Telelenzen

Telelenzen zijn lenzen/ objectieven die jou in staat stellen om een object wat verder van je af staat dichterbij te halen. Een telelens heeft een grote brandpuntsafstand en een kleine beeldhoek met een beperktere scherptediepte.

Grofweg gezegd hebben telelenzen een brandpuntsafstand vanaf ongeveer 70mm en dit loopt op tot 600mm.

Veel mensen krijgen bij telelenzen automatisch het idee dat deze alleen gebruikt kunnen worden bij sportevenementen of voor de wildlife- en vogelfotografie. In de praktijk worden ze ook veel gebruikt binnen deze fotografie thema’s omdat ze erg geschikt zijn om verre objecten dichtbij te halen. Maar dit is niet de enige functie.

Wat zijn telelenzen

Voordelen van telelenzen

Een voordeel van een telelens is ook dat de afstand in elkaar gedrukt wordt. De afstand tussen voor- en achtergrond valt als het ware weg. Hierdoor lijkt alles dichterbij elkaar te staan.

Als je met een telelens in de stad een foto maakt zal je zien dat er een “voller” straatbeeld verschijnt. Gebouwen en mensen lijken dichterbij elkaar te staan.

Daarbij heb je ook het voordeel dat je door het lange brandpunt het onderwerp mooi kunt isoleren van de omgeving, waardoor je ook nog eens een zeer beperkte scherptediepte kunt behalen.

Het voordeel is dat er een mooie gelaagdheid in de foto ontstaat. Het onderwerp komt duidelijk tot zijn recht omdat dit het enige is dat scherp is. De voor- en achtergrond blijven onscherp, wat vaak een erg mooie bokeh in de achtergrond oplevert.

Telelenzen hebben veelal minder last van vertekening van lijnen en gebouwen wat je wel ziet bij gebruik van groothoeklenzen.

De cropfactor

Het enige waar je wel rekening mee moet houden is de cropfactor van je camera als je geen fullframe (FF) camera hebt.

Voorbeeld:

Brandspuntafstand Canon 50 mm; omgerekend voor aps-c: 80 mm

50mm op een APS-C-sensor Canon is dus effectief geen 50mm maar 80mm en geeft dan ook een ander beeld dan dezelfde 50mm op een FF camera!

Als je de cropfactor weet kan je deze heel makkelijk berekenen of via een online cropfactor calculator. Hier vul je de cropfactor in en het brandpunt.

In het analoge tijdperk was een 50 mm een standaardlens met een beeldhoek die min of meer overeenkomt met wat het menselijk oog ziet. Met de komst van de eerste digitale reflexen veranderde dat een beetje. Door de verlengingsfactor van 1,6 bij Canons digitale aps-c-reflexen gedroeg een 50 mm zich ineens als een 80 mm. Dit is een heel mooi lichtsterk portretobjectief met een vast brandpunt.

Stap je later over van aps-c naar fullframe, dan hoef je dit objectief niet in te ruilen.

Lees hier meer over fotografie apparatuur
Reactie plaatsen