Hoeveel mensen zijn niet hun foto’s kwijtgeraakt doordat hun computer crashte. Prima dus dat je hier tijdelijk je foto’s opslaat, om ze te bewerken wellicht. Maar zorg dat je ze in ieder geval ook op een van de andere manieren die hieronder worden beschreven hebt opgeslagen. Je zult de eerste niet zijn …
2. Externe harde schijf
Een externe harde schijf (of harddisk) is voor veel mensen waarschijnlijk de beste oplossing. Je kunt hier veel data op kwijt, meestal 1 tot 2 TB, en als je de date daarnaast nog op je computer of een tweede harddisk hebt staan loop je weinig risico. Wil je nog meer zekerheid, dan kun je overwegen een derde schijf bij iemand anders te plaatsen.
3. Geheugenkaartjes
Voorbeelden zijn de Smartmedia card, de Compactflash card en de Memory stick. Kaarten die je gebruikt in je camera om foto´s op te bewaren, maar die niet geschikt zijn voor langdurige opslag om de heel eenvoudige reden dat je deze kaarten gebruikt.
4. Cd’s / dvd’s
Een redelijke snelle en veilige manier om data op te slaan is het branden van een cd of dvd. Een dvd kan tot 4,5 GB aan foto’s opslaan, een blueray-speler zelfs 25 GB.
Bewaar de schijfjes op een donkere, koele plaats. Dat verlengt de levensduur. Maar weet dat de cd’s en dvd’s na een jaar of 10 kunnen gaan roesten. Dat kun je voorkomen door voor de duurdere schijfjes te kiezen waarin goud is verwerkt. Memorex bijvoorbeeld heeft een nieuwe lijn beschrijfbare cd- en dvd-media uitgebracht. De Pro Gold Archival-schijfjes zijn voorzien van een reflectieve laag van 24 karaats goud. Die laag moet ervoor zorgen dat de levensduur tot zes keer groter is dan die van bestaande schijfjes. Ze zouden zelfs 300 jaar kunnen meegaan.
Het nadeel van opslaan op schijfjes is dat het lastig kan zijn om er nieuwe data aan toe te voegen en dat je steeds meer schijfjes krijgt om alles te kunnen bewaren. Daardoor verlies je het overzicht.
5. Usb-stick
De Usb-stick is een gebruiksvoorwerp, bedoeld om bestanden mee te nemen en uitdrukkelijk niet voor permanente bewaring voor gegevens. Daarvoor hebben de sticks bovendien vaak sowieso te weinig capaciteit.
6. NAS systeem (server)
Een NAS is een kleine computer met veel opslagcapaciteit. Het is een grote harde schijf die op een netwerk is aangesloten. De NAS maakt gebruik van TCP/IP om de dataoverdracht te regelen. Het voordeel van een NAS is dat iedere computer op het netwerk erbij kan.
7. Afdrukken
Het klinkt misschien wat ouderwets , maar misschien is het een goed idee om je beste foto’s af te drukken. Voor je zakelijke fotografie heb je hier natuurlijk niet zo veel aan, omdat je deze digitaal gebruikt, maar voor privé foto’s is dit helemaal niet zo’n gek idee. Nadeel is dat het relatief duur is en dat de kwaliteit na verloop van tijd afneemt. De foto’s verkleuren. Foto’s die zijn afgedrukt met je gewone printer doen dat eerder dan foto’s die zijn afgedrukt bij een professionele fotozaak. Als je foto’s laat afdrukken, kies dan voor de laatste.
8. Online opslag
Je kunt je foto’s online opslaan. Ze zijn dan veilig tegen brand en inbraak. Nadeel is dat er voor betaald moet worden als de foto’s meer dan enkele gigabytes in beslag nemen. Vaak kun je met een applicatie een automatische back-up maken. Het grootste nadeel is de snelheid van het uploaden van de foto’s naar de online opslag.
Opslag voor filmpjes is hierdoor meestal ongeschikt. Een ander nadeel is het risico van privacy. Let erop dat de online opslagdienst een versleutelde opslag biedt.
Door
Henriette
op
31 Jan 2018
De telefoonfotos gaan meteen naar Googlefoto en iCloud. RAWfoto’s van de Spiegelreflexcamera zet ik meteen op een externe harde schijf van 2 TB en een backup in iCloud waar ook de bewerkte foto’s worden opgeslagen. Voordeel is dat ik vanaf elke pc bij mijn foto’s kan. Daarnaast heb ik nog een dropbox waar ik foto’s in zet die ik deel met mijn kinderen.
Reageren
Door
Ricardo
op
13 Jan 2018
De M-Disc als DVD of Blu-Ray is tot nu toe het meest veilige medium omdat het ook niet door brand kan worden vernietigd de nadelen zijn bepekte opslagcapaciteit van Max 100 Gb en ook de prijs is hoger en niet alle DVD branders kunnen een M-Disc branden wel elke Bku-ray brander.
Reageren
Door
Arco
op
03 Nov 2016
Hoi Laura,Ik bewaar mijn foto’s om te beginnen gewoon op de harddisk in mijn PC.
Daarnaast draaien er via het gratis programma Syncback automatisch 2 mirrors (geen back-up) naar een netwerkschijf (handig; kan iedereen thuis er bij, incl. de TV) en naar een USB harddisk die permanent aan de PC hangt. Die laatste ruil ik om met een identiek exemplaar elke keer als ik mijn ouders bezoek. Dus ook bij diefstal, brand of ransomware (!) ben ik redelijk gedekt., Maar het omruilen vereist wel discipline; soms vergeet ik het een paar keer, het is zelfs gebeurd dat ik meer dan een half jaar achter liep.Een vriend van mij heeft het beter geregeld d.m.v. een NAS to NAS back-up over internet. Zowel bij hem thuis als bij zijn vriend staat een NAS. Als hij gegevens bij plaatst worden die automatisch geback-upt naar zijn vriend, nieuwe gegevens van zijn vriend worden automatisch gekopieerd naar hem toe. Dat kan bv ‘s nachts, het kan ook meteen na bijplaatsen van nieuwe data. Zij kunnen in principe dus wel elkaars gegevens bekijken, wil je dat niet, dan zou je een NAS waar alleen jij toegang toe hebt bij een ander moeten plaatsen. Maar hun back-up is dus altijd up-to-date…Groet, Arco.
Reageren
Door
Marcel
op
27 Jul 2016
Hallo Laura,
Ik sla mijn foto's op diverse plekken op. Mijn laptop beschikt over 2 schijven (250 gb ssd en 1tb harddisk) De gewone hd fungeert als opslag. Mocht er iets misgaan met mijn laptop, besturingssysteem staat op de ssd, dan blijft de 2e had gewoon intact. k beschik ook over een NAS waar alles op staat en iedereen in huis dus gewoon toegang tot heeft, en als allerlaatste, misschien een heel goede tip voor hier: Stack biedt de mogelijkheid tot 1 terabyte gratis opslag in de cloud. Mochten mensen intresse hebben hierbij de link: https://www.transip.nl/stack/ Succes ermee!Groetjes Marcel
Reageren
Door
ton van poppel
op
10 Jul 2016
Ik sla mijn foto's altijd op op een losse harde schijf. Daarnaast brand ik ze op CD's in. En ik heb ze meestal nog op de gewone harde schijf staan.
Reageren
Door
ANDRE SCHOUTEN
op
09 Jul 2016
Ik heb mijn complete foto collectie op een pc staan. Deze pc is puur voor mijn fotos en photoshop. Elke maand maak ik een backup op een externe 2tb schijf. Deze breng ik naar mijn ouders en wissel daar met een 2e externe schijf. Ik gebruik ook mijn Nas met totaal 8tb opslag. Elke nacht word er een backup gemaakt op een externe 3tb schijf. Bij brand of inbraak heb ik dan in ieder geval nog de kopie bij mijn ouders liggen. Dan zou er op zijn hoogst een maand foto's in het ergste geval weg zijn. Groetjes André
Reageren
Door
Ria
op
02 Jul 2016
Beste Laura,
Ik heb je e boek gelezen en ik vind dit boek heel aangenaam om te lezen met veel tips. Ik ga dit boek meer dan 1 keer lezen.
Hoe sla ik mijn foto's op: op een 2 externe harde schijven, my cloud en een gewone externe schijf. Verder maak ik op regelmatig tijdstip een fotoboek van onze reizen en terwijl staan er ook familiefoto's erin.
Groet Ria
Reageren
Door
Jan Willem
op
09 Jun 2016
Hoi Laura.
Door schade wijs geworden sla ik al mijn foto's die ik wil bewaren op 2 externe schijven op. Foto's van reizen of andere belangrijke/dierbare herinneringen sla ik dan ook nog eens extra op een stickje op. Nu weet ik zeker dat ik nooit meer alles kwijt raak.
Reageren
Door
Bert
op
17 Dec 2015
Hoi Laura,Dank je wel voor het delen waar de foto's en belangrijke gegevens opgeslagen kunnen worden.
Nou is mijn vraag Hoe je dit het beste kan doen. Heb jij een handig systeem? Ik sla nu op op datum en jaar maar het wordt wat veel om dit te blijven onthouden wanneer een bepaald event heeft plaats gevonden. Of op gebeurtenis?
Heb jij tips?
Reageren
Door
Laura
op
21 Dec 2015
Tja tips, ieder heeft zijn eigen voorkeuren. Ik doe het zelf op naam en datum en dan ook altijd dubbel opslaan (ik heb 5 externe harde schijven) en een deel zelfs in de cloud. Maar het is sowieso een gedoe ;)
Reageren
Door
Ton
op
03 Nov 2015
Alles gaat bij mij op een NAS met 2x 3TB in mirror. Daarnaast lopen er elke nacht twee backups van de NAS naar USB schijven van 1 en 2 TB. Effectief dus 4 kopieën.
Reageren
Door
Laura
op
03 Nov 2015
Goed geregeld Ton!
Reageren
Door
Arie Groenewoud
op
24 Aug 2015
Ik zet mijn foto's na update gelijk op externe schijf .
Reageren
Door
Laura
op
07 Aug 2015
Heel slim om zoals jullie dat doen meerdere opslagmogelijkheden te gebruiken, dan dek je alle risico's in!
Reageren
Door
John Kerkhofs
op
21 Jun 2015
Ik heb verschillende 'bewaarmethodes' voor mijn foto's. Mijn foto's zoek ik eerst uit en verdeel deze in twee categorieën, foto's om op internet te zetten (te delen) en foto's die ik bewaar. Op mijn eigen computer heb ik meerdere partities aangemaakt (apart gedeelte), op één hiervan staan de foto's op die ik deel op het internet, op de ander staan de foto's die ik het bewaren waard vind. Tevens worden alle foto's nog eens opgeslagen op een externe schijf. Verder gebruik ik diensten die op het internet worden aangeboden zoals, Picasa, Flickr, YouPic enz.
Reageren
Door
Willem H.
op
13 Jun 2015
Ik gebruik een combinatie van mogelijkheden voor opslag foto's, zodat deze op meerdere plaatsen zijn.
Reageren
Door
Hans Licht
op
30 Apr 2015
Waar kun je nu voor een redelijke prijs opslag kopen? Laura. Weet jij adressen of links.
Groetjes hans
Reageren
Door
Laura
op
03 May 2015
Het beste is om te googlen en te vergelijken. Op bol.com hebben ze veel goede externe harde schijven en NAS systemen voor een redelijke prijs.
Reageren
Door
Frank
op
26 Apr 2015
Gewoon op een NAS met 2* 3TB gemirrored HD's in mijn netwerk. Het risico van inbraak en brand kan je op andere manieren afdekken. Ook bij on-line opslag zijn er plenty risico's bijvoorbeeld dat je cloud provider geen backup maakt, (hopelijk tijdelijk) niet meer toegankelijk is of opeens over de kop is.
Reageren
Door
Laura
op
27 Apr 2015
Ja zeker, ik heb ook een NAS en daarnaast een aantal belangrijke dingen in the cloud zodat ik er altijd bij kan!
Reageren
Door
Joop
op
22 Dec 2015
Mijn foto,s staan op mijn beveiligde HP Pavilion pc, met meerdere schijven erin.
Daarnaast heb ik een Qnap nas 253 pro in mijn netwerk met gespiegelde 3TB WD red schijven.
Bij mijn moeder in een andere woonplaats dan waar ik woon, een harde schijf Back-up, die ik veel wissel als ik op bezoek ben.
Dit lijkt mij het veiligste op dit moment.
Reageren
Door
Laura
op
28 Dec 2015
Dat is absoluut de beste manier Joop! je zou nog kunnen denken aan cloud opslag, maar daar betaal je wel extra voor.
Reageren
Door
Laura
op
03 Jun 2014
Dat klinkt goed Karel! Wat je nog zou kunnen overwegen is online opslag in de cloud maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Je sluit er wel vrijwel elk risico mee uit.
Goed ook om te lezen dat je zo lekker met fotografie en Photoshop bezig bent!Dank voor je reacties en veel plezier met alles wat je doet!
Reageren
Door
Karel Schaarman
op
01 Jun 2014
Hey Laura,Dat is leuk opstaan op zondagochtend zeg!
Een waarschuwingsmailtje voor het goed opslaan van je digitale gegevens...
Ik doe dat altijd en sinds ik een Imac heb is het nog veel gemakkelijker geworden.
OSX heeft namelijk een mogelijkheid om backup te maken en dat doe ik dan ook.Verder heb ik een beveiligde directory waar mijn belangrijke gegevens opstaan, zoals
passwoorden enz. Ook heb ik deze zelfde gegevens op een beveiligde memorystick staan voor het geval dat... (je weet wel?)Hier dus geen probleem met een crash, hoewel het altijd wel eens een keer kan misgaan, want volledige beveiliging is onmogelijk.Prettige zondag en groeten van Karel.
Henriette
op 31 Jan 2018Ricardo
op 13 Jan 2018Arco
op 03 Nov 2016Marcel
op 27 Jul 2016ton van poppel
op 10 Jul 2016ANDRE SCHOUTEN
op 09 Jul 2016Ria
op 02 Jul 2016Jan Willem
op 09 Jun 2016Bert
op 17 Dec 2015Laura
op 21 Dec 2015Ton
op 03 Nov 2015Laura
op 03 Nov 2015Arie Groenewoud
op 24 Aug 2015Laura
op 07 Aug 2015John Kerkhofs
op 21 Jun 2015Willem H.
op 13 Jun 2015Hans Licht
op 30 Apr 2015Laura
op 03 May 2015Frank
op 26 Apr 2015Laura
op 27 Apr 2015Joop
op 22 Dec 2015Laura
op 28 Dec 2015Laura
op 03 Jun 2014Karel Schaarman
op 01 Jun 2014