Portretfotografie behoort tot één van de meest populaire, maar misschien ook wel een van de moeilijkste soorten fotografie. Niet iedereen vindt het makkelijk om het model te helpen met poseren bijvoorbeeld.

Ikzelf ben eigenlijk direct met portretfotografie gestart toen ik 8 jaar geleden serieus begon met fotograferen en had binnen 3 maanden mijn eerste opdracht te pakken. In de loop der jaren ben ik mij meer en meer op portretfotografie gaan richten, eerst vanuit de sociale sector, bijvoorbeeld met jongeren op straat, later binnen het bedrijfsleven.

Ik heb portretfotografie altijd als enorm leuk en uitdagend ervaren en wil heel graag mijn ervaring met je gaan delen tijdens de Portret Uitdaging! Ik doe dit samen met Edith Spil, een enthousiaste fotografe met heel veel ervaring in het beoordelen van foto's in cursussen en foto wedstrijden.

Ben jij al bekend met de basisinstellingen van je camera, of misschien al een wat meer ervaren (hobby)fotograaf maar heb je nog weinig ervaring portretfotografie? Lees dan verder en doe mee aan de Portret Uitdaging!

We zijn 2 jaar geleden gestart met de eerste groep van ruim 70 (hobby)fotografen en daarna nog enkele keren en hebben er nu in 2018 enorm veel zin om ook met jou aan de slag te gaan!


Laura de Haan

“Wat ga je allemaal ontdekken tijdens de Portret Uitdaging?”

 • Je leert diverse soorten portretten te maken en deze ook te bewerken
 • Je ontdekt heel veel leuke weetjes, tips en handige tools om schitterende portretten te maken
 • Je leert trucjes om je portretten prachtig en natuurlijk te bewerken
 • In de video’s en hulpmiddelen krijg je concrete handvatten aangereikt om snel ervaring op te doen en feeling te krijgen met portret fotografie
 • Je gaat aan de slag met portretteren met natuurlijk licht en flitslicht (reportageflitser, strobist en studio), met zwartwit fotografie en met high key en low-key fotografie en nog veel meer!
 • Je leert werken met verschillende doelgroepen zoals groepen, ouderen en kinderen
 • Je ontdekt wat de geheimen zijn van een geweldig beauty portret
 • Je leert allerlei compositietips en gaat nadenken over concept en visie (het verhaal achter de foto)
 • Je ontdekt hoe je jouw model kunt helpen met poseren en gerust kunt stellen
 • Tijdens de Portret Uitdaging word je een betere portretfotograaf!

“Wat ga je allemaal doen tijdens de Portret Uitdaging?”

 • Je gaat vanaf 8 februari elke maand met een thema aan de slag waarbij je 3 uitdagende portretopdrachten krijgt.
 • Gemiddeld genomen is het ideaal is om elke maand een module uit de online cursus te doen, maar je mag het ook in je eigen tempo volgen. Je mag de opdrachten ook sneller dan in 5 maanden doen, maar dat is de gemiddelde tijd die een deelnemer nodig heeft en dat geeft je ook rust om het goed te doen.
 • Je volgt de online lessen die bestaan uit pdf’s met uitleg, video’s en checklists die je krijgt bij elk thema ter ondersteuning van de opdrachten
 • De opdrachten voer je zelfstandig uit en als je wilt kun je feedback krijgen (optioneel)
 • De feedback krijg je per mail, of tijdens online sessies (als je daar voor kiest)
 • Je krijgt toegang tot je eigen ledenaccount waar je onbeperkt toegang houdt tot de modules en opdrachten. Je houdt dus ook na 5 maanden toegang tot de pdf’s met uitleg, video’s en checklists
 • Na het aanmelden krijg je direct toegang tot het ledenaccount, waar je eventueel al de video’s etc. uit de eerste module kunt bekijken. In februari gaan we van start met de opdrachten en het geven van feedback
 • In totaal doe je dus 15 opdrachten en dit zorgt ervoor dat je snel veel ervaring op doet!

“Wat heb je nodig om mee te kunnen doen?”

THet is handig om minimaal een camera te hebben waarop je snel je instellingen kunt aanpassen (een spiegelreflex dus of een systeemcamera) en lenzen met een bereik van 24 mm tot 200 mm (dus bijvoorbeeld een 24-70 en een 70-200). Daarnaast een fotobewerkingsprogramma zoals Photoshop, Lightroom of Elements. De fotobewerkingsonderwerpen leg ik uit in Photoshop maar het werkt in veel programma’s ongeveer hetzelfde. Verder is het handig om een reportageflitser te hebben. Studio fotografie komt ook wel (beperkt) aan de orde, maar je hoeft natuurlijk geen eigen studio te hebben, je kunt altijd wel ergens anders terecht (misschien bij mede deelnemers, dit werd al aangeboden tijdens de eerste Portret Uitdaging in onze Facebookgroep)..

Voor wie is de Portret Uitdaging bedoeld?

Heel simpel: Voor enthousiaste fotografieliefhebbers die aan de slag willen met portret fotografie!

En dan met name voor mensen die vooral praktijkgericht willen leren, want de opdrachten vormen de basis van de cursus! Er zijn hulpmiddelen als video's en pdf's, maar je leert het vooral door te doen!

Voor wie niet? Deze cursus is bedoeld voor startende portretfotografen. Dus als je al ervaring hebt kan de cursus een te laag niveau voor jou hebben! Al haal je er natuurlijk altijd wat uit door met de opdrachten aan de slag te gaan en (als je daarvoor kiest) waardevolle feedback op je foto's te krijgen!

“Wat krijg je precies als je aan de slag gaat met de Portret Uitdaging?”

 • Toegang tot je eigen ledenaccount, dat bestaat uit pdf’s met uitleg, video’s en checklists
 • 5 maanden een thema met elk 3 opdrachten (of in je eigen tempo, het mag ook in 5 weken bijvoorbeeld)
 • Toegang tot onze besloten community waarin deelnemers elkaar inspireren, feedback geven en van elkaar kunnen leren
 • Persoonlijke feedback (als je daar voor kiest)
 • Toegang tot checklists ter ondersteuning van de opdrachten
 • Je houdt onbeperkt toegang, ook na 5 maanden!

Natuurlijk zijn er enkele bonussen beschikbaar 

voor snelle beslissers :)

Accept this bonus now!

This area can be filled with loads of content. Make sure you don't use too much text, keep it clean and simple! Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Accept this bonus now!

This area can be filled with loads of content. Make sure you don't use too much text, keep it clean and simple! Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

“Ga jij de uitdaging aan en doe je mee?”

Je hebt keuze uit verschillende mogelijkheden. Doe je liever zelfstandig mee of wil je feedback en begeleiding? Als je kiest voor de Portret Uitdaging met Feedback krijg je feedback op de opdrachten per mail en als je kiest voor de Portret Uitdaging met de online sessies (ook in termijnen te betalen) doen we elke maand een persoonlijke sessie via skype of Google Hangout, waarin je persoonlijke tips en begeleiding krijgt op basis van jouw portretopdrachten en persoonlijke behoefte. Daar gaat het dus een stuk verder dan feedback.

Onderstaande prijzen zijn introductieprijzen, deze gaan binnenkort omhoog, dus wacht niet te lang!

Bekijk de mogelijkheden en maak je keuze:

Opdrachten

Cursus

Community

Feedback

Online begeleidingssessies

Portret Uitdaging

€ 99,-

De opdrachten

Toegang tot de lessen & tips
Toegang Facebookgroep

Meest gekozen
Portret Uitdaging met Feedback

€ 249,-

De opdrachten
Toegang tot de lessen & tips
Toegang Facebookgroep
Feedback op de opdrachten

Portret Uitdaging met online sessies

€ 499,-

De opdrachten
Toegang tot de lessen & tips
Toegang Facebookgroep
Feedback op de opdrachten

Elke maand een online begeleidingssessie

Ik kijk er naar uit jou verder te gaan helpen met de Portret Uitdaging!P.S. Je houdt altijd toegang en hoeft nooit meer bij te betalen voor uitbreidingen!