De voordelen van Wordpress

Een beetje fotograaf heeft een eigen website. Natuurlijk zijn de mogelijkheden eindeloos wanneer het aankomt op het bouwen van een website. Maar ik kan me zo voorstellen dat niet iedereen de skills in zich heeft om er zelf één helemaal te bouwen, of het budget om een webdesigner, of programmeur in te huren. Wil je zelf de touwtjes in handen hebben, dan raad ik je WordPress aan.

WordPress is een Content Management Systeem (CMS) om je website, blog of webshop mee te maken en te beheren zonder dat je HTML of PHP hoeft te kennen.

4 Grote voordelen op het gebied van WordPress:

1. Je kunt gratis aan de slag
Om WordPress te kunnen gebruiken hoef je helemaal niets te betalen. Je gaat pas ergens voor betalen wanneer je een eigen domein wil gebruiken. Die leg je vast bij een aanbieder van domeinnamen. Daarnaast moet je een hostingpakket afsluiten om je website op te kunnen draaien. Maar WordPress zelf is gewoon gratis.

Je vindt WordPress hier

Het makkelijkste is om een hostingbedrijf te vinden die een applicatie heeft om in enkele stappen WordPress te installeren op je domeinnaam. Dat is de simpelste manier. Ik werk zelf met twee hostingbedrijven die deze mogelijkheid hebben, namelijk Webchamp en Yourhosting.

2. Je hebt geen webdesigner nodig
Het fijne aan WordPress is dat het al heel veel thema’s en plugins heeft waarmee je jouw website kunt maken. Je hoeft dus niets meer uit te besteden. Zeker als je vaak nieuwe dingen op je website wil zetten is dat een voordeel, want anders wordt het uitbesteden al snel onbetaalbaar en ook erg onpraktisch. Aan de andere kant wil je natuurlijk vooral met je vak bezig zijn. Keuzes maken dus!

3. Zoekmachinevriendelijk


Als je een website hebt, is het natuurlijk wel fijn als je dan ook bezoekers gaat krijgen. Gelukkig is WordPress erg zoekmachinevriendelijk. Als je dan ook nog zorgt dat er regelmatig waardevolle content op je website komt te staan zal je steeds hoger in de zoekresultaten van Google eindigen. Dit kun je o.a. creëren door te gaan bloggen. Belangrijk is dat je dit blijft doen en niet meteen afhaakt als je in de beginfase weinig bezoekers krijgt en mensen nog niet direct beginnen te reageren op je artikelen. Dit vergt namelijk echt een lange termijnvisie, maar wel een hele waardevolle!

4. Groot aantal gebruikers en ontwikkelaars
Omdat zoveel mensen gebruik maken van WordPress, kun je elkaar altijd om hulp vragen als je ergens even niet meer uitkomt. Daarnaast zijn er ontzettend veel ontwikkelaars die zich bezighouden met het verbeteren van WordPress op welke manier dan ook mogelijk.

WordPress is het meest gebruikte CMS systeem ter wereld, inmiddels zijn er al meer dan 50 miljoen websites!

De grootste voordelen van WordPress zijn dus vooral de gebruikersvriendelijkheid en het feit dat je er helemaal gratis mee kunt beginnen. In WordPress vind je elke functionaliteit die je maar nodig kunt hebben voor je website. WordPress is ondertussen zo populair en professioneel dat vele grote bedrijven ermee werken.


TIP: WordPress maakt gebruik van een MySQL database. De database bestaat uit tabellen waarin je dingen kunt plaatsen zoals pagina’s, of berichten. Zodra jij iets toevoegt wordt het in een tabel opgeslagen. Op je website wordt het via de tabel weergegeven

WordPress heeft een MySQL database nodig om te kunnen werken. Denk hier dus aan als je een hostingbedrijf zoekt voor jouw WordPress website.


Nadelen

Er zijn wel een aantal nadelen. Het kost namelijk enorm veel tijd om alles uit te zoeken en keuzes te maken, zoals welk thema ga ik gebruiken en welke plugins heb ik nodig. Er zijn letterlijk duizenden thema’s en plugins en ze werken zeker niet allemaal goed. Grote voordeel hiervan is dat je jouw website kunt aanpassen zoals je wilt. De duizenden thema’s en plugins zorgen voor het uiterlijk en de functies van je website en je kunt dus alle kanten op. Velen zijn gratis, maar er is ook een ruim aanbod van thema’s en plugins (vaak de wat meer professionele) die je kunt gebruiken tegen een vergoeding.

Portfolio plugin

Om mijn foto’s te laten zien op mijn website gebruik ik de Photo Gallery plugin. Deze plugin heeft veel mogelijkheden en het ziet er erg mooi uit! Klik hier voor mijn portfolio als voorbeeld

De plugin kun je gratis downloaden, of eventueel gebruiken voor een kleine vergoeding als je van alle mogelijkheden gebruik wilt maken. Klik hier om de plugin te downloaden

Zelf aan de slag?

Een goede website is in deze tijd één van de meest waardevolle marketingmiddelen van de fotograaf. De juiste website kan ook voor een onbeperkt aantal potentiële klanten zorgen en voor extra inkomstenbronnen zorgen.

Wil jij aan de slag met WordPress en snel leren welke stappen je moet nemen en waar een goede website aan moet voldoen? Geef je dan op voor het WordPress Webinar Bootcamp!

Je kunt je hier aanmelden

We zijn heel benieuwd naar jouw website! Laat hieronder gerust je domeinnaam achter.