Natuurfotografie heeft een andere dimensie gekregen in deze tijd. Veel mag niet meer. Alle workshops en cursussen zijn afgezegd. Maar we mogen nog wel naar buiten, al is dit beperkt. En misschien heb je nu ook wel meer tijd om lekker buiten te fotograferen. Dat kan gewoon in eigen tuin zijn, of in het park om de hoek.

Want wat is er nou heerlijker dan om met je camera de natuur in te gaan en al haar prachtige momenten vast te leggen en dingen te zien die je normaal niet zou zien.


Ikzelf ben dol op natuurfotografie, maar ben professioneel met name actief geweest als bedrijfsfotograaf met een specialisatie voor portretfotografie. Maar als het even kan probeer ik in mijn vrije tijd te gaan wandelen en dan gaat er altijd een camera mee (minimaal mijn smartphone ;)). 


Na zelf een aantal cursussen ontwikkeld te hebben, waaronder de Portret Uitdaging leek het mij geweldig met andere fotografen te gaan samenwerken en ik ben dan ook enorm blij dat ik samen met professioneel natuurfotograaf Bob Luijks van Natuurportret.nl een nieuwe uitdaging heb ontwikkeld, namelijk de natuurfotografiecursus 'de Natuurportret Uitdaging'. Ik heb Bob benaderd omdat ik vind dat hij één van de beste natuurfotografen van Nederland is en ook nog eens zeer ervaren in het geven van cursussen en workshops. De eerste groep van zo'n 60 (hobby en prof) fotografen startte in 2016 in het voorjaar en heeft de cursus met veel enthousiasme en succes doorlopen. Deze groep doorliep de cursus in 5 maanden, elke maand kwam er een een module vrij. Daarna hebben Bob en ik besloten dat het programma direct geheel toegankelijk is, zodat je het desgewenst ook sneller dan in 5 maanden kan doorlopen. In het najaar van 2016 is er toen een tweede groep gestart en ondertussen zijn we al met 4 groepen gestart!

Deze cursus is geschikt voor elk jaargetijde!

Doe je ook mee?

Ben jij al bekend met de basisinstellingen van je camera, of misschien al een wat meer ervaren (hobby)fotograaf en wil je de komende tijd genieten van de natuur en leren om schitterende natuurfoto's te maken?


Lees dan verder en doe mee aan de Natuurportret Uitdaging! Bob en ik kijken er enorm naar uit om met jou aan de slag te gaan met natuurfotografie! 


Bob en Laura

"Wat ga je allemaal ontdekken tijdens de Natuurportret Uitdaging?"

 • Je leert diverse soorten natuurfoto's te maken en deze ook te bewerken
 • Je ontdekt heel veel leuke weetjes, tips en handige tools om schitterende natuurfoto's te maken
 • In de video's en hulpmiddelen krijg je concrete handvatten aangereikt om snel ervaring op te doen en feeling te krijgen met natuurfotografie
 • Je gaat aan de slag met verschillende soorten licht en leert dit om te zetten in sfeer.
 • Je leert de verschillende facetten van natuurfotografie kennen zoals landschapsfotografie, macrofotografie en dierenfotografie
 • Je ontdekt wat de geheimen zijn van de juiste belichting in natuurfotografie, de sleutel naar prachtige natuurfoto's
 • Je leert allerlei compositietips en gaat gaat je creativiteit op een leuke manier ontwikkelen
 • Je leert welke apparatuur je het beste kunt gebruiken, zodat je precies weet wat je nodig hebt, maar ook wat je kunt met de apparatuur waar je op dit moment over beschikt
 • Tijdens de Natuurportret Uitdaging word je een betere natuurfotograaf! Hier zul je de rest van je fotograferende leven plezier van hebben!

Leuk, ik doe mee!

Aanmelden

Ben je helemaal klaar met matige en mislukte foto's en wil je de juiste tips en trucks ontvangen om veel betere foto's te gaan maken?

Reken af met foto's waar je niet tevreden over bent, omdat je niet de  juiste kennis en ervaring hebt. Je kent het wel: je hebt honderden of misschien wel meer dan duizend foto's gemaakt en er zitten er maar enkele bij waar je tevreden mee bent. Of die ermee door kunnen. 

Als je snel de juiste kennis en ervaring tot je wil nemen en niet langer met teveel foto's thuis wil komen waar je niet tevreden over bent, doe dan mee met deze cursus. Het gaat echt het verschil maken tussen matige en goede foto's, mits je serieus mee doet natuurlijk!

Adri Rovers

DE UITLEG IS ALTIJD HEEL HELDER EN DUIDELIJK MET GENOEG VOORBEELDEN 

Ik heb in het verleden al behoorlijk wat workshops gevolgd en de ervaring is dat je altijd wel weer wat nieuws oppikt.

De cursus "De Natuurportret Uitdaging" is hierop geen uitzondering.

De uitleg is altijd heel helder en duidelijk met genoeg voorbeelden om een en ander te ondersteunen.

Voor mij was eigenlijk de eerste module het meest leerzaam,  in het bijzonder het effect van de lichtrichting.

Bij het uitvoeren van de opdrachten werd het effect van de lichtrichting erg duidelijk.

Verder vind ik de opdrachten ook altijd heel duidelijk en uitdagend.

"Wat ga je allemaal doen tijdens de Natuurportret Uitdaging?"

 • Je gaat aan de slag met diverse thema's in 5 module's met elk 3 uitdagende natuurfotografie opdrachten, geschikt voor elk jaargetijde.
 • De thema's bestaan uit de volgende onderwerpen: Module 1 Licht en weer, Module 2 Compositie, Module 3 Planten, Module 4 Dieren, Module 5 Fotobewerking.
 • Na je aanmelding krijg je direct toegang tot de online cursus en kun je de modules in je eigen tempo volgen!
 • Je volgt de online lessen die bestaan uit video's, pdf's met uitleg en andere hulpmiddelen, die je krijgt bij elk thema ter ondersteuning van de opdrachten.
 • De opdrachten voer je zelfstandig uit en als je wilt kun je feedback krijgen (optioneel).
 • De feedback krijg je per mail, of tijdens online sessies (als je daar voor kiest).
 • Je krijgt toegang tot je eigen ledenaccount waar je onbeperkt toegang houdt tot de modules en opdrachten.
 • Je krijgt toegang tot onze Facebook community.
 • In totaal doe je dus 15 opdrachten en dit zorgt ervoor dat je snel veel ervaring op doet!

"Tijdens de natuurportret Uitdaging leer je ook anders te kijken waardoor je prachtige natuurfoto's gaat maken"

Anne-Sophie Hermans

Ik had ervoor gekozen om ook individuele feedback te ontvangen en daar heb ik veel van opgestoken

Ik heb onlangs de Module De Portret Uitdaging gevolgd en afgerond. Voor het eerst dat ik een fotografiecursus online heb gevolgd. Het is me goed bevallen. De opbouw van de cursus vind ik erg prettig, het wordt steeds wat uitdagender. Ik had ervoor gekozen om ook individuele feedback te ontvangen en daar heb ik veel van opgestoken. In de besloten groep vond ik het vooral erg leuk om te zien hoe een ieder zijn eigen, originele invulling aan de opdracht geeft. De cursus eindigde met een webinar waarin diverse foto's door de docent werden behandeld en vragen gesteld konden worden. Zeker een aanrader en mijn aanbeveling zou zijn om deze vaker te geven gedurende de cursus. Al met al een inspirerende cursus!

"Wat heb je nodig om mee te kunnen doen?"

Het is handig om minimaal een camera te hebben waarop je snel je instellingen kunt aanpassen (een spiegelreflex dus of een systeemcamera) en lenzen (ook een beetje naar gelang je eigen interesse) met een bereik van groothoek tot ongeveer 200 mm (dus bijvoorbeeld een 24-70 en een 70-200). Voor het onderdeel planten is een macrolens handig, voor dieren een lens met een brandpuntsafstand van minimaal 300 mm. Dit is echter geen must, zoals we tijdens de cursus zullen laten zien. Daarnaast een fotobewerkingsprogramma zoals Adobe Photoshop, Lightroom of Photoshop Elements. Verder is het handig om een reportageflitser te hebben en een statief.


Natuurlijk kun je ook meedoen als je niet over alle apparatuur beschikt. Je pikt er dan gewoon de dingen uit die voor jou haalbaar zijn en misschien is het een mooie stimulans om te investeren in een nieuwe lens, of andere apparatuur.

Leuk, ik doe mee!

Aanmelden

Wie is Bob?

Bob is een fulltime professioneel natuur- en landschapsfotograaf uit het prachtige Limburg. Vanaf zijn geboorte in 1980 was hij altijd al graag buiten. Eerst om het buiten zijn, later vanuit een interesse over het hoe, wat en waarom. Deze interesse gaat niet alleen uit naar de dieren- en plantenwereld, maar vooral ook naar de achtergronden van het landschap. Deze kennis en interesse zie je tegenwoordig terug in de foto’s van Bob.
In de fotografie kun je Bob het best typeren als een duizendpoot. Het fotograferen vormt slechts een vertrekpunt voor alle andere activiteiten en werkzaamheden, zoals het schrijven van tijdschriftartikelen en boeken, het vormgeven daarvan, het overdragen van zijn passie via workshops, fotosafari’s en presentaties. Zijn kennis draagt Bob daarnaast ook over als hoofdredacteur van Natuurfotografie Magazine.
In 2010 verscheen zijn eerste succesvolle boek ‘De Meinweg – onbegrensde verrassingen’, in 2011 gevolgd door ‘Eenzaam, beelden uit de Peel’. Daarnaast werkte hij mee aan vijf praktijkboeken, waarvan 'Creatieve natuurfotografie' de laatste is. ‘Van Paarse heide tot orchideeënweide’ vormt tot nog toe het meest ambitieuze fotografieproject. En na Vier jaar en ontelbare uren in het veld resulteerden eind 2015 in een groot koffietafelboek, dat de lezer meeneemt naar de honderd mooiste plekjes van Limburg. : In 2019 verscheen De Mooiste Fotolocaties van Zuid-Nederland, met een beschrijving van 180 gebieden en 700 concrete fotolocaties in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.
Aan het eind van 2013 zag het gratis digitale tijdschrift 'Limburg in Beeld het levenslicht'. Met dit kwartaalmagazine probeert Bob iedereen enthousiast te maken voor zijn grootste passie: Limburg. Met deze voorliefde laat Bob zien dat je niet altijd ver van huis hoeft te gaan voor bijzondere foto’s.

Respect voor de natuur staat voorop in het werk van Bob. Een deel van de inkomsten vloeit dan ook terug naar natuurbehoud. Alle foto’s komen tot stand dankzij kennis en veel geduld.

Zijn kennis draagt Bob daarnaast ook over als hoofdredacteur van Natuurfotografie Magazine.

“Als je meedoet aan de cursus krijg je ook nog 2 leuke bonussen :)

Bonusmodule 'The best of'

Voor iedereen die zich aanmeldt


Bob heeft een compleet nieuwe module gemaakt waarin hij zijn beste foto's van de afgelopen tijd bespreekt en gedetailleerd zal toelichten.

Online cursusboek Natuurportret Uitdaging

Voor iedereen die zich aanmeldt

Dit prachtige e-book van 104 pagina's alleen al vormt een complete natuurfotografie cursus!"Nog even op een rijtje: Wat krijg je precies als je aan de slag gaat met de Natuurportret Uitdaging?"

 • Toegang tot je eigen ledenaccount, dat bestaat uit pdf's met uitleg, video's en checklists
 • 5 modules voor 5 maanden lang natuurfotografie plezier met elk 3 opdrachten (of in je eigen tempo, het mag natuurlijk sneller of langzamer dan 5 maanden)
 • Persoonlijke feedback van Bob Luijks (als je daar voor kiest)
 • Toegang tot checklists ter ondersteuning van de opdrachten
 • Je houdt onbeperkt toegang en hoeft nooit meer bij te betalen voor uitbreidingen!
 • Toegang tot een besloten Facebook community waarin deelnemers foto's kunnen delen, elkaar inspireren, feedback geven en van elkaar kunnen leren

"Ga jij de uitdaging aan en doe je mee?"

Je hebt keuze uit verschillende mogelijkheden. Doe je liever zelfstandig mee of wil je feedback en begeleiding? Als je kiest voor de Natuurportret Uitdaging met Feedback krijg je feedback op de opdrachten per mail waarin je persoonlijke tips en begeleiding krijgt op basis van jouw foto opdrachten en persoonlijke behoefte. Je krijgt alle ruimte om vragen te stellen.


Lukt iets niet in het betaalproces? Mail dan even naar info@fotografieuitdaging.nl

Bekijk de mogelijkheden en maak je keuze:

€ 147,-

De Natuurportret Uitdaging zonder Feedback

Start wanneer je maar wil en volg de cursus in je eigen tempo!
€ 265,-

De Natuurportret Uitdaging met Feedback

Start wanneer je maar wil en volg de cursus in je eigen tempo en krijg feedback op de foto's die je maakt tijdens de opdrachten uit elke module! 
Wij kijken er naar uit jou met jou aan de slag te gaan met de Natuurportret Uitdaging!

Bob en Laura

P.S. Je houdt altijd toegang en hoeft nooit meer bij te betalen voor uitbreidingen!