Fotografie carriere: blijft het een hobby of wordt het een business?

Voor de meesten van ons begint fotografie als onschuldige hobby. De eerste camera wordt gekocht en mooie beelden worden gemaakt en gedeeld. Heb je een beetje mazzel en talen dan zal het je misschien opgevallen zijn dat je er ook nog wat lekkere centjes mee kunt verdienen. Maar de vraag is of je dat wilt en hoe serieus je het fotograferen neemt.

Wil je het als pure hobby houden, dan is dit artikel wellicht niet voor jou. Je bent namelijk al lekker bezig. En een fijne baan én een leuke vrijetijdsbesteding! Maar als jij bereid bent om de sprong te wagen en een fotografie carriere te starten, lees dan vooral verder.

6 Dingen om jezelf af te vragen:

1. Hoe serieus neem ik mijn fotografie carriere?

Misschien heb je een leuke baan en zie fotografie puur als hobby, dat is natuurlijk prima. Maar in tegenstelling tot wat veel startende fotografen denken, kun je echt nog wel geld verdienen met fotografie, vooral als je er talent voor hebt en bovenal de juiste mindset. Maar je moet er natuurlijk wel tijd en geld insteken. Of je dat ervoor over hebt is aan jou.

2. Kan ik een opdracht aan?

Als beginnend fotograaf ben je natuurlijk gretig en pak je graag opdrachten aan. Maar wees daarin ook realistisch voor jezelf. Ben je al daadwerkelijk goed genoeg voor deze opdracht? Heb je al genoeg geoefend met modellen? Kan jij aan de photoshopwensen van je klant voldoen? Als dit nog niet het geval is, oefen dan nog even door. De kans is groot dat wanneer je de opdracht wel doet, je gedemotiveerd raakt omdat het nog niet gaat zoals je wilt.

3. Kan ik omgaan met (slechte) feedback?

Feedback is eigenlijk nooit slecht, maar soms kan het wel zo overkomen. Als je alleen voor jezelf fotografeert, hoef je aan niemands wensen te voldoen. Wanneer dit voor een klant is, wordt het een ander verhaal. Hou er rekening mee dat ze misschien met het eerste resultaat niet tevreden zijn en iets meer van je vragen dan je had verwacht. Als jij bereid bent om feedback te ontvangen, dan moet dit goedkomen.

4. Hoe goed zijn mijn foto’s?

Dit is ontzettend subjectief. Ik kan mijn foto’s goed vinden, maar als ik de wens van de klant niet heb begrepen dan maakt het niet uit wat ik vind. De foto’s zijn dan misschien mooi, maar niet geschikt voor jouw klant. Ga dan ook op zoek naar de klanten die bij jouw stijl passen. Of wordt gewoon heel goed in het luisteren naar de wens van de klant. En dat leer je alleen door te oefenen.

5. Hoe goed is mijn techniek?

Als beginnend fotograaf is het natuurlijk nog aanrommelen en heb je er af en toe een ‘lucky shot’ tussen zitten. Als ondernemend fotograaf kun je het niet permitteren om te leunen op deze geluksmomentjes. Kun jij omgaan met de instellingen van je camera? Weet je wat een ISO-waarde is? Waar zit je diafragma? Mocht je technisch nog niet goed zijn, ga dan eens kijken naar wat cursussen of een opleiding. Dat scheelt je zoveel stress op het gebied van werken met een klant.

6. Ben ik bereid mijn baan op te geven en de sprong te wagen?

Dat hoeft natuurlijk niet alleen te gelden voor mensen met een baan. Misschien ben je wel heel druk met de zorg voor je kind(eren). Er komen allerlei onzekerheden kijken bij het opgeven van je oude vertrouwde leventje en het duiken in een wereldje vol (financiële) onzekerheden. Maar als het iets is wat je zo graag wilt doen en waar je graag in wilt groeien, waarom niet de sprong wagen? En als je de sprong nog iets te groot vindt, probeer dan je huidige baan te halveren. Zodat je de andere helft van de tijd fotografie-opdrachten kunt aannemen en je fotografie carriere door kunt ontwikkelen.

Hopelijk helpen deze vragen je met de knoop doorhakken. Met welke vraag zit jij nog in je maag? Laat hieronder je reactie achter!