Tips & Tricks voor reportagefotografie
Er zijn verschillende manieren waarmee je als fotograaf je geld kunt verdienen door in opdracht te werken. Eén van die manieren is door reportages te maken. Dat klinkt misschien heel journalistiek maar is het niet. Sterker nog, het kan ontzettend leuk zijn om als fotograaf hier je moment te pakken en te laten zien wat jij in huis hebt. Een heerlijke uitdaging natuurlijk, maar hoe pak je dit het beste aan? De volgende tips zullen je in elk geval een handje helpen.
1. Blijf geconcentreerd
Als fotograaf heb je natuurlijk al een streepje voor dat je sowieso heel visueel bent ingesteld en regelmatig om je heen kijkt. Maar ga je met reportagefotografie aan de slag dan zul je nog iets scherper moeten zijn. Ben je bijvoorbeeld op een evenement dan is het natuurlijk leuk voor de organisatoren en het publiek als je alle hoogtepunten meepakt.
2. Doe tijdens je reportagefotografie ervaring op met groepsfoto’s
Bij evenementen is het als het ware vanzelfsprekend dat er groepsfoto’s gemaakt mogen worden. Maar de ene groep poseert natuurlijk net even wat lekkerder dan de ander. Om maar even een voorbeeld te noemen: Een groep BN’ers is gewend om te poseren dus zal sneller een leuke pose aannemen en lachen. Als fotograaf heb je dus op een fijne manier contact te maken met de groep die je fotografeert. Stel ze gerust, lach zelf een beetje mee en KLIK!
3. Pak je moment met portretten
Ook leuk, maar iets intiemer, is het schieten van portretjes. Natuurlijk ben je als fotograaf op dat moment ingehuurd om het evenement weer te geven, maar juist het schieten van portretten kan je gehele fotografiereportage net even die persoonlijke touch geven. Ga op zoek naar mensen die het leuk vinden om gefotografeerd te worden en pak jouw moment als fotograaf. Het vastleggen van goede portretten is namelijk ook erg fijn voor je eigen portfolio.
4. Let op de belangrijkste punten van het evenement
Ben je op een conferentie, zorg dan dat je vooral de sprekers en het publiek vastlegt. Zij zijn de hoofdpersonen van je reportage. En let op de emoties die zowel de spreker als het publiek tonen. Sommige momenten komen maar één keer voor dus ook als je denkt dat je het allemaal wel hebt, blijf toch klaar zitten met je camera. Handgebaren doen het ook erg goed op beeld. Zij zorgen voor beweging en een levendige sfeer.
5. Wees niet bang om te storen
Vooral als beginnend fotograaf zal het misschien nog een beetje onwennig voelen om voor mensen langs te gaan voor je perfecte shot. Maar weet dat jij bent ingehuurd om te werken en dat je dus ook gewoon alleen maar je werk doet. Daarnaast valt het wel mee met hoe erg mensen het vinden om rekening met je te houden.
6. Wissel je shots en stijlen af
Ga zeker niet alleen maar overzichtshots maken. Natuurlijk zijn deze ook fantastisch en is het mooi voor de organisatie en de locatie om wat van het gebouw of terrein te zien. Maar zoom ook in op kleine specifieke dingen. Wat bijvoorbeeld heel belangrijk is bij bruidsreportages is dat je de ringen, het trouwboeket en het gastenboek even meepakt. Bij reportagefotografie is het belangrijk om diversiteit in je serie te houden en daardoor je foto’s interessant en sprekend te laten zijn. Wees ook selectief en geef je klant alleen de beste foto’s. Daarmee creëer je de ‘wow factor’ en voorkom je dat je fotoreportage saai wordt.
Wees vooral lekker creatief als fotograaf en hoe vaak je het ook doet: probeer elk moment als een leermoment te zien. Je houdt er altijd een aantal mooie foto’s aan over voor je porfolio en hebt er weer een relatie bij.
Wat is jouw beste tip bij het maken van reportagefoto’s? Laat hieronder je reactie achter!