Starten als fotogaaf: tips om ervaring op te doen

 

Op een gegeven moment kom je als fotograaf op dat punt dat je het hobbygedeelte voorbij bent. Je staat namelijk te popelen om aan de slag te gaan voor echte opdrachtgevers. Maar voordat je dat doet wil je misschien eerst wat ervaring op doen en een portfolio opbouwen. Misschien haal je wel al betaalde opdrachten binnen maar wil je jezelf nog uitdagen op creatief vlak. Dan zijn deze tips iets voor jou.

 1. Starten als fotograaf: Zoek eerst je eigen ‘stages’

Als je wil starten als fotograaf  is het allerbelangrijkste om ervaring op te doen. Je kunt op vrijwillige basis voor een bedrijf gaan werken. Op vrijwillige basis klinkt misschien iets minder aantrekkelijk, maar iedereen moet ergens beginnen en het is een goede manier om zo je ervaring op te doen. Daarnaast leer je hoe het is om echt in opdracht voor een bedrijf te werken. Ga bijvoorbeeld eens langs bij een stichting en bied jezelf aan. De meeste stichtingen hebben geen budget voor een fotograaf maar kunnen professionele foto’s wel goed gebruiken.

2. Begin een eigen thuisstudio

Als je een kamer over hebt in huis kun je aan de slag gaan met een thuisstudio. Voor een paar honderd euro kun je al een mobiele studio kopen met enkele flitsers, een achtergrond, softboxen en wat paraplu’tjes. Op deze manier creëer je ruimte voor jezelf om te oefenen met vrienden en bekenden. Met zo’n mobiele studio kun je ook op andere locaties aan de slag. Zie dit ook als een manier om te netwerken en ervaring op te doen. Als mensen jouw portretten en jouw manier van fotograferen mooi vinden zullen ze dat gegarandeerd met anderen delen.

3. Fotografeer op evenementen

Ga de deur uit en ga op zoek naar evenementen of gebeurtenissen in je buurt waarbij je aan de slag kunt met je camera. Tijdens het fotograferen op evenementen ga je wel uit je comfort zone. Er komt veel techniek bij kijken en je hebt steeds met een andere situatie te maken. Je wordt heel erg in het diepe gegooid maar leert daardoor wel echt met je camera te kijken. Je leert ook hoe je het beste om kunt gaan met de mensen op dat evenement. Fotograferen op evenementen is een prima manier om ervaring op te doen als je wil starten als fotograaf, of extra ervaring op wil doen.

4. Verzin een eigen fotoproject

Hoe vaak zie je wel niet interessante fotoprojecten voorbij komen op social media? Die waarvan je denkt: “Goh, had ik dat maar bedacht!” Het kan ontzettend leuk zijn om even out of the box te denken en een eigen project te starten. Als je zelf niets kunt verzinnen of wil leren in opdracht te werken, kun je natuurlijk altijd iemand anders vragen een project voor jou te verzinnen. Als je wil starten als fotograaf is dit een erg goede manier om ervaring op te doen en te gaan denken als fotograaf.
Boekentip: Door de ogen van fotografen (kan het boek niet vinden op Google). Als je dat leest krijg je ook echt een idee hoe andere fotografen zoiets aanpakken.

5. Loop mee met een andere fotograaf

Dat kan voor een dagje zijn, maar je kunt ook vragen iets langer te mogen meelopen. Op deze manier zie je hoe de dag van een fotograaf eruit ziet. Heel vaak kun je je er wel een voorstelling bij maken, maar komt er in de praktijk toch veel meer kijken dan je in eerste instantie had gedacht. Dan kan zo’n dagje meelopen ontzettend leerzaam zijn. Zeker als je nog twijfelt of je wel wil starten als fotograaf.

6. Ga aan de slag als assistent van een fotograaf

Vaak zijn het wel de mensen met een opleiding die eerder assistent van een fotograaf worden. Maar je kunt het altijd proberen als je serieus wil gaan starten als fotograaf. Niet geschoten is altijd mis. Laat je portfolio zien en wie weet ga je een fijne samenwerking tegemoet.

7. Werk op TFP-basis

TFP kan staan voor ‘Time For Print’, ‘Trade For Print’, ‘Time For Portfolio’ of ‘Trade For Portfolio’. Het komt er op neer dat je met een model en eventueel visagiste aan de slag gaat. Niemand krijgt dan betaald maar iedereen houdt er wel een mooie serie foto’s aan over voor zijn of haar portfolio. En met het verruimen van je portfolio kun je dus weer opdrachten gaan binnen halen waar je eventueel wel voor betaald krijgt. Op www.dutchheaven.nl kun je op zoek gaan naar modellen.

8. Doe mee aan een beursvloer

De meeste van bovenstaande manieren om ervaring op te doen als fotograaf heb ik zelf ook gedaan en het heeft me veel opgeleverd omdat ik binnen een jaar heb besloten om mijn baan op te zeggen. Wat mij ook ontzettend veel heeft gebracht is meedoen aan de Maatschappelijke Delftse Beursvloer in 2009. Dit is een beursvloer waar bedrijven en maatschappelijke instellingen met elkaar matchen zonder dat er geld bij komt kijken. Men maakt een match tijdens de beursvloer waarin afgesproken wordt dat men iets voor elkaar doet.

Tijdens de beursvloer wilden veel maatschappelijke instellingen met mij matchen en ik ging naar huis met 7 matches. O.a. met Delft Mama, Kunst Onder DAC en Ipse de Bruggen, instelling voor mensen met een verstandelijke handicap. Een hele hoop werk dat is wat er uitkwam. Onbetaald werk.. Maar wat heeft me ongelooflijk veel opgeleverd. Een schat aan ervaring, hele mooie ervaringen. Een prachtig netwerk en heel veel persaandacht. Want men moest natuurlijk ook iets voor mij betekenen en dankzij de matches kon ik o.a. exposities houden en kreeg ik veel naamsbekendheid.

In eerste instantie heb je dus geen financieel gewin, maar al snel kwam de mond op mond reclame op gang en eigenlijk is er uit elke match wel iets gekomen. Ik dank er zelfs mijn grootste opdrachtgever aan: Ipse de Bruggen. Na regelmatig in opdracht voor deze instelling gewerkt te hebben kreeg ik afgelopen jaar de opdracht om 44 foto’s voor hun nieuwe website te maken, geweldig natuurlijk!

De beursvloer heeft mijn carriere als fotograaf een enorme boost gegeven!

Heb jij nog meer tips wat je kunt doen als startende fotograaf, of heb je vragen? Laat dan hieronder je reactie achter!