Je fotografie carriere begint buiten je comfortzone

Je wil als (startend) fotograaf niets liever dan een glansrijke fotografie carriere. Je passie is groot en je zou het liefst fulltime aan de slag zijn en vele mooie opdrachten binnenhalen en fantastische fotoprojecten uitvoeren. Maar waarom gaat dat dan vaak niet zoals we zouden willen?

Je comfortzone: de angst om te verliezen is meestal groter

Het ligt in de menselijke natuur om eerder te denken in termen van verlies dan in termen van winst. Dus we zijn banger om iets te verliezen dan dat we verlangen naar het bereiken van iets. We willen natuurlijk wel winnen en succes hebben, maar durven daarvoor meestal niet al te ver uit onze comfortzone te komen. Dit heeft te maken met allerlei zelfbeperkende overtuigingen die vaak niet erg realistisch zijn. Hierdoor leiden de meeste mensen een leven onder hun kunnen en vooral ook veel minder leuk dan zou kunnen!

Dit is natuurlijk ontzettend jammer en bovendien onnodig! Men zegt ook wel dat het leven begint buiten je comfortzone en dat is waar. En je kunt jezelf daarin trainen door steeds een klein stapje te nemen. En dan zul je merken dat het geweldig leuk is steeds weer wat te leren en te bereiken. En vooral veel minder eng dan wat je van tevoren dacht! Hierdoor groeit je mindset in positieve zin!

Ik moest wel uit mijn comfortzone komen

Toen ik startte als fotograaf heb ik enorm veel stappen buiten mijn comfortzone moeten maken. Vaak eng, moeilijk en stressvol, maar bovenal heeft het me ontzettend veel gebracht en heb ik me snel kunnen ontwikkelen als fotograaf en zeker ook als mens. Nu is het een tweede natuur geworden om regelmatig een klein stukje of groot stuk buiten mijn comfortzone te komen. Ik weet nu namelijk uit ervaring dat dit de enige manier is om verder te komen en heb geleerd hier van te genieten in plaats van me zorgen te maken over nieuwe uitdagingen.

Als ik niet uit mijn comfortzone had durven komen had ik niet:

  • Al mijn geld in apparatuur gestoken (angst om blut te zijn)
  • Nooit die allereerste supermoeilijke opdracht aangenomen (angst om te falen)
  • Samenwerking met een goede fotograaf gezocht (angst om afgewezen te worden)
  • Mijn baan opgezegd (angst om geen inkomen meer te hebben)
  • Weer al mijn geld in apparatuur gestoken

etc. etc.

In het verlengde van dit ligt het ‘outside the box’ denken. Probeer regelmatig tijd te nemen om rustig na te denken of met anderen te brainstormen. Hierdoor zal je creatiever worden en op ideeën komen waar je anders niet snel op zou zijn gekomen. Ik neem bijvoorbeeld 2 tot 4 keer per maand een half uur tot een uur de tijd om na te denken over zaken als ‘Vind ik het nog leuk wat ik doe?’ Kunnen dingen beter of anders? Wat zijn de doelen voor de komende tijd?’ etc.

Daarnaast zit ik in 2 mastermindgroepen. Dit zijn groepen van mensen die elkaar verder helpen door te brainstormen en ervaringen met elkaar te delen. De ene groep bestaat uit 8 internet ondernemers en de andere groep uit 6 fotografie ondernemers. Je bent het gemiddelde van de 5 personen waar je het meest mee omgaat, omring jezelf dus met positieve, succesvolle mensen!

Volg je gevoel

Veel mensen hebben de neiging erg in hun hoofd te blijven zitten en dit heeft tot gevolg dat je gedachten in kringetjes rond blijven draaien en nergens uitkomen. Wat je moet leren om verder te komen is je gevoel te gaan volgen. Je gevoel, ook wel intuïtie genoemd is de beste raadgever, alleen hebben veel mensen verleerd op hun gevoel te vertrouwen. Je onbewustzijn weet veel meer dan je bewustzijn (je gedachten) en als je heel eerlijk bent weet je meestal heel goed wat je echt wil, maar durf je er simpelweg niet naar te luisteren door al je beperkende overtuigingen.

Je kunt jezelf simpelweg regelmatig vragen: ‘Wat wil ik nou echt?’ Oefen jezelf erin je gevoelens te observeren die opkomen als je deze vraag aan jezelf stelt. Hierdoor zal je uiteindelijk een betere balans bereiken tussen gevoel en verstand en zul je jouw hart vaker durven volgen. Natuurlijk is je verstand hierin ook belangrijk. Maar bij de meeste mensen is verstand veel meer aanwezig, omdat we dit van kinds af aan geleerd hebben.

Succesvolle mensen doen 1 ding anders

De Amerikaanse fotograaf Jordan Matter kwam voor een verrassing te staan en pakte deze uitdaging op een fantastische manier aan. In dit artikel kun je lezen wat er gebeurde.

Tot slot wil ik afsluiten met een bekende uitspraak van Michael Jordan, hij legt hiermee uit dat succesvolle mensen niet anders zij dan jou, maar dat succesvolle mensen zijn doorgegaan waar anderen hebben opgegeven.

 

Heb jij wel eens een situatie gehad waarbij je flink uit je comfortzone moest komen, of heb je nog vragen? Deel het met ons en laat hieronder een reactie achter!