Gratis online foto opslag

Je hebt een enorme collectie aan foto’s gemaakt, alles staat op de harde schijf. Je hebt er zelfs speciaal een externe schijf voor aangeschaft. En dan hoor je wat geratel en vervolgens stilte. Jouw harde schijf is kapot, en je hebt geen backup gemaakt. Weg foto’s, wat nu? Er zijn verschillende diensten die data terug kunnen halen van harde schijven die kapot zijn, maar dat is niet gegarandeerd en ook nog eens behoorlijk duur. Je kunt ook alles op “statisch” geheugen zetten zoals USB sticks of SSD. Maar als je die verliest, of ze worden gestolen of jouw huis brandt af ben je toch alles kwijt. Een backup in de Cloud is dan een oplossing, maar waar moet je op letten en welke mogelijkheden zijn er? In dit artikel geef ik je een opsomming van de mogelijkheden met online foto opslag.

Cloud opslag voor beginners

online foto opslagJe kunt bestanden lokaal opslaan, op je computer, een externe schijf of andere fysieke media. Je kunt ook jouw data opslaan in de Cloud. De bits en bytes zweven niet letterlijk in de lucht, die staan gewoon op grote servers met rekken vol harde schijven in een andere stad, misschien wel aan de andere kant van de wereld. Je hebt een internetverbinding nodig om jouw foto’s toe te voegen, en om ze weer terug te halen. Ook de harde schijven van de Cloud server kunnen kapot gaan, maar omdat deze bedrijven meerdere backups maken is de kans dat jouw foto’s verloren gaan erg klein. Je hebt wereldwijd toegang tot jouw foto’s, mits je beschikt over een internetverbinding.

Online en offline foto opslag

Veel Cloud opslag diensten geven je de optie om bestanden zowel in de Cloud als op jouw systeem te bewaren. Dat is meestal de beste optie, omdat je dan altijd een backup hebt. Vaak kan de software automatisch de lokale data herkennen en nieuwe foto’s automatisch voor je uploaden. Dat heet synchroniseren of syncing. Dit kan twee kanten op, let er goed op dat je niet zomaar data thuis gaat wissen, als synchroniseren aanstaat kan jouw online backup ook gewist worden. Het is doorgaans slimmer om naast een sync map ook een losse map met een backup te bewaren zodat je niet per ongeluk foto’s gaat wissen.

Bij sommige diensten kun je kiezen welke bestanden naast de Cloud ook op jouw systeem blijven staan, of dat offline foto’s automatisch gewist worden wanneer de ruimte op jouw schijf bijna vol is. Daarom is een tweede backup geen verkeerd idee.

Gratis opslag in de Cloud

cloud gratis foto opslagHoewel de meeste diensten regelmatig veranderen in het aanbod zul je bijna altijd wat gratis opslagruimte krijgen om een begin te maken. De bekende namen zijn OneDrive, die gekoppeld is aan een Microsoft account, Google Photos die gekoppeld is aan een Google account, en de iCloud Drive die gekoppeld is aan een Apple account. Daarnaast zijn er nog andere Cloud opslag aanbieders zoals Dropbox, Sugarsync, Box, PogoPlug etc. De meeste aanbieders geven je ongeveer 5 GB aan gratis opslagruimte, voor meer moet je betalen. Soms kun je wat meer gratis ruimte krijgen door aanvullende diensten te gebruiken, of mensen door te verwijzen. Er zijn ook speciale programma’s die je meerdere Cloud diensten aan elkaar laten koppelen zodat het lijkt alsof je één grote Cloud drive hebt.

Alternatieve gratis foto opslag

Bovenstaande Cloud opslag diensten bieden de mogelijkheid om naast foto’s ook andere bestanden op te slaan. Wanneer het echt alleen om foto’s gaat zijn er nog meer gratis alternatieven:
  • Google Photos: Wanneer je kiest om de foto’s licht te laten comprimeren mag je bij Google onbeperkt foto’s online opslaan. Google Photos is altijd gekoppeld aan de Google Drive.
  • Facebook: Er worden veel foto’s gedeeld via Facebook, hoewel er per map een limiet staat van 1000 foto’s is er geen limiet in het totaal. Houd er wel rekening mee dat de foto’s niet altijd in de originele resolutie worden opgeslagen, en dat later downloaden een moeizaam proces kan zijn.
  • Flickr: Deze dienst vereist een Yahoo account en biedt gratis 1 TB aan opslag. Je kunt alleen foto’s opslaan, geen data en je bepaalt zelf of foto’s zichtbaar zijn voor het publiek. Het is in basis een site om foto’s te delen. Ook hier is later downloaden meer werk dan je wellicht graag zou wensen.

  • Waarom gratis Cloud foto opslag gebruiken?

    Als eerste is gratis Cloud opslag een manier om de dienst te testen. Werkt de software makkelijk, hoe is de snelheid, kan ik op alle apparaten mijn foto’s toevoegen en downloaden etc. Houd er wel rekening mee dat je steeds weer nieuwe accounts moet maken, en je niet weet hoe goed jouw persoonlijke gegevens beschermd worden. Wanneer een dienst naar tevredenheid werkt kun je overwegen een betaald abonnement te nemen. Controleer vooraf de tarieven, iCloud van Apple is bijvoorbeeld relatief duur.

    Waar moet je op letten bij Cloud foto opslag?

    Hier zijn enkele aandachtspunten die jouw keuze kunnen beïnvloeden:
    • Soms kan uploaden razendsnel gaan en downloaden enorm traag. Sommige aanbieders maken gebruik van “throttling” ofwel het afknijpen van de internet snelheid.
    • Bij Cloud opslag zul je een snelle verbinding nodig hebben, bij voorkeur glasvezel. Alleen een glasvezelverbinding biedt je dezelfde snelheid bij upload en download.
    • Bekijk goed de backup instellingen, en hoe de software omgaat met offline, online en synchronisatie. Anders loop je het risico jouw originele RAW bestanden kwijt te raken met alleen JPG kopieën online.
    • Wees niet te bang voor online opslag, hoewel het niet perfect is kun je dat ook zeggen van offline opslag. Neem het beste van twee werelden, en voorkom zoveel mogelijk de negatieve aspecten.
    • Let goed op de deelopties, soms staan functies als publiekelijk delen aan zonder dat je dat weet. Met name bij Facebook is het normaal dat iedereen jouw foto’s kan zien, of al jouw vrienden.
    • Er zijn verschillen tussen Cloud opslag voor foto’s alleen, en algemene opslag waar je ook bestanden kwijt kunt. Algemeen is vaak een betere optie, let er dan wel op dat de foto beheer opties prettig werken.
    • Let op opties voor het uploaden en downloaden van complete mappen, als je elke foto los moet kiezen is het waarschijnlijk niet de juiste oplossing voor jou.

    Welke Cloud opslag gebruik jij, en wat zijn jouw ervaringen of tips? Deel ze met andere fotografen!
Dave
Door

Dave

op 10 Jun 2020

De cloud opslag van LiveSchijf is een aanrader. Ze leveren de Noorse (zeer strenge privacy wetgeving) dienst van Jottacloud in Nederland. Tot 5 GB gratis en de betaalde ongelimiteerde versie is €75,- per jaar voor een compleet pakket. Naast de online back-up (1-op-1 kopie van de geselecteerde lokale mappen) krijg je ook een synchronisatiemap, een online archief, apps, eenvoudig fotobeheer, delen van mappen/bestanden, etc. Probeer het gratis! https://www.liveschijf.com/persoonlijk-account/

Reactie plaatsen