wijs geworden sla ik al mijn foto's die ik wil bewaren op 2 externe schijven op. Foto's van reizen of andere belangrijke/dierbare herinneringen sla ik dan ook nog eens extra op een stickje op. Nu weet ik zeker dat ik nooit meer alles kwijt raak.

Bert
Door

Bert

op 17 Dec 2015

Hoi Laura, Dank je wel voor het delen waar de foto's en belangrijke gegevens opgeslagen kunnen worden. Nou is mijn vraag Hoe je dit het beste kan doen. Heb jij een handig systeem? Ik sla nu op op datum en jaar maar het wordt wat veel om dit te blijven onthouden wanneer een bepaald event heeft plaats gevonden. Of op gebeurtenis? Heb jij tips?

Laura
Door

Laura

op 21 Dec 2015

Tja tips, ieder heeft zijn eigen voorkeuren. Ik doe het zelf op naam en datum en dan ook altijd dubbel opslaan (ik heb 5 externe harde schijven) en een deel zelfs in de cloud. Maar het is sowieso een gedoe ;)

Ton
Door

Ton

op 03 Nov 2015

Alles gaat bij mij op een NAS met 2x 3TB in mirror. Daarnaast lopen er elke nacht twee backups van de NAS naar USB schijven van 1 en 2 TB. Effectief dus 4 kopieën.

Laura
Door

Laura

op 03 Nov 2015

Goed geregeld Ton!

Arie Groenewoud
Door

Arie Groenewoud

op 24 Aug 2015

Ik zet mijn foto's na update gelijk op externe schijf .

Laura
Door

Laura

op 07 Aug 2015

Heel slim om zoals jullie dat doen meerdere opslagmogelijkheden te gebruiken, dan dek je alle risico's in!

John Kerkhofs
Door

John Kerkhofs

op 21 Jun 2015

Ik heb verschillende 'bewaarmethodes' voor mijn foto's. Mijn foto's zoek ik eerst uit en verdeel deze in twee categorieën, foto's om op internet te zetten (te delen) en foto's die ik bewaar. Op mijn eigen computer heb ik meerdere partities aangemaakt (apart gedeelte), op één hiervan staan de foto's op die ik deel op het internet, op de ander staan de foto's die ik het bewaren waard vind. Tevens worden alle foto's nog eens opgeslagen op een externe schijf. Verder gebruik ik diensten die op het internet worden aangeboden zoals, Picasa, Flickr, YouPic enz.

Willem H.
Door

Willem H.

op 13 Jun 2015

Ik gebruik een combinatie van mogelijkheden voor opslag foto's, zodat deze op meerdere plaatsen zijn.

Hans Licht
Door

Hans Licht

op 30 Apr 2015

Waar kun je nu voor een redelijke prijs opslag kopen? Laura. Weet jij adressen of links. Groetjes hans

Laura
Door

Laura

op 03 May 2015

Het beste is om te googlen en te vergelijken. Op bol.com hebben ze veel goede externe harde schijven en NAS systemen voor een redelijke prijs.

Frank
Door

Frank

op 26 Apr 2015

Gewoon op een NAS met 2* 3TB gemirrored HD's in mijn netwerk. Het risico van inbraak en brand kan je op andere manieren afdekken. Ook bij on-line opslag zijn er plenty risico's bijvoorbeeld dat je cloud provider geen backup maakt, (hopelijk tijdelijk) niet meer toegankelijk is of opeens over de kop is.

Laura
Door

Laura

op 27 Apr 2015

Ja zeker, ik heb ook een NAS en daarnaast een aantal belangrijke dingen in the cloud zodat ik er altijd bij kan!

Joop
Door

Joop

op 22 Dec 2015

Mijn foto,s staan op mijn beveiligde HP Pavilion pc, met meerdere schijven erin. Daarnaast heb ik een Qnap nas 253 pro in mijn netwerk met gespiegelde 3TB WD red schijven. Bij mijn moeder in een andere woonplaats dan waar ik woon, een harde schijf Back-up, die ik veel wissel als ik op bezoek ben. Dit lijkt mij het veiligste op dit moment.

Laura
Door

Laura

op 28 Dec 2015

Dat is absoluut de beste manier Joop! je zou nog kunnen denken aan cloud opslag, maar daar betaal je wel extra voor.

Laura
Door

Laura

op 03 Jun 2014

Dat klinkt goed Karel! Wat je nog zou kunnen overwegen is online opslag in de cloud maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Je sluit er wel vrijwel elk risico mee uit. Goed ook om te lezen dat je zo lekker met fotografie en Photoshop bezig bent! Dank voor je reacties en veel plezier met alles wat je doet!

Karel Schaarman
Door

Karel Schaarman

op 01 Jun 2014

Hey Laura, Dat is leuk opstaan op zondagochtend zeg! Een waarschuwingsmailtje voor het goed opslaan van je digitale gegevens... Ik doe dat altijd en sinds ik een Imac heb is het nog veel gemakkelijker geworden. OSX heeft namelijk een mogelijkheid om backup te maken en dat doe ik dan ook. Verder heb ik een beveiligde directory waar mijn belangrijke gegevens opstaan, zoals passwoorden enz. Ook heb ik deze zelfde gegevens op een beveiligde memorystick staan voor het geval dat... (je weet wel?) Hier dus geen probleem met een crash, hoewel het altijd wel eens een keer kan misgaan, want volledige beveiliging is onmogelijk. Prettige zondag en groeten van Karel.

Reactie plaatsen