Je krijgt 70% korting met de code BLACKFRIDAY op onderstaande cursus

Portretfotografie behoort tot één van de meest populaire soorten fotografie, maar kan ook behoorlijk uitdagend zijn. Niet iedereen vindt het even makkelijk om het model te helpen met poseren, of om op de juiste manier gebruik te maken van het licht, om maar een paar dingen te benoemen.


Ikzelf ben eigenlijk direct met portretfotografie gestart toen ik ruim 12 jaar geleden serieus begon met fotograferen en had binnen 3 maanden mijn eerste opdracht te pakken. Ik was gewoon totaal bezeten geraakt van fotografie :) In de loop der jaren ben ik mij meer en meer op portretfotografie gaan richten, eerst vanuit de sociale sector, bijvoorbeeld met jongeren op straat, later binnen het bedrijfsleven.


Ik heb portretfotografie altijd als enorm leuk en uitdagend ervaren en wil heel graag mijn ervaring met je gaan delen tijdens de online Portret Uitdaging!


We zijn ruim 3 jaar geleden gestart met de eerste groep van ruim 70 fotografieliefhebbers en zijn daarna met nog een aantal groepen aan de slag gegaan. Vanaf het weekend van 17 april is het weer tijd om met een nieuwe groep van start te gaan! We doorlopen elke maand een module en de daarbij horende opdrachten, maar je mag het ook in je eigen tempo doen. Je kunt dus ook later starten, of er sneller of langzamer doorheen gaan, want je houdt namelijk gewoon toegang tot de Portret Uitdaging! De opdrachten voer je zelfstandig uit (of met iemand met wie je het samen gaat doen natuurlijk) en alle hulpmiddelen zoals video's en pdf's (checklist, tips etc.) kun je online volgen. We hebben er enorm veel zin om ook met jou aan de slag te gaan!


Ben jij al bekend met de basisinstellingen van je camera, of misschien al een wat meer ervaren (hobby)fotograaf maar heb je nog geen of weinig ervaring portretfotografie? Lees dan verder en doe mee aan de Portret Uitdaging!


Laura de Haan

“Wat ga je allemaal ontdekken tijdens de Portret Uitdaging?”

 • Je gaat diverse soorten portretten maken en deze ook te bewerken
 • Je ontdekt heel veel leuke weetjes, tips en handige tools om schitterende portretten te maken
 • Je leert trucjes om je portretten prachtig en natuurlijk te bewerken
 • In de video’s en hulpmiddelen krijg je concrete handvatten aangereikt om snel ervaring op te doen en feeling te krijgen met portret fotografie
 • Je gaat aan de slag met portretteren met natuurlijk licht en flitslicht (reportageflitser  en basis studio voor de liefhebber, maar ook zonder flits apparatuur kun je meedoen!).
 • Je leert werken met verschillende doelgroepen zoals groepen, ouderen en kinderen
 • Je ontdekt wat de geheimen zijn van een geweldig beauty portret
 • Je leert allerlei compositietips en gaat nadenken over concept en visie (het verhaal achter de foto)
 • Je ontdekt hoe je jouw model kunt helpen met poseren en gerust kunt stellen
 • Je gaat aan de slag met zwartwit fotografie en met high key en low-key fotografie om krachtige en bijzondere portretten te maken!
 • Tijdens de Portret Uitdaging word je een betere portretfotograaf!

Leuk, ik doe mee 

 

“Wat ga je allemaal doen tijdens de Portret Uitdaging?”

 • Je krijgt direct toegang tot de Portret Uitdaging en vanaf dan ga je elke maand met een thema aan de slag waarbij je 3 portretopdrachten krijgt. 
 • Gemiddeld genomen is het dus ideaal is om elke maand een module uit de Portret Uitdaging te doen en we starten met de groep vanaf het weekend van 17 april, maar je kunt het ook in je eigen tempo volgen. Je mag de opdrachten ook sneller dan in 5 maanden doen, maar dat is de gemiddelde tijd die een deelnemer nodig heeft en dat geeft je ook rust om het goed te doen naast je werk, gezin etc. In verband met het delen met elkaar van foto's in onze online community is het wel leuk om het tempo van de groep aan te houden.
 • Je volgt de online modules die bestaan uit pdf’s met uitleg, video’s en checklists die je krijgt bij elk thema ter ondersteuning van de opdrachten
 • De opdrachten voer je zelfstandig uit en als je wilt kun je feedback krijgen op je opdrachten
 • Je krijgt toegang tot je eigen ledenaccount incl. besloten community, waar je onbeperkt toegang houdt tot de modules en opdrachten. Je houdt dus ook na 5 maanden toegang tot de pdf’s met uitleg, video’s en checklists
 • Na het aanmelden krijg je direct toegang tot het ledenaccount, waar je eventueel al de video’s etc. uit de eerste module kunt bekijken.
 • In totaal doe je dus 15 opdrachten en dit zorgt ervoor dat je snel veel ervaring opdoet!

Waar gaan we mee aan de slag in de 5 modules?

Portretteren met natuurlijk licht

In deze module leer je omgaan met de verschillende soorten natuurlijk licht en ontdek je hoe je natuurlijk licht het beste kunt inzetten om je model mooi en natuurlijk te belichten.


Portretteren met kunstlicht

In deze module leer je omgaan met de verschillende soorten kunst licht (ook in combinatie met natuurlijk licht) en ontdek je hoe je kunstlicht het beste kunt inzetten voor het beste resultaat!

Groepsportretten en kinderen

Een groep, of kind heeft meestal een andere aanpak nodig dan bij de meeste portretten. In de cursus ga je hier ook mee aan de slag en leer je diverse tips & tricks voor het beste resultaat!

Bijzondere portretten

Denk aan zwartwit fotografie, high key en low key, portretten met een bijzondere sfeer, of verhaal.


Fotobewerking

In de cursus leer je de belangrijkste basisbewerkingen op het gebied van portretfotografie en ga je hier ook actief mee oefenen! Hoe je dit precies gaat toepassen op je eigen portretten bepaal jij natuurlijk zelf, op basis van je eigen smaak.

Wat heb je nodig om mee te kunnen doen?

Het is handig om minimaal een camera te hebben waarop je snel je instellingen kunt aanpassen (bijvoorbeeld een spiegelreflex of een systeemcamera) en lenzen met een bereik van 24 mm tot 200 mm. Daarnaast een fotobewerkingsprogramma zoals Photoshop, Lightroom of Elements. De fotobewerkingsonderwerpen leg ik uit in Photoshop maar het werkt in veel programma’s ongeveer hetzelfde. Verder is het handig om een reportageflitser te hebben voor sommige opdrachten. Als je die nog niet hebt: geen probleem: we hebben alternatieve opdrachte toegevoegd die je kunt doen zonder reportage flitser! Ook houd je onbeperkt toegang en kun je de opdrachten altijd later doen en zo vaak herhalen als je wilt! Studio fotografie komt ook wel (beperkt) aan de orde, maar je hoeft natuurlijk geen eigen studio te hebben, je kunt altijd wel ergens anders terecht (misschien bij mede deelnemers, dit werd al aangeboden tijdens de eerste Portret Uitdaging in onze Facebookgroep).

Voor wie is de Portret Uitdaging bedoeld?

Heel simpel: Voor enthousiaste fotografieliefhebbers die aan de slag willen met portret fotografie en nog weinig of geen ervaring hebben!

En dan met name voor mensen die vooral praktijkgericht willen leren, want de opdrachten vormen de basis van de cursus! Er zijn hulpmiddelen als video's en pdf's, maar je leert het vooral door te doen!

Voor wie niet? Deze cursus is bedoeld voor startende portretfotografen. Dus als je al ervaring hebt kan de cursus een te laag niveau voor jou hebben! Al haal je er natuurlijk altijd wat uit door met de opdrachten aan de slag te gaan en (als je daarvoor kiest) waardevolle feedback op je foto's te krijgen!

Wat krijg je precies als je aan de slag gaat met de Portret Uitdaging?

 • Toegang tot je eigen ledenaccount, dat bestaat uit pdf’s met uitleg, video’s en checklists
 • 5 maanden een thema met elk 3 opdrachten of in je eigen tempo, het mag ook in 5 weken, of in 10 maanden bijvoorbeeld)
 • Toegang tot onze besloten community waarin deelnemers elkaar inspireren, feedback geven en van elkaar kunnen leren
 • Persoonlijke feedback (als je daar voor kiest)
 • Je houdt onbeperkt toegang, ook na 5 maanden!
Ik heb onlangs de Module De Portret Uitdaging gevolgd en afgerond. Voor

het eerst dat ik een fotografiecursus online heb gevolgd. Het is me goed

bevallen. De opbouw van de cursus vind ik erg prettig, het wordt steeds

wat uitdagender. Ik had ervoor gekozen om ook individuele feedback te

ontvangen en daar heb ik veel van opgestoken. In de besloten Facebook

groep vond ik het vooral erg leuk om te zien hoe een ieder zijn eigen,

originele invulling aan de opdracht geeft. De cursus eindigde met een

webinar waarin diverse foto's door de docent werden behandeld en vragen

gesteld konden worden. Zeker een aanrader en mijn aanbeveling zou zijn

om deze vaker te geven gedurende de cursus.


Ik vond het een inspirerende cursus!

Anne Sophie Hermans

Onze community

Als je meedoet aan de Portret Uitdaging kun je jouw foto's delen in de Fotografie Uitdaging Community. Je zult daar mensen uit dezelfde groep ontmoeten, maar ook mensen die al mee hebben gedaan, of nog foto's delen omdat ze voor een langzamer tempo hebben gekozen.


Zie hieronder een voorbeeld van iemand die heeft gedeeld in de community van de Portret Uitdaging:

Aanmelden


Zie hier een greep uit het werk van deelnemers uit vorige groepen

Lees hier nog enkele gebruikerservaringen van deelnemers aan mijn cursussen

I've been busy with the course several weeks now and am more than satisfied with it, I look forward to the next module each week, it’s almost relaxing to follow! Full with personal advice and handy tips. Laura has found a way to share her life experiences combined with her photography skills in an exhilarating way.

Tony Tailor

De cursus is helder, overzichtelijk, en bevat veel informatie en ik ben er superblij mee!
Ik vind alles evengoed, toppie!

Tassos Panajotidis

Ik vind het heerlijk om de masterclass te volgen. Je zet een aantal dingen heel helder en open neer. Dat stimuleert!! Het sluit heel goed aan op wat ik een erg prettige manier van werken vind!

Els Pluym

We hebben ook een mooie bonus beschikbaar 

voor snelle beslissers :)

BONUS: Levenslang toegang tot de community en updates voor iedereen

Als je meedoet aan de Portret Uitdaging kun je jouw foto's delen in de Fotografie Uitdaging Community 

en connecten met andere deelnemers. 

Je houdt altijd toegang en hoeft nooit meer bij te betalen voor uitbreidingen!Ga jij de uitdaging aan en doe je mee?

Je kunt kiezen voor de Portret Uitdaging zonder Feedback of voor de Portret Uitdaging met Feedback. Je krijgt dan waardevolle feedback op de opdrachten. We beoordelen op compositie, techniek en creativiteit.


Lukt iets niet in het betaalproces? Mail dan even naar info@fotografieuitdaging.nl

€127,50
€ 57,-

De Portret Uitdaging zonder Feedback

Start wanneer je maar wil en volg de cursus in je eigen tempo!

€ 247,-

€ 119,-

De Portret Uitdaging met Feedback

Start wanneer je maar wil en volg de cursus in je eigen tempo en krijg feedback op de foto's die je maakt tijdens de opdrachten uit elke module!

 •  Ik kijk er naar uit jou verder te gaan helpen met de Portret Uitdaging!

  Heb je nog vragen? Mail dan even met info@fotografieuitdaging.nl
  P.S. Je houdt altijd toegang en hoeft nooit meer bij te betalen voor uitbreidingen!

  P.S. Al ruim 300 mensen gingen je voor en volgden de Portret Uitdaging!